Cabinetul francez, minat de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii francezi: trai de lux pe bani publici, în timp ce le cer francezilor să strângă cureaua. Ultima dezvăluire din presa franceză îl are ca protagonist pe ministrul Muncii, Eric Woerth, acuzat de corupţie în două dosare celebre: Bettencourt şi Peugeot.

Ministrul Muncii se află în atenţia presei de aproape două săptămâni după ce numele său a apărut în mai multe înregistrări compromiţătoare, despre fraude fiscale şi încrengături politice. Realizate la domiciliul miliardarei Liliane Bettencourt, moştenitoarea L'Oreal, în acestea se face referire la Woerth ca la un „amic" al lui Patrice de Maistre, principalul consilier al miliardarei.

Astfel, de Maistre se felicită că, la cererea amicului demnitar, a angajat-o pe soţia acestuia, Florence Woerth. În schimb, consilierul a primit din mâinile ministrului mult râvnita decoraţie Legiunea de Onoare.

După ce afacerea a explodat în publicaţia "Le Point", soţii Woerth au dezminţit orice legături cu anturajul miliardarei, iar guvernul a făcut bloc în jurul ministrului său. Ultimul sprijin de marcă a fost primit chiar din partea preşedintelui Nicolas Sarkozy, care, înainte de a pleca la Toronto, la summitul G20, şi-a declarat "totala încredere" în Woerth. Cu toate acestea, scrie "Le Monde", premierul Fillon i-a retras lui Woerth dosarul reformei pensiilor, de care se ocupa acesta.

Peugeot şi lingourile

Numele lui Woerth se leagă într-un mod dubios şi de moştenitorul familiei Peugeot, Robert. Acesta ar fi subevaluat valoarea unor lingouri de aur furate din locuinţa sa, în decembrie anul trecut, de teama unei anchete fiscale. La doar câteva zile de la furt, Robert a avut o întâlnire cu Eric Woerth, la acea vreme ministru al Bugetului, scrie "Journal de Dimanche".

Moştenitorul Peugeot era deja suspectat de litigiu fiscal şi se temea că ancheta ar fi scos la iveală originea obscură a aurului furat. Iniţial, valoarea acestuia fusese stabilită la 500.000 de euro, după care a fost redusă la doar 150.000 de euro.

Woerth şi apropiaţii săi au negat vreo intervenţie, dând asigurări că diferenţa între cele două evaluări s-ar datora unei erori de calcul comisă de poliţie. Robert Peugeot a fost decorat cu Legiunea de Onoare de către Woerth personal.

Salariu plus pensie

Woerth nu e singurul ministru al Cabinetului Fillon care s-a dedulcit la avantajele oferite de funcţie. Publicaţia satirică „Le Canard enchaîné" scrie că fostul ministru al Locuinţei, Christine Boutin, conduce, la comanda Elysée-ului, un studiu asupra "consecinţelor sociale ale globalizării".

Pentru efort, primeşte 9.500 de euro pe lună, un şofer personal şi buget pentru patru colaboratori. În mod obişnuit, astfel de misiuni nu sunt remunerate. În plus, Boutin încasează şi pensia de parlamentar, de 6.000 de euro. Fillon a fost obligat să pună nu mai puţin de opt miniştri ce cumulau salariul şi pensia de parlamentar să renunţe la ultima.

Actualul ministru al Industriilor, Christian Estrosi, are două apartamente în buricul Parisului, ambele plătite de stat. Într-un act de "curaj" oficialul a invitat presa să le viziteze. Unul dintre ele, considerat de ministru o "vizuină" - are trei camere de 60 de m2 - e ocupat de fiica sa. La fel procedează şi Fadela Amara.

Secretara de stat pentru Afaceri Urbane ocupă o locuinţă socială, dar apartamentul ei de serviciu, de 120 de m2, cu vedere la Turnul Eiffel, cu bucătar şi valet, e locuit cu rândul de fraţii ei, care beneficiază astfel de tratamentul rezervat miniştrilor. Presa franceză aminteşte recenta declaraţie a Fadelei: "nu putem cere populaţiei să facă eforturi, dacă noi înşine nu facem eforturi"

Trabucuri de 12.000 de euro

Iar lista nu se opreşte aici. Bănuit de matrapazlâcuri imobiliare e şi Secretarul de Stat pentru Cooperare, Alan Joyandet. Ministrul a măsluit evaluarea suprafaţei construite a casei sale de vacanţă, de lângă Saint-Tropez, pentru a obţine, ilegal, autorizaţia de extindere a acesteia.

Tot el a preferat să închirieze contra sumei de 116.000 de euro un avion privat, pentru a se duce la o conferinţă în Antille, deşi un zbor comercial, la clasa business, ar fi costat mult mai puţin.

Cea mai aiuritoare cheltuială aparţine, însă, lui Christian Blanc, Secretar de Stat pentru Regiunea Paris. El şi-a comandat trabucuri de 12.000 de euro, din fonduri publice. Iritat, premierul Fillon l-a obligat să-şi achite integral "consumaţia".

Proprietara L'Oreal, în vizorul Fiscului

Administraţia fiscală va lua la bani mărunţi averea miliardarei Liliane Bettencourt, suspectată de fraudă, a anunţat ministrul francez al Bugetului, François Baroin. Oficialul a refuzat să lege ancheta de scandalul în care este amestecat colegul său de cabinet, Eric Woerth, susţinând că aceasta se bazează doar pe dezvăluirile avocaţilor proprietarei L'Oreal. 

În vizor se află două conturi din Elveţia, în valoare de 85 de milioane de euro, şi o insulă din Seychelle, Arros, nedeclarate la fisc. Existenţa respectivelor active a fost recunoscută şi de principalul consilier şi gestionar al averii Bettencourt, Patrice de Maistre.

Deşi Liliane de Bettencourt a promis regularizarea fiscală a bunurilor sale, Baroin a declarat că "se va merge până la capătul lumii, dacă va fi nevoie".

"Legea este aceeaşi pentru toată lumea şi va fi aplicată cu rigoare" a conchis ministrul. Până la izbucnirea ultimului scandal ce l-a implicat şi pe ministrul Muncii, soţia acestuia, Florence Woerth, era directoare în cadrul societăţii Clymène, ce investea dividendele averii Bettencourt.

Un test politic

Cu o avere estimată la peste 20 miliarde de euro ("Forbes", 2010), Liliane de Bettencourt (88 de ani) este cea mai bogată femeie din Franţa. Bijuteria imperiului său financiar a fost compania L'Oreal, fondată de tatăl său, Eugene Schueller.

 Cunoscut pentru simpatiile sale fasciste (ca şi soţul Lilianei, Andre Bettencourt), Schueller a fost încondeiat de scriitorul Michael Bar-Zohar în cartea sa "Bitter Scent" (Parfum amar). Liliane a vândut compania în 1974, dar a rămas principala acţionară.

Ea este în litigiu şi cu propria fiică, Françoise Bettencourt Meyers, care a dat-o în judecată, încercând s-o pună sub supraveghere. Françoise o acuză pentru slăbiciunea pe care a dovedit-o faţă de François- Marie Banier, un fotograf şi actor de mâna a doua care a reuşit să-i stoarcă mamei ei un miliard de euro, profitând de vulnerabilitatea acesteia. Prin proporţiile şi sensibilităţile sale, Afacerea Bettencourt este considerată de presa franceză un test politic pentru actualul guvern.

Austeritate pentru francezi

Franţa trebuie să economisească 100 de miliarde de euro până în 2013 ca să ajungă la un deficit bugetar de 3%. Dacă guvernul se bazează pe previziunile de creştere pentru a obţine jumătate din sumă, restul de 50 de miliarde de euro vor veni din scăderea cheltuielilor publice şi creşterea impozitelor.

Guvernanţii vor mai suprima şi 100.000 de posturi de funcţionari în perioada 2011 - 2013 şi vor mări vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani. O soluţie ar fi şi îngheţarea salariilor funcţionarilor, ce reprezintă o treime din cheltuielile bugetare.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite