În lume

articolul anterior articolul urmator

Canada şi-a dezvăluit strategia pe zece ani pentru Arctica

5
11 Sep 2019 16:57:33
Autor: Ion Gaidau
Tanc din dotarea armatei canadiene FOTO EPA-EF
Tanc din dotarea armatei canadiene FOTO EPA-EF

Guvernul canadian a dezvăluit marţi un plan strategic pe zece ani pentru Arctica, care prevede în special întărirea prezenţei militare.

Canada are în vedere să-şi consolideze prezenţa militară în Arctica, o regiune bogată în resurse naturale devenite mai accesibile pe fondul topirii gheţarilor, scrie AFP.

Un plan în acest sens, pe zece ani, a fost dezvăluit marţi de guvernul condus de Justin Trudeau.

Intitulat „Cadru strategic pentru Arctica şi Nordul Canadei“, documentul arată că „Arctica Canadiană trezeşte tot mai mult interes la nivel internaţional şi face obiectul unei concurenţe în creştere din partea unor actori statali şi nonstatali, care caută să profite de bogatele resurse naturale şi de poziţia strategică a regiunii“.

„Concurenţa şi accesul în creştere constituie provocări în materie de securitate, iar Canada trebuie să fie pregătită să le răspundă“, subliniază executivul canadian.

Canada se declară „decisă să-şi exercite suveranitatea“ asupra Pasajului de Nord-Vest, considerat o strâmtoare internaţională de acces liber de către numeroase state, printre care Statele Unite.

Pasajul de Nord-Vest, care şerpuieşte prin arhipelagul canadian, permite scurtarea cu peste 7.000 de kilometri a călătoriilor maritime între Europa şi Asia, notează AFP.

Potrivit documentului, statul canadian va lansa un proces de „vămuire la distanţă a navelor private“ străine, pentru a le obliga să se identifice.

În plus, Canada îşi propune să-şi „consolideze capacităţile de supraveghere şi de control“, mai ales cu ajutorul unor noi sateliţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Necula Mario
11.09.2019, 20:54:20

Hmmm...deci Canada , intentioneaza sa-si creeze o armata ?...Precum UE ?... Foarte bine. Noi contribuabilul American asteptam ( si platim) , de decenii , ca aceste lucruri sa se intample... Trebuie sa recunoasteti. Am fost foarte rabdatori. Trump nu este... Succes...

Ianculescu Dupont Nathalie
12.09.2019, 00:35:53

Ce sera une armée pour chaser des ours polaires :)

-1 (1 vot)
Francisco Borracho
12.09.2019, 00:44:28

Scuze domnu’ contribuabil american. Voi astia, ,,vecinii de la sud”, ar trebui sa va ocupati cu sistemul de sănătate gratuit pentru toata lumea cum e in Canada in loc sa căutați gâlceava peste tot pe glob, cu banii voștrii de taxe cu tot. Ce folos ca ai cea mai tare armata din lume daca tre’ sa plătești 25.000$ spitalizarea daca iti rupi un picior? Si sti ceva? Trudeau & Trump se pot lua de mana, sau de neveste doi bufoni, idioți. Continua sa platesti cu taxele tale bombele cu care le băgați amărâților democratia in cap in Africa, Arabia, Asia sau mai știu eu unde daca ești fericit cu asta.

Sorin Barbu
12.09.2019, 15:36:08

Bravo Canada.

Dream Pervertor
17.09.2019, 07:26:14

....o armata de reni turbati!

Modifică Setările