În lume

articolul anterior articolul urmator

Blocul 5 de sancţiuni europene împotriva Rusiei agresoare a fost adoptat, urmează cele decise de SUA şi G7. Se pregăteşte deja valul 6

17
6 Apr 2022 10:10:22
Cristian Unteanu

Este un episod important dar, cel puţin în ce-i priveşte pe europeni, încă este la stadiul de „propuneri de sancţiuni”.

Să nu facem greşeala de a crede că este vorba despre o hotărâre definitivă, deoarece ea trebuie validată prin consens de către liderii din Statele Membre. S-ar putea să se şi întâmple, comentau ieri câteva surse de la Bruxelles care argumentau că, tocmai din cauza poziţiilor deja cunoscute ale Germaniei, Ungariei sau Austriei, Comisia Europeană a avansat doar cu un singur pas în direcţia „loviturii nucleare” pe care ar fi reprezentat-o embargoul total privind importurile energetice din Federaţia Rusă, rezumându-se doar la interzicerea importurilor de cărbune, anunţând doar că valul următor de sancţiuni va fi şi mai complex. Dar fără să dea amănunte.

Este însă din ce în ce mai limpede că se conturează formarea unui front fără precedent de voinţă politică de a sancţiona la modul cel mai dur pe autorii deciziilor de invadare a Ucrainei şi pe responsabilii politici şi militari care au permis ca sute de civili nevinovaţi să cadă pradă crimelor de război sau crimelor împotriva umanităţii sau să fie supuşi operaţiunilor de curăţire etnică. După cel de-al Doilea Război Mondial, este pentru prima oară când asistăm la o asemenea mobilizare de forţe şi, de acum înainte, este inevitabilă deschiderea definitivă a drumului care duce la formarea unui tribunal special pentru judecarea celor acuzaţi de aceste orori, pe baza probelor care sunt identificate acum în cadrul unei operaţiuni şi ea fără precedent în care sunt angrenaţi deja zei şi zeci de specialişti trimişi din diverse ţări ale lumii sau reprezentând organizaţii umanitare sau organisme internaţionale specializate.Iată ce propune acum Comisia Europeană:

Details of the 5th round of sanctions-- 

  • An import ban on coal from Russia, worth €4 billion per year, cutting another important revenue source for Russia.
  • A full transaction ban on 4 key Russian banks, among them VTB, the 2nd largest Russian bank.
  • A ban on Russian & Russian-operated vessels from accessing EU ports and a ban on Russian and Belarusian road transport operators.
  • Further export bans, worth €10 billion, in crucial areas: advanced semiconductors, machinery and transport equipment
  • Specific new import bans, worth €5.5 billion euros.
  • Targeted measures, such as a ban on participation of Russian companies in public procurement in and exclusion of all financial support, EU or national to Russian public bodies.
  • Additional sanctions, including on oil imports, and reflecting on some of the ideas of the Member States, like taxes or specific payment channels such as an escrow account.

Oricum, lovitura de acum ar foarte importantă dacă va fi aprobată ca atare de liderii europeni, mai ales că, asociată cu ceea ce vor transmite azi americanii şi cei din G7, conturează baza pe care se va merge foarte rapid chiar cu mult mai departe, tăind practic toate legăturile comerciale şi financiare ale Federaţiei Ruse cu ţările occidentale, întrerupând fluxurile de plăţi şi lovind şi mai tare în economia rusească. Iată, spre exemplu, o statistică Bloomberg pentru a realiza importanţa posibilă a embargoului total propus de Comisie în ce priveşte UE importurile de cărbune din Rusia, ceea ce reprezintă 45% din necesarul anual, anul trecut fiind importate aproximativ 36 de milioane tone:

Adăugaţi la asta interdicţia ca navele comerciale ruseşti să folosească porturile europene şi veţi vedea cât de importantă poate fi lovitura economică: din cele 177 de milioane de cărbune pe care Rusia le exportă anual, aproximativ 88 milioane tranzitau prin porturi din Orientul Îndepărtat  tranzitau prin porturile europene, restul fiind tranzitat prin porturile de la Marea Baltică, inclusiv cele 43 milioane tone de la Ust Luga, plecând de acolo înspre porturile din nord-vestul Europei sau din Mediterana. Interdicţia UE ar putea duce imediat la costuri suplimentare.

Cei de la Lloyds au creat o pagină specială „Screen for Russian vessels” deoarece, în actualul context, „orice navă sub pavilion rusesc, proprietate, controlată, înregistrată, manageriată sau operată de ruşi prezintă riscuri suplimentare”, prezentând, cum veţi vedea, trei categorii de nave care trebuie urmărite cu mare atenţie. Totuşi, vor exista excepţii, deoarece va fi permisă intrarea în porturile europene a navelor care transportă gaz lichefiat, alimente şi medicamente.

Sancţiunile americane vor adăuga o povară suplimentară considerabilă pentru Rusia căci va fi vorba despre o interdicţie totală a oricărui tip de investiţie în Rusia, alte sancţiuni împotriva băncilor ruseşti cu capital de stat şi a companiilor de stat precum şi un şir de sancţiuni care vizează responsabili din guvernul rus. Măsuri care vin în completarea deciziei luate de US Treasury Department de a interzice Rusiei retragerea unor fonduri pe care le deţinea în băncile americane în scopul de a-şi achita datoriile, măsură considerată de mulţi drept o escaladare majoră care pune Kremlinul în faţa unor probleme economice de mari dimensiuni. Asta, în combinaţie cu decizia europeană în privinţa celor 4 bănci majore din Rusia, chiar reprezintă o lovitură importantă deoarece una dintre entităţile de pe listă este VTB, cea de-a doua bancă rusească în ordinea mărimii, iar cele 4 bănci reprezintă 23% din totalul pieţei bancare din această ţară. Deocamdată, ceea ce este sigur, este că embargoul pe cărbune înseamnă pentru Rusia o pierdere de 20 milioane de euro/zi, foarte mult în principiu, dar totuşi puţin în comparaţie cu cele 850 milioane Euro/zi provenind din plăţile europene pentru gaze naturale şi petrol.

Este însă relevant - sau, mai degrabă, ar fi relevant în cazul unei decizii comune europene - deoarece este vorba despre o decizie politică care, pentru prima oară, în aceste condiţii excepţionale, loveşte în spaţiul strict protejat până acum al importurilor de energie din Federaţia Rusă. Sector vital pentru Rusia care are 62% din exporturi pe bază de hidrocarburi şi, cum spunea comisarul Valdis Dombrovskis, „dacă chiar vrem să afectăm cu adevărat economia rusească, aceea este zona în care trebuie să lovim...”.

Este o decizie politică esenţială a Europei tocmai fiindcă există dependenţa ei strategică faţă de importurile din Rusia şi pentru că o rupere a lanţului pe care se bazează de ani şi ani de zile toate presiunile Moscovei va însemna cu siguranţă şi asumarea unor privaţiuni pentru pieţele din UE.

Asta este situaţia, astea sunt mizele şi să vedem ce vor decide liderii. Ai noştri vor spune, cum ştim, că totul este bine şi situaţia este sub control. Dacă aşa e, atunci e bine. Dacă nu, oricum nu politicienii vor suferi. Nici acum, nici altă dată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Lucifer
6.04.2022, 10:15:51

Chestia asta cu sancţiunile este o frecţie la un picior de lemn. Putin le-a luat în considerare şi se poate descurca, s-a pregătit pentru asta. Oricum, pe termen scurt n-au niciun efect, mai ales că Europa importă( şi plăteşte....) în draci petrol şi gaz din Rusia. Nu, Putin nu poate fi îngenuncheat astfel. Acest război îmi pare de o ipocrizie aproape ticăloasă de ambele părţi. Ce-i trebuia Rusiei acest război? Nu are suficiente teritorii? De ce Ucraina a fost lăsată singură în faţa Rusiei? Aa, este ajutată de Occident, dar militar doar poporul ucrainian suferă.... Din nenorocire, războiul va continua şi, probabil, va escalada. Aşa că îmi pun întrebarea: nu cumva TOŢI vor ca acest război să continue?

+2 (4 voturi)
john pope
6.04.2022, 10:35:37

Sancțiunile parțiale, da, frecție la picior de lemn. Însă un embargo total le trebuie, plus băgat la sancțiuni și firmele și țările care-i ajută. La început ar fi mai greu și pentru noi dar după aceea va fi o lume mult mai bună. Rusia trebuie lăsată să se dezmembreze, ”ajutată” chiar. Numai așa va fi liniște vreo 100 de ani.

+1 (5 voturi)
Lucifer
6.04.2022, 11:09:02

Mă gândesc serios că Biden i-a dat "undă verde" lui Putin să atace Ucraina....

+2 (4 voturi)
Vlad Iulian
6.04.2022, 11:17:39

Intre timp excedentul bugetar al Rusiei este la cote record. Regula e simpla. 1. Impui sanctiuni celui mai mare exportator de energie. 2. Preturile la energie cresc. 3. Exportatorul face o tona de bani pe care nu avea cum sa-i faca inainte. dupa care urmeaza valul 6....

+2 (2 voturi)
Vanatorul/dc
6.04.2022, 11:24:52

********************** Sanctiunile isi vor face cu adevarat efectul incepand cu luna mai..! Occidentul isi va procura de pe alte piete gazul si materiile importate pana acum din Rusia...! Economia Rusiei va intra incet dar sigur in colaps incepand cu luna iunie, la fel ca si rubla si intregul sistemul bancar rus. Foametea si rationalizarile de tot felul ii vor afecta pe rusi incepand cu luna iulie. China, pentru a nu fi vizata si ea de sanctiuni asemanatoare, o va scalda in continuare in doua ape, dar va sta in banca ei pentru a nu rissca sa piarda totul de dragul unui Putin pus sub acuzare(crime de razboi) si dat in urmarire internationala de TPI, si a unei Rusii cu care inca are divergente..teritoriale si de..influenta in zona..! Apoi vor cadea una dupa alta celelatle tari care practica terorismul de stat, amenintand Occidentul fie cu arama nucleara, fie cu reluarea atacurilor teroriste islamiste: Coreea de Nord, Iran , Siria, Sudan, etc Apoi se va instaura Noua Ordine Mondiala.

-23 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările