Canalul Nicaragua, rivalul de 40 de miliarde de dolari al Canalului Panama, criticat pentru impactul dezastruos pe care l-ar avea asupra mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul din Nicaragua a aprobat recent un plan de construcţie de-a latul ţării a unui canal care să rivalizeze cu celebrul Canal Panama. Acesta ar urma să aibă 285 de kilometri şi va fi realizat împreună cu o firmă chineză privată, numită Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Company (HKND).

Lucrările ar trebui să înceapă în luna decembrie, iar autorităţile din Nicaragua se aşteaptă ca acesta să ducă la o creştere de 11% a produsului intern brut în fiecare an datorită traficului generat şi de 14,6% în 2016. De asemenea, va duce la crearea a unui milion de locuri de muncă.

Numai că doi cercetători spun că impactul asupra mediului ar fi dezastruos. Jorge Huete-Perez, director la Centrul de Biologii Moleculare al Universităţii din Managua şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe din Nicaragua a publicat, alături de Axel Meyer, profesor de zoologie şi biologie la Universitarea Konstanz din Germania, un studiu în jurnalul Nature.

Canalul va distruge cel mai mare lac din ţară

Potrivit celor doi cercetători, nu a fost realizat vreun studiu independent care să evalueze impactul asupra mediului. Principala problemă o constituie faptul că noul canal va întretăia Lacul Nicaragua, principala sursă de apă potabilă a ţării.

Construcţia va distruge 400.000 de hectare de junglă şi delte, iar Rezervaţia Biosferei Bosawa se va afla la o distanţă foarte mică de ruta propusă. Bosawa găzduieşte numeroase specii ameninţate, precum tapirul lui Baird, maimuţa-păianjen, jaguari sau vulturi. Aceeaşi poveste şi în cazul Rezervaţiei Biologice Indio Maiz. Canalul trece şi prin situl Cerro Silva, unde se găsesc cei mai vechi stejari din America Centrală.

În fine, porturile ce se vor construi pe lângă canal vor afecta o serie de plaje unde ţestoasele depun ouă atât pe malul Atlanticului, cât şi pe cel al Pacificului. Porturile vor distruge, de altfel, şi o serie de recife de corali şi păduri de mangrove, care apără coastele de furtunile tropicale.

Pe lângă impactul asupra vieţii sălbatice, o serie de comunităţi indigene - Rama, Garifuna, Mayangna, Miskitu sau Ulwa – depind de zonele prin care trece canalul. Deocamdată nu există dovezi că drepturile lor au fost luate în considerare şi nici alocări de fonduri pentru ei nu au fost făcute. Sute de sate vor fi evacuate, iar locuitorii indigeni vor fi relocaţi. 

O altă problemă o constituie venirea posibilă a unor specii invazive.

Geopolitica şi canalele

Pe lângă problemele legate de mediu sau de transparenţa firmei constructoare, există şi o serie de considerente geopolitice legate de realizarea Canalului Nicaragua. În primul rând, Daniel Ortega, preşedintele actual al ţării, este un stângist care a a mai condus anterior ţara din 1979 până în 1990. În tinereţile sale, el a fost antrenat chiar în Cuba, de către regimul lui Fidel Castro.

Astfel se explică de ce Nicaragua se plasează de aceeaşi parte cu Venezuela şi Cuba în multe probleme politice. De altfel, Ortega a declarat de multe ori că Dumnezeu pedepseşte SUA prin criza financiară pentru că au încercat să impună principiile sale economice asupra unor state slabe. Tot el a mai spus că Dumnezeu a răsplătit Nicaragua cu creşterea produsului intern brut pe cap de locuitor de la 1.800 de dolari acum un deceniu la 2.600 de dolari.

Pe de altă parte, Canalul Nicaragua vine să concureze puternic Canalul Panama, aflat de facto sub control american. Ceea ce explică şi de ce liderii din Nicaragua s-au orientat către o companie din China. Anul trecut, preşedintele Ortega a anunţat că oferă azil politic lui Edward Snowden, după ce acesta a făcut publice o serie de documente compromiţătoare pentru NSA, în care se arată cum autorităţile americane supraveghează pe plan extins internetul, invadând şi spionând viaţa privată a cetăţenilor lumii şi încălcând drepturile constituţionale.

Ideea realizării unui canal prin Nicaragua nu e deloc nouă. Încă din 1849, guvernul acestei ţări a semnat cu un om de afaceri american, Cornelius Vanderbilt, astfel încât canalul să fie construit în 12 ani. Numai că un război civil şi invazia lui Wiliam Walker – care dorea crearea propriei sale colonii private în Nicaragua, au oprit construcţia. La sfârşitul secolului al XIX-lea atât SUA, cât şi Germania şi Japonia, erau interesate de canal.

Dar de când a ales Panama, SUA s-au opus ideii de traversare şi prin Nicaragua. În 2009, Dmitri Medvedev, pe atunci preşedinte al Rusiei, declara că Rusia ar putea prelua proiectul. Între timp, firma chineză a ajuns să aibă o concesiune pe 50 de ani.

Mai puteţi citi:

FOTO Topul celor mai indicate ţări unde străinii se pot retrage pentru pensionare

Planurile pentru pensionare făcute din timp, pot aduce mari beneficii celor care îşi diversifică opţiunile. Un top recent al celor mai indicate 15 ţări pentru a petrece perioada de pensionare arată că Panama, Ecuador şi Malaezia pot fi alegeri foarte bune, considerate destinaţii ideale atât pentru relaxare, cât şi pentru aventură, fără să uităm stilul de viaţă confortabil şi cheltuielile reduse.

Autorităţile din Panama au imobilizat o navă nord-coreeană, echipată cu componente de rachete

Autorităţile panameze au imobilizat luni, pe Canalul Panama, o navă nord-coreeană venind din Cuba care transporta componente de rachete, a anunţat preşedintele panamez Ricardo Martinelli, relatează AFP.

VIDEO HARTĂ Panama, Dubaiul Americii Latine

Istoria sa plină de culoare invocă unele imagini interesante: Canalul, corupţia, dictatorii, drogurile, spălarea de bani, Manuel Noriega, şi... influenţa Statelor Unite. De partea cealaltă, avem PR-ul, care vorbeşte despre biodiversitate, turism şi stabilitate economică.

Panama, statul din America Centrală, trece la euro

Panama doreşte să introducă euro ca mijloc legal de plată în ţară, a declarat preşedintele ţării, Ricardo Martinelli, în timpul întâlnirii cu cancelarul german, Angela Merkel, informează AFP.

VIDEO Nicaragua: Daniel Ortega arată presei fotografii inedite cu Fidel Castro

Preşedintele Nicaraguei, Daniel Ortega, a publicat marţi, prin intermediul portalului guvernamental El 19, o serie de fotografii realizate cu ocazia diferitelor întâlniri cu liderul cubanez Fidel Castro, inclusiv trei imagini inedite surprinse în luna decembrie 2009, transmite Efe.

Nicaragua: Mii de oameni protestează împotriva preşedintelui Ortega

Mii de nicaraguani au manifestat sâmbătă la Managua la apelul opoziţiei împotriva eventualităţii în care preşedintele Daniel Ortega ar candida pentru un nou mandat, în timp ce partizanii şefului statului şi-au amânat propria adunare pentru a evita incidentele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite