Calculele reconstrucţiei Afganistanului: Zeci de miliarde de dolari s-au risipit pe proiecte păguboase. De la autostrada neterminată până la hotelul nefolosit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala Tarkhil FOTO CNN
Centrala Tarkhil FOTO CNN

Sume uriaşe de bani, de ordinul zecilor de miliarde de dolari, au fost risipite de Statele Unite în cei 20 de ani de eforturi de reconstrucţie a Afganistanului, relatează CNN, care menţionează câteva exemple de proiecte păguboase.

145 de miliarde de dolari s-au dus pe eforturile de reconstrucţie a Afganistanului. Dar, potrivit Inspectorului Special pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), numeroase proiecte au fost complet nefezabile sau nu au văzut lumina zilei.

Înfiinţat în 2008 la iniţiativa Congresului, SIGAR a publicat rapoarte trimestriale despre cheltuielile în Afganistan. Într-un astfel de raport, datat octombrie 2020, SIGAR prezintă un audit financiar pentru 63 de miliarde de dolari, adică aproape jumătate din suma totală. Din aceşti 63 de miliarde de dolari, 19 miliarde, adică aproape o treime, s-au pierdut pe „risipe, fraude şi abuzuri”.

SIGAR a publicat şi alte audituri extrem de dure, dar acestea au fost scoase „temporar” de pe site-ul său la solicitarea Departamentului de Stat, care a invocat „raţiuni de securitate” şi „evaluări în curs”.

CNN prezintă o parte din proiectele păguboase identificate de SIGAR.

De exemplu, SUA au cheltuit în 2008 549 de milioane de dolari pe o flotă de 16 avioane G222, de fabricaţie italiană, capabile să decoleze şi să aterizeze pe piste improvizate. Avioanele respective au zburat în diverse misiuni doar un an, iar în 2016 au fost vândute la fier vechi pentru peste 40.257 de dolari bucata.

Centrala electrică Tarkhil, din apropiere de Kabul, a necesitat o investiţie de 335 de milioane de dolari. Dar costurile anuale pentru alimentarea cu combustibil se ridicau la 245 milioane de dolari. Ori Guvernul afgan nu şi-a permis asemenea cheltuieli, iar centrala funcţionează, din 2007, la 2,2% din capacitate.

În 2010, pe fondul intensificării luptelor cu talibanii în Helmand, SUA au sporit numărul puşcaşilor marini. Prin urmare, Pentagonul a decis ridicarea unui unui centru de comandă şi control la baza militară Camp Leatherneck din zonă. Comandantul bazei s-a opus investiţiei, apreciind că nu se va realiza la timp şi oricum nu era necesară. Centrul a costat 36 de milioane de dolari şi nu a fost folosit niciodată.

Alte 85 de milioane de dolari au fost risipite oarecum similar într-un hotel şi complex de apartamente în apropierea fostei misiuni diplomatice americane la Kabul, proiect care nu a mai văzut lumina zilei.

În plus, 249 de milioane de dolari au fost cheltuite pe o porţiune de autostradă care nu duce nicăieri, iar 28 de milioane de dolari s-au risipit pe uniforme de camuflaj de tip pădure, în condiţiile în care doar 2,1% din suprafaţa Afganistanului e acoperită de păduri.

De asemenea, SUA au cheltuit - din 2002 până în 2018 - 1,5 milioane de dolari pe zi pentru programe de combatere a drogurilor. Însă producţia de opiu a crescut în 2020 cu 37% faţă de 2019, conform ultimului raport SIGAR. În 2017, producţia de opiu în Afganistan era de patru ori mai mare faţă de 2002.

Potrivit Pentagonului, SUA au cheltuit 825 de milioane de dolari în Afganistan pentru război şi reconstrucţie. Însă Universitatea Brown consideră că războiul din Afganistan a costat mai mult, mai exact 978 de miliarde de dolari, dacă se ia în calcul şi Pakistanul, care a servit ca bază de operaţiune. La rândul său, preşedintele Joe Biden prezice un cost pe termen lung de peste 2 trilioane de dolari, incluzând şi sumele care vor fi cheltuite pentru veterani şi militarii răniţi în acest război.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite