În lume

articolul anterior articolul urmator

Ca în Rusia lui Putin. Un stat din America Centrală obligă organizaţiile care primesc bani din exterior să se înscrie ca „agenţi străini”. Un ONG suedez şi-a încetat activitatea

11
14 Dec 2020 11:57:40
Autor: Ion Gaidau
Daniel Ortega, preşedintele statului Nicaragua
Daniel Ortega, preşedintele statului Nicaragua

ONG-ul suedez We Effect, care luptă împotriva sărăciei în 20 de ţări, a anunţat că şi-a încetat activităţile în Nicaragua după 35 de ani din cauza noii legi „privind agenţii străini”.

We Effect este primul ONG internaţional care se retrage din Nicaragua ca reacţie la legea „privind agenţii străini”, adoptată de puterea locală în pofida criticilor.

„We Effect îşi va înceta operaţiunile în Nicaragua cu efect imediat”, a a comunicat organizaţia nonguvernamentală suedeză.

„Această decizie este o urmare a adoptării unei noi legislaţii care obligă toate persoanele şi organizaţiile care primesc fonduri din partea organismelor internaţionale să se înscrie ca agenţi străini”, a precizat ONG-ul pe site-ul său, potrivit AFP.

Noua lege, adoptată la 15 octombrie, prevede ca persoanele şi organizaţiile care primesc finanţare din exteriorul ţării să se înregistreze înainte de 14 ianuarie ca „agenţi străini” pe lângă Ministerul de Interne şi apoi să prezinte regulat rapoarte de activitate.

Legea este menită să apere suveranitatea ţării şi să lupte împotriva ingerinţelor externe, spun promotorii ei.

Însă Anna Tibblin, secretarul general al We Effect, are o altă interpretare. În opinia ei, este „un nou exemplu că spaţiul democratic se reduce în lume”.

Actualul preşedinte al statului Nicaragua este Daniel Ortega, aflat din 2017 la al doilea mandat. Ortega, în vârstă de 75 de ani, a mai condus Nicaragua între 1979 şi 1990, iniţial în calitate de coordonator al Juntei de Gobierno de Reconstruccion National (1979-9185), apoi ca şef de stat.

Rusia a adoptat prima sa lege privind aşa-zişii agenţii străini în 2012. Iniţial, legea viza organizaţii nonguvernamentale finanţate din străinătate. Ea a fost extinsă treptat la instituţiile de presă, apoi la persoanele fizice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Vasile Naftuli
14.12.2020, 12:23:54

Corect, „agenturili străine” fac „horă” unde intră.

+1 (1 vot)
Victor Nagy
14.12.2020, 12:24:59

Oare de ce sunt deranjate aceste ONG-uri .... de astfel de legi ? „Noua lege, adoptată la 15 octombrie, prevede ca persoanele şi organizaţiile care primesc finanţare din exteriorul ţării să se înregistreze înainte de 14 ianuarie ca „agenţi străini” pe lângă Ministerul de Interne şi apoi să prezinte regulat rapoarte de activitate. ” Zic si eu , ca si cei care nu se arata deranjati ca sunt ....ascultati , supravegheati , urmariti de servicii : „ Poate sa ma asculte , n-am nimic de ascuns ”

+4 (4 voturi)
Maleficio Decenu
14.12.2020, 13:13:35

Aceeași lege e valabilă și pentru SUA și încă din anii 40 ai secolului trecut.

+2 (2 voturi)
Victor Nagy
14.12.2020, 13:32:47

Ehe .... SUA are o foarte mare problema cu „ Fundatiile ” proprii prin care se eludeaza fiscul propriu .... si care fac jocuri politice .... nu mari ...enorme . Ele sunt componenta principala a „deep state ”

+2 (2 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.12.2020, 12:53:37

Locuitorii din Nicaragua se confrunta cu o saracie crunta. Dar nu asta ar fi problema. Aici s-au confruntat SUA, Cuba si Rusia timp de 40 de ani in toate modurile posibile-inclusiv propagandistic. Acum toti cetatenii din Nicaragua au pareri si resentimente de neclintit. Exista o extrema dreapta solida si exista si o stanga foarte solida, fiind aproape inexistenti cei care pot sa restarteze viata civila si sa scoata Nicaragua din marasm. Generatii de oameni au fost manipulati si abuzati. La acest nivel se afla si poporul palestinian, Siria, Libanul si mai nou Libia.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările