În lume

articolul anterior articolul urmator

Brexit. Trump, nerăbdător să înceapă negocierile pentru un acord comercial la scară largă cu Marea Britanie

2
14 Mar 2019 18:24:20
Autor: News.ro
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Donald Trump FOTO EPA-EFE

Dezbaterea în curs în Marea Britanie cu privire la părăsirea Uniunii Euripene (UE) ”sfâşie ţara”, a apreciat joi preşedinele american Donald Trump, relatează The Associated Press.

Locatarul Casei Albe s-a declarat ”surprins cât de rău” este gestionată această dezbatere şi apreciază că acordul divorţului ar fi putut să fie negociat mai bine.

Trump, care se consideră un maestru al negocierilor, a declarat că el i-a dat sfaturi premierului britanic Theresa May, dar că aceasta nu l-a ascultat.

Deputaţii britanici urmează se pronunţe joi prin vot dacă să ceară o amânare a Brexitului, prevăzut în prezent la 29 martie.

May a acceptat fără tragere de inimă acest vot, după ce Camera Comunelor a respins - în două rânduri, în două luni - acordul retragerii din UE.
 
Trump a făcut aceste declaraţii primindu-l pe premierul irlandez Leo Varadkar la Casa Albă, la o sărbătorire a Zilei Sf. Patrick, care cade duminică.
 

ACORD COMERCIAL

 
El a declarat anterior că administraţia sa ”abia aşteaptă să negocieze un acord comercial la scară mare cu Regatul Unit”, în timp ce Londra depune în continuare eforturi să plece din UE.
Trump a postat acest mesaj pe Twiitter, în timp ce deputaţii britanici par să se pregătească să frâneze Brexitul, cel puţin pentru moment. Ei vor ca regatul să rămână în Uniune până când se va ratifica un acord al Brexitului.
 
Trump a criticat în mai multe rânduri acordul divorţului al lui May, apreciind ultima oară că acesta ar putea ”ucide” un viitor acord comercial americano-britanic.
 
”Potenţialul este nelimitat”, apreciază el în acest tweet.
 

TIMPUL NU E SOLUŢIA

 
Pe de altă parte, premierul belgian Charles Michel a îndemnat joi Londra să spună clar ce vrea, în cazul în care cere o amânare a Brexitului.
 
El a apreciat că nu este sigur că timpul este soluţia. UE, a apreciat el, are nevoie de ”mai multe decizii” de la Londra.
 
”Trebuie să ştim care este intenţia Parlamentului britanic. Care sunt opţiunile autorităilor britanice?”, a subliniat el.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ncita Co
14.03.2019, 20:37:29

Se știe ce “deal” vrea să facă. Pui trecuți prin formol și Monsanto pe toate pajiștile. Probabil că asta va accelera despărțirea Scoției și Irlandei de Anglia.

-1 (1 vot)
Necula Mario
16.03.2019, 11:16:02

Si de cand esti tu in sfera afacerilor ?..Trolule ?...De aia nu mai poti tu ...de soarta scotienilor si a irlandezilor...prapaditule... Ce mai este prin Republica Moldova , Patriotule Mioritic ?...Dar prin Bucovina de Nord ?...