Buget UE blocat: plăţile pentru fermieri ar putea fi amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarii şi guvernele statelor membre nu au ajuns la un acord privind structura bugetului UE pentru anul viitor. Cel mai probabil, vor fi blocaţi banii europeni pentru Serviciul diplomatic, iar subvenţiile pentru fermieri, din primele luni ale lui 2011, riscă să fie amânate.

Eşecul negocierilor, relatează publicaţia online „Euractiv", a fost cauzat de intransigenţa Marii Britanii şi a Olandei care au cerut cu vehemenţă ca bugetul comunitar să ţină cont de măsurile de austeritate adoptate de statele membre UE.

Mai citeşte

Consecinţele amânării bugetului pe 2011 sunt importante: finanţarea unor investiţii pentru statele comunitare riscă să fie suspendate, iar 90% din investiţiile cu bani UE erau destinate creşterii economice şi creării de locuri de muncă. În pericol este şi compensaţia de 300 de milioane de euro promisă Bulgariei, pentru că a acceptat s-şi închidă reactoarele nucleare.

Un comisar dezamăgit

Dacă eurodeputaţii şi statele membre nu ajung la un compromis privind bugetul UE pe anul viitor, fondurile europene necheltuite pentru diverse proiecte energetice (în valoare de cinci miliarde de euro) riscă să fie blocate. Amânarea deciziei poate crea mari probleme în plata subvenţiilor în agricultură la termen, pentru că efectuarea acestora este programată în ianuarie şi februarie 2011.

Ultimul dintre avertismente vine chiar din partea comisarului european pentru Buget, polonezul Janusz  Lewandowski. „Este regretabil. Acest buget nu este pentru Bruxelles, ci pentru cetăţenii europeni, companii, cercetători, studenţi, comunităţi rurale, oraşe, comune şi regiunile din Uniune", a declarat oficialul UE.

Bani mai puţini, putere mai mare

Legislativul european şi statele membre păreau că au acceptat propunerea Consiliului European ca bugetul european pe anul viitor să crească doar cu 2,91%, însemnând o creştere de două ori mai mică decât cea solicitată iniţial. Europarlamentarii au cerut, în schimb, o declaraţie politică din partea statelor membre care să ateste rolul PE în viitoarele negocieri pe tema bugetului.

Un alt măr al discordiei a fost şi mecanismul care asigură „flexibilitatea" bugetului, prin realocarea de fonduri, care se face printr-un vot cu majoritate calificată. Marea Britanie a insistat însă ca decizia să fie luată în unanimitate. Reprezentanţii statelor membre au refuzat să discute şi despre solicitarea Parlamentului European ca bugetul comunitar să fie alimentat şi de o nouă taxă UE.

Comisarul european pentru Buget, Janusz  Lewandowski, a asigurat că va începe „imediat" să lucreze la un nou proiect de buget. În momentul în care Executivul european va prezenta structura bugetului Parlamentul şi Consiliul European vor trebui să spună dacă sunt de acord cu structura acestuia. 

Abia atunci va mai începe un nou proces de negociere între părţi, procedură care poate dura câteva luni.  În acest caz, Tratatul de la Lisabona prevede că structura bugetului va rămâne cea de anul acesta, fondurile fiind eliberate lunar, în 12 tranşe egale. 

Câteva state inflexibile

Lipsa unui acord între europarlamentari şi reprezentanţii celor 27 de state membre pune mari probleme şi pentru agenda reuniunii la nivel înalt din 16-17 decembrie, în care bugetul era una din principalele teme de discuţie. „Este un semnal negativ pentru  summitul de luna viitoare", a comentat Lewandowski.

Reacţii la eşecul negocierilor privind alocarea fondurilor comunitare pe 2011 au venit din partea  mai multor membri ai Parlamentului European. 

„Noi am vrut să ajungem la un acord, dar din păcate unele ţări membre au închis orice portiţă pentru găsirea unui consens privind bugetul anului viitor.  Inflexibilitatea unor ţări din consiliul European diminuează încrederea cetăţenilor europeni, că Uniunea Europeană chiar funcţionează", a declarat Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European.

Parlamentul are sprijinul unei mari majorităţi politice, însemnând Comisia Europeană şi o mare parte a statelor comunitare. Doar o minoritate a blocat discuţiile constructive cu PE, despre cum trebuie pus în practică Tratatul de la Lisabona", a adăugat Buzek. „Este un eşec lamentabil", a comentat şi liderul comisiei de bugete din Parlamentul European, Alain Lamassoure. El a precizat că „reforma sistemului de resurse proprii al UE a devenit inevitabilă".

Cioloş, pesimist

Plăţile UE pentru agricultură ar putea fi amânate, a recunoscut şi comisarul european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş. În pericol sunt în special plăţile programate pentru începutul anului viitor şi în special cele pentru statele membre care acordă subvenţii P1 pentru fermierii lor, a explicat Cioloş.

Instrument de redresare economică

Anul 2011 este considerat anul important pentru redresarea economiei europene, bugetul comunitar fiind instrumentul de bază pentru acest deziderat. Deputaţii europeni au încercat să găsească un echilibru între nevoia de finanţare a acţiunilor UE şi necesitatea reechilibrării prin inovare şi cercetare, susţinerea regiunilor sărace şi prezenţa diplomaţiei UE în lume.

„Sunt conştientă de faptul că pe timp de criză trebuie să facem reduceri şi concesii, dar nu putem uita că viitoarea noastră creştere economică va depinde de investiţiile de astăzi, în special în domeniile educaţiei, cercetării şi inovării", a declarat poloneza Sidonia Jedrzejewska de la Grupul Partidului Popular European.

„După intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, este prima oară când Parlamentul European are puteri egale cu Executivul european. Era de aşteptat ca PE să aibă un cuvânt mai greu de spus în privinţa bugetului UE", a declarat eurodeputatul român, Cristian Buşoi.

„E regretabil că unele state au refuzat să ajungă la un acord privind bugetul, punând în pericol, aşa cum a spus şi comisarul Lewandowski, proiecte şi plăţi. Sperăm ca cel târziu, în decembrie, statele care s-au opus unui acord privind bugetul, să ajungă la o poziţie acceptabilă atât pentru noi, în PE, cât şi pentru guvernele lor", a precizat liberalul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite