În lume

articolul anterior articolul urmator

Bolsonaro, anchetat de Curtea Supremă după ce a spus că vaccinurile anti-Covid pot facilita infectarea cu SIDA

2
4 Dec 2021 09:44:07
Autor: Afrodita Cicovschi

Preşedintele Jair Bolsonaro este anchetat de Curtea Supremă braziliană pentru comentariile făcute cu privire la vaccinurile anti-Covid, după ce a spus că acestea pot facilita contaminarea cu SIDA

El a susţinut, fără vreo dovadă, că administratea vaccinurilor anti-Covid-19 ar putea creşte riscul contractării SIDA.
 
Comentariile, făcute în timpul unei transmisiuni online în luna octombrie, i-au adus o interdicţie temporară din partea Facebook şi YouTube, în conformitate cu politicile companiilor privind ştirile false.
 
Bolsonaro a pus deseori la îndoială eficienţa vaccinurilor. El este deja anchetat pentru modul în care a gestionat pandemia.
 
Pe 24 octombrie, Bolsonaro a susţinut în transmisiunea live că raporartele „sugerează că oamenii care sunt complet vaccinaţi împotriva Covid-19 dezvoltă Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA) mai rapid decât aşteptat”.
 
Afirmaţia lui a fost respinsă vehement de oamenii de ştiinţă şi experţii în medicină.
 
Preşedintele, care a refuzat să fie vaccinat, s-a apărat şi a spus că nu a făcut decât să citeze un articol dintr-o revistă.
 
Vineri, judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă a decis că Bolsonaro s-a folosit de modul de operare a schemei de diseminare în masă pe reţelele de socializare, ceea ce necesită investigaţii suplimentare.
 
De Moraes i-a cerut procurorului statului, Augusto Aras, să încerce să stabilească dacă afirmaţiile preşedintelui sunt legate de un grup de susţinători ai lui care sunt în prezent anchetaţi pentru producerea de ştiri false la scară largă.
 
Grupul, cunoscut în presa locală ca Biroul Urii, a diseminat informaţii false pe parcursul pandemiei şi a cerut o lovitură de stat militară care i-ar da lui Bolsonaro, fost căpitan de armată, puteri nelimitate pentru a conduce ţara.
 
Odată cu anchetarea acestuia, au fost arestaţi mai mulţi aliaţi ai preşedintelui, inclusiv Roberto Jefferson, şeful Partidului Laburist Brazilian, care este de dreapta. 
 
În luna octombrie, senatorii brazilieni au votat pentru punerea lui sub acuzare pentru felul în care a gestionat pandemia de Covid-19.
 
Un comitet de anchetă al Senatului a sprijinit o plângere prin care era cerută punerea sub acuzare a preşedintelui inclusiv pentru crime împotriva umanităţii. Bolsonaro a susţinut că este „vinovat de absolut nimic”.
 
Bilanţul deceselor asociate Covid-19 în Brazilia este al doilea cel mai mare din lume, după SUA. Mai mult de 615.000 de oameni au murit şi 22,1 milioane de oameni au fost infectaţi cu SARS-CoV-2, iar specialiştii cred că cifrele reale e posibil să fie mai mari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ilie de la sculărie™
4.12.2021, 09:49:37

Alt gunoi al istoriei si acest Bolsonaro.

+9 (9 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
4.12.2021, 12:37:02

Mai rar un asemenea idiot precum acest Bolsanaro.

+9 (9 voturi)
Modifică Setările