Bolivia, a şasea ţară membră Mercosur

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu ţările membre Mercosur.
Imagine cu ţările membre Mercosur.

Mercosur sau Mercado comun del sur este Piaţa comună a sudului, cea mai importantă organizaţie de integrare economică regională din America de sud, fiind fondată în 1991. Săptămâna trecută, pe 17 iulie la summit-ul organizat în Brazilia, Bolivia a devenit cea de-a şasea membră permanentă a Mercosur.

Mercosur

Mercosur sau Piaţa comună a sudului este o organizaţie care s-a format odată cu democratizarea ţărilor din Conul sud, prin semnarea Tratatului fondator la Asuncion în 1991. La început, din Mercosur făceau parte Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay. În 2012, acestora li s-a alăturat şi Venezuela (care devenise ţară membră asociată în 2006), după ce s-a retras din cealaltă organizaţie de integrare regională importantă din America de sud, Comunitatea Andină a Naţiunilor (CAN). Pe lângă cele 6 ţări membre permanente, celelalte ţări din America de sud sunt ţări asociate (Chile, Ecuador, Columbia, Peru, Suriname, Guyana). De altfel, toate ţările din America de sud fac parte din Unasur care reuneşte Mercosur şi CAN într-un proiect de integrare politică

În actualitate, ţările membre Mercosur constituie împreună cea de-a cincea economie a lumii, având o populaţie de aproape 300 de milioane de locuitori şi o suprafaţă de 15 milioane de kilometri pătraţi. Mercosur este guvernată de trei instituţii, Consiliul Pieţei Comune care dirijează procesul de integrare şi din care fac parte miniştrii de externe ai ţărilor membre, Grupul Pieţei Comune care coordonează funcţionarea organizaţiei şi Comisia de Comerţ care se ocupă de instrumentele dedicate schimburilor comerciale între ţările membre.

Al 48-lea summit Mercosur la Brasilia

În 16-17 iulie s-a ţinut la Brasilia, capitala Braziliei cel de-al 48-lea summit al organizaţiei în cadrul căreia a fost şi integrată Bolivia ca ţară membră permanentă, după ce, timp de 3 ani a avut statutul de ţară asociată. Summit-ul a fost organizat de ţara care deţine preşedenţia pro-tempore a organizaţiei Brazilia, Dilma Rousseff predând de altfel mandatul, preşedintelui Paraguay-ului, Horacio Cartes.

Documentul ce confirmă aderarea Boliviei trebuie încă să fie aprobat de parlamentele Boliviei, Braziliei şi Paraguay-ului pentru a putea intra în vigoare. Unii observatori au comentat deja că preşedinta Braziliei se află într-o situaţie politică dificilă în urma scandalului de corupţie căruia i-a căzut pradă partidul său şi că în Parlamentul federal nu va găsi sprijin. Pe lângă aceasta, Bolivia are la dispoziţie patru ani pentru a adopta toate regulile Mercosur şi va beneficia de ajutorul acordat de aceasta prin intermediul FOCEM (Fondul pentru convergenţa structurală Mercosur) prin care, cu un ajutor de 100 de milioane de dolari pe an este susţinută reducerea diferenţelor între statele membre. Bolivia este deja un partener important pentru Mercosur, fiind principalul furnizor de gaz natural pentru Argentina şi Brazilia.

Aşa cum observă profesorul Carlos Malamud pe blogul său, la reuniunea de la Brasilia, pe lângă chestiunile protocolare care au inclus despărţirea de Cristina Fernandez de Kirchner, preşedinta Argentinei participând la ultimul său summit în această funcţie şi Dilma Rousseff plângând cu această ocazie, au fost discutate şi problemele importante ale Mercosur. În opinia lui Malamud acestea includ opoziţia dintre Argentina şi Venezuela cărora li s-a alăturat Bolivia şi care se regăsesc într-o logică protecţionistă şi Uruguay şi Paraguay, cu Brazilia aflată la mijloc în ceea ce priveşte continuarea negocierilor cu Uniunea europeană independent sau ca organizaţie; această opţiune fiind preferată în cele din urmă. De asemenea, deşi proclamă importanţa apărării democraţiei, ţările membre nu au răspuns scrisorii adresate de 2 foşti preşedinţi Andres Pastrana din Columbia şi Jorge Quiroga din Bolivia care au cerut ca până la termenul legal din data de 3 august guvernul de la Caracas să accepte participarea unor observatori din partea Unasur, OEA şi UE la alegerile parlamentare din Venezuela. Alte probleme au privit concurenţa reprezentată de Alianţa Pacificului şi dezechilibrul dintre statele mici (Uruguay şi Paraguay) şi giganţii Brazilia şi Argentina.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite