În lume

articolul anterior articolul urmator

Caracatiţele şi homarii au sentimente şi trebuie să fie protejate prin lege, susţin parlamentari britanici

8
18 Jun 2021 23:23:43
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Un grup de parlamentari britanici din Partidul Conservator consideră că ar trebui ca legea să protejeze caracatiţele şi homarii, deoarece aceste animale au sentimente, informează bbc.com şi The Guardian.

Fundaţia Conservative Animal Welfare (CAWF), care îi are în frunte între alţii pe soţia premierului Boris Johnson, Carrie, şi pe ministrul Mediului, Zac Goldsmith, a avut întâlniri cu membrii Guvernului pentru a le cere să recunoască sensibilitatea nevertebratelor.
 
Proiectul de lege cu privire la Binele Animalelor, prin care se recunoaşte sensibilitatea animalelor, mai exact capacitatea acestora de a simţi durere şi de a suferi, este în prezent în Camera Lorzilor în faza  celei de-a doua citiri. Proiectul de lege prevede că peştii şi alte vertebrate simt durere şi ar trebui să fie protejate pe cât posibil de suferinţă.
 
Însă un grup de parlamentari susţine că unele nevertebrate sunt extrem de inteligente şi ar trebui incluse în lege.
 
Potrivit unui raport al CAWF, în fiecare an sunt prinse peste 420 de milioane de cefalopode şi de crustacee de către pescarii britanici, adică 73,600 de tone de crustacee şi 12,100 de tone de cefalopode.
 
Raportul, susţinut de parlamentari ca Sir David Amess şi Sir Roger Gale, arată că aceste animale suntt discriminate în legislaţie deoarece „structura lor reurologică diferă de a noastră”.
 
„Argumentele împotriva sensibilităţii crustaceelor şi cefalopodelor se axează pe diferenţele dintre anatomia acestor animale şi anatomia umană. Totuşi, această gândire nu cuprinde ce înseamnă pentru un animal să aibă sensibilităţi. Fără îndoială, crustaceele şi cefalopodele văd lumea în moduri extrem de diferite faţă de noi. Ceea ce contează însă este dacă experiemţa lor implică şi experienţa conştientă a plăcerii şi a durerii. Noi credem că sunt suficiente dovezi că aceste animale simt plăcere şi durere”, se precizează în raport.

În raport sunt citate studii care arată că aceste animale ştiu cum să îi evite pe prădători şi că unele nevertebrate mai inteligente pot analiza opţiunile şi să aleagă între durere şi evitarea prădătorului, între durere şi un mediu nedorit şi între durere şi hrănire.
 
Noua legislaţie cu privire la Binele Animalelor va însemna că orice nouă politică guvernamentală va trebui să ţină cont de faptul că animalele vertebrate au sentimente ca surere sau bucurie.
 
Acest lucru va fi decis de o comisie formată din experţi în animale.
 
O purtătoare de cuvânt a Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale a declarat că Marea Britanie se numără printre ţările cu „cele mai bune standarde în ceea ce priveşte binele animalelor”. „Suntem dedicaţi total îmbunătăţirii şi mai mult a standardelor pentru a ne asigura că toate animalele evită durerea şi suferinţa care nu sunt necesare”.
 
Ea a precizat că există deja un studiu al sentimentelor speciilor cum sunt caracatiţa, sepia şi calamarul şi că guvernul va analiza cu mare atenţiie rezultatele studiului.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Utilizator Adevărul
18.06.2021, 23:53:13

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Foangǎ
19.06.2021, 11:00:47

Nu degeaba englezii sunt considerati urmasii tembeli ai unui mare imperiu. Au stapanit jumatate din lume, iar acum au ajuns sa discute despre sentimentele homarilor.

-2 (4 voturi)
borris borris
19.06.2021, 12:03:47

Pai si oamenii macelariti de ursi au sentimente. Deci cum procedam?

-3 (3 voturi)
Æ Replicant
19.06.2021, 13:26:59

in cazul tau - iti dam 3 ruble si pleci la tata tau Putin si ne lasi in pace ok?

+2 (4 voturi)
Æ Replicant
19.06.2021, 13:25:47

ca Human 2.0 trebuie sa admit ca anumite animale sunt mai mult decat animale si merita protectia noastra ca specie superioara nu cred ca vom fi acceptati de alte specii din galaxie daca nu acceptam minimum rationament ca anumite speci au sentimente si necesita protectie

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările