În lume

articolul anterior articolul urmator

Cântecul de dragoste al unei balene rare, înregistrat pentru prima dată în istorie

6
21 Jun 2019 06:28:29
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO NOAA Fisheries
FOTO NOAA Fisheries

Pentru prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au înregistrat ceea ce pare a fi cântecul de dragoste al uneia dintre cele mai rare specii de balene de pe Pământ, a anunţat miercuri Administraţia Naţională a  Oceanului şi Atmosferei (NOAA), potrivit Reuters.

O balenă japoneză din Nordul Pacifului şi-ar fi chemat printr-un cântec al nefericitului în dragoste un potenţial partener, acesta fiind înregistrat de către cercetători în Marea Bering, în apropiere de coasta Alaskăi.
 
Biologii marini l-au clasificat ca pe o chemare asemănătoare unui cântec datorită tiparului de sunete special şi, deşi nu pot decât să-i intuiască sensul, aceasta ar fi un ritm melodic al unui animal acvatic care nu are un partener.
 
Oamenii de ştiinţă  - care supraveghează populaţiile de mamifere marine ameninţate - au auzit ritmurile „melodice” încă din 2010, însă nu şi-au putut da seama de la ce specie de balene provine, a spus Jessica Crance de la NOAA al Centrului Ştiinţific al Pescuitului din Alaska.
 
La acel moment, ceaţa densă nu le-a permis să vadă animalul, însă s-au convins că e vorba de o balenă japoneză după ce au analizat o serie de date acustice mai vechi, iar apoi au şi zărit animalul, într-o expediţie de explorare, în 2017.
 
 
Este primul cântec confirmat al populaţiei de balene negre, al căror număr s-a redus drastic în urma pescuitului agresiv.
 
Balenele negre sunt destul de vorbăreţe, emiţând chemări de tip rafală (gunshots), însă ceea ce iese în evidenţă în privinţa acestui nou tipar de sunete este caracterul repetitiv „intervalul între rafale şi numărul lor”, explică cercetătoarea.
 
Cercetătorii au înregistrat aceste chemări pe parcursul a opt ani, şi au putut distinge patru cântece diferite conţinând între unu şi trei tipare de sunete de tip rafală. Echipa a remarcat faptul că aceste cântece s-au repetat în mod constant, rămânând neschimbate pe toată perioada studiului, potrivit Gizmodo.
 
Jessica Crane FOTO: NOAA Fisheries via Gizmodo
 
Balena este un mascul, partenerii fiind greu de găsit: din cele aproximativ 30 de exemplare de balene japoneze, majoritatea sunt masculi fiind doi masculi sau chiar trei la o singură femelă.
 
Balenele negre au fost vânate masiv în scopuri comerciale. Specia a fost numită de balenieri „balenele bune” (right whales) datorită naturii lor docile. Ele sunt încete, şi astfel sunt ţinte uşoare; în plus, au multă grăsime, de aceea plutesc pe apă după ce sunt ucise.
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Adrian Foangă
21.06.2019, 09:35:49

Ma mir cum de nu l-au omorat inca si pe asta japonezii. Ca piticaniile alea galbejite masacreaza balene si delfini in fiecare an - omoara mii de exemplare.

-2 (4 voturi)
Index 4.2
21.06.2019, 23:23:30

Comentariu considerat abuziv.

un motan intransigent
21.06.2019, 15:46:53

Cantecul de dragoste al unei balene? Taci, tu! Si daca era un cantec de durere de burta? Balenele stau tot timpul in erectie? Pe ele nu le doare burta niciodata?

-1 (3 voturi)
Galeriu Crestinu
21.06.2019, 17:27:28

..Homo sapiens cel decazut in destrabalare ...are multe de invatat de la balene si delfini.....creatia curata a lui Dumnezeu.

Index 4.2
21.06.2019, 23:26:07

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)