În lume

articolul anterior articolul urmator

Capturarea petrolierului britanic. Jeremy Hunt solicită eliberarea vasului. Gărzile Revoluţionare au publicat un video cu sechestrarea acestuia

22
21 Jul 2019 00:05:19
Autor: Cristina Ene
Petrolierul Stena Impero FOTO The Guardian
Petrolierul Stena Impero FOTO The Guardian

Ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, a solicitat Iranului să elibereze petrolierul capturat „ilegal”, spunând că incidentul „ridică semne grave de întrebare” cu privire la securitatea navelor britanice şi la navigarea comercială în Strâmtoarea Ormuz, relatează BBC.

Solicitarea are loc în contextul în care Gărzile Revoluţionare au dat publicităţii vineri un video cu sechestrarea petrolierului Stena Impero , iar Iranul a declarat că vasul „încalcă legile maritime internaţionale”.
 
După convorbirea telefonică cu omologul său iranian, Hunt a spus că Iranul abordează situaţia ca una de tip „dinte pentru dinte” după ce petrolierul său a fost reţinut de forţele britanice în Gibraltar, ceea ce însă nu este cazul.
 
Proprietarii suedezi ai Stano Impero cer accesul în portul Bandar Abbas la cei 23 de membri ai echipajului despre care spun că sunt în stare bună de sănătate.
 
Înregistrarea cu sechestrarea petrolierului a fost publicată de agenţia de ştiri Fars şi arată mascaţi coborând pe o funie dintr-un elicopter, în timp ce bărci cu motor înconjoară vasul.
 
 
Fregata forţelor navale regale, HMS Montrose, care a mai intervenit într-un incident asemănător abia acum o săptămână, a fost chemată în ajutor şi ar fi putut intervenit probabil cu succes dacă s-ar fi aflat mai aproape de navă – când a ajuns, petrolierul era deja în apele teritoriale iraniene.
 
Agenţia de stat IRNA a comunicat că petrolierul britanic a fost capturat după ce s-a ciocnit cu o barcă de pescuit şi nu a răspuns mesajelor lansate de aceasta din urmă.
 
Proprietarii suedezi ai Stena Impero au declarat că nu au încălcat nici un fel de norme şi se aflau în apele internaţionale la momentul incidentului. Aceştia au mai spus că cei 23 de membri ai echipajului, care sunt de naţionalităţi diferite (ruşi, lituanieni şi filipinezi) au o stare bună de sănătate.
 
Duminică, guvernul britanic s-a întrunit de urgenţă la Cobra, un diplomat iranian de rang înalt fiind convocat la Londra.
 
Hunt a transmis după întrunire că parlamentarii britanici vor fi informaţi luni despre „alte măsuri” şi că situaţia este una la cel mai ridicat nivel de alertă din punct de vedere al securităţii.

 

Ce spun oficialii iranieni

 
Ministrul de externe iranian, Javad Zarif,  scris pe Twitter că UK  „trebuie să înceteze să mai fie complice la #Terorismul Economic al SUA”, adăugând că Iranul  este cel care asigură securitatea în Golf.
„Spre deosebire de actul de piraterie din Strâmtoarea Gibraltar, acţiunile noastre în Golful Persic au menirea să apere regulie maritime internaţionale”, a spus el.
 
Pe de altă parte, Abbasali Kadkhodaei,  purtătorul de cuvânt al organizaţiei de supraveghere Guardian Council a scris pe Twitter că „legea represaliilor este un concept recunoscut de legislaţia internaţională”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Necula Mario
21.07.2019, 01:12:16

Mai acum cateva saptamani , Triolli mioritici aliatii islamo fascistilor, mugeau(Hello Ionion Codreanu si Om Tacut) , ca filmele facute de dronele americane , cand islamo fascistii , au atacat si minat petrolierele japonez si britanic , ca filmele erau falsificate..o provocare imperilista americna( ca sa folosesc nomenclatura activistilor Epocii de Aur , care astazi audevenit Trolli)... De data aceasta aliatii vostii , Trollilor , va prezinta cam aceleasi filme...Sper sa ii credeti..sunt aliatii vostrii... Cum am spus : Sunteti in buna companie...

+2 (8 voturi)
Comisaro Cattani Mihai
21.07.2019, 01:12:56

In Romania cele doua oua sau facut omleta de mult,ce am fost si ce am ajuns,in ultimul hal la toate capitolele am ajuns cu ue si usa,s-a furat si s-a distrus ce?ce s-a facut pana in 89 adica in epoca de aur...iara politicieni de neimaginat cum fac teatru si circ ca noi sa credem ca ei sunt de vina...

+1 (1 vot)
Necula Mario
21.07.2019, 01:15:03

Dulce ironie.... petrolierul apartine unui patron suedez... Suedia... O alta curva europeana... In trecut valsau cu nazistii , apoi cu neo marxistii , iar mai recent , cu islamo fascistii...

-4 (8 voturi)
Necula Mario
21.07.2019, 01:24:52

Pana acum islamo fasciscitii , grohaiau si sperau ca UK , Germania si Franta sa il convinga pe Trump , sa ii lase pe islamo fascisti , sa produca arme nucleare si rachete balistice aferente... Pana acum daca UK statea pe gard ( sub conducere dnei Dezamagire , cunoscuta si sub numele de Teresa May ) , pseudo aliatul din NATO , Franta , sub dl Macron , se batea cu Teresa May , care sa ocupe gardul ..NU dorea , precum UK sa treaca nici ce o parte , nici de lata a gardului.. Cat despre Curva din NATO , Germania , sub conducerea Pacientei Merkel nici macar nu a incercat gardul. .. Ea ( Curva) a fost de partea islamo fascistilor.. In fond este incomod sa stai pe gard...Dupa un timp trebuie sa cobori de pe incomodul gard...De o parte sau de alta... Cum am spus , britanicii , sunt adusi l aRealitate , in mod rapid ,de islamo fascisti...Trump a inercat de doi ani si ceva , sa ii aduca la Realitate , pe UK , Franta si Germania , dar evident , Trump a avut nevoie de ajutorul islamo fascistilor....care tocmai a sosit...

-1 (5 voturi)
Necula Mario
21.07.2019, 01:28:02

"legea represaliilor este un concept recunoscut de legislatia internatioala" : behaie un caine turbat... Trolli mioritici , New Yok Times , CNN, The Guardian , news.ro , Goicea Nicolae , Putin si Legea Shariei , sunt toti de acord...

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (22)