În lume

articolul anterior articolul urmator

Caricaturile lui Mahomed. Trudeau ia distanţă de Macron: Libertatea de exprimare nu trebuie „să rănească în mod arbitrar şi inutil”

35
31 Oct 2020 12:08:39
Autor: Ion Gaidau
Justin Trudeau FOTO Getty Images
Justin Trudeau FOTO Getty Images

Premierul canadian Justin Trudeau a apărat vineri libertatea de exprimare, dar a atenţionat că „nu este fără limite” şi nu trebuie „să rănească în mod arbitrar şi inutil” anumite comunităţi.

„Noi am apărat întotdeauna libertatea de exprimare”, a răspuns Trudeau la o întrebare despre dreptul la caricaturizare, inclusiv a profetului Mahomed, aşa cum a făcut-o revista satirică Charlie Hebdo.

„Dar libertatea de eprimare nu este nelimitată”, a atenţionat premierul canadian, citat de AFP.

„Noi trebuie să acţionăm cu respect pentru ceilalţi şi să căutăm să nu rănim în mod arbitrar sau inutil pe cei cu care suntem pe cale să împărţim o societate şi o planetă”, a subliniat el.

„Nu avem dreptul, de exemplu, de a striga «Foc!» într-un cinematograf ticsit de lume, există întotdeauna limite”, a explicat Trudeau.

Distanţându-se de poziţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a apărat libertatea de exprimare într-o formă cât mai largă posibilă, Justin Trudeau a pledat pentru „prudenţă” în acest sens.

„Într-o societate pluralistă, diversă şi respectuoasă ca a noastră, noi trebuie să fim conştienţi de impactul cuvintelor noastre, a gesturilor noastre asupra altora, în special a acelor comunităţi şi a acelor populaţii care suportă încă enorme discriminări”, a apreciat şeful Guvernului canadian.

Trudeau a condamnat totodată recentele atentate din Franţa, calificându-le drept „înspăimântătoare şi îngrozitoare”.

„Este nejustificabil şi Canada condamnă din toată inima aceste acţiuni, fiind în continuare alături de prietenii noştri francezi care trăiesc momente extrem de dificile”, a declarat el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

minciuna.ro
31.10.2020, 12:39:33

Planeta maimuțelor Mistrețul cu coada stufoasă Rânjește hî! colții prin clasă. Stârnit de o haită câinească Își scoate și râtul din mască. Retrași ca o mâță-n cotruțe, Viețuim în cuști de maimuțe. Veniți maneliști sau bicisnici Și râdeți de dascălii beatnici. Au fost contractați agresorii. Voi când retezați profesorii? Pesemne pe noi Mahomedul Ne lasă în țarc precum iedul Decapitat, și-n circumstanță Vom fi și-ai tăi, dulce Franță.

0 (4 voturi)
Falnic
31.10.2020, 13:00:45

"Trudeau ia distanţă de Macron" Hopa ! O mica fisura in Democratia pacii !

-3 (7 voturi)
borris borris
31.10.2020, 13:25:40

Nu cred. Turdeau este doar flasc, ca de obicei.

+7 (15 voturi)
Goguţă
31.10.2020, 13:39:37

Nu toti canadienii sunt ca Justin "Primarul a refuzat şi le-a trimis câte o înştiinţare, prin notar: “Musulmanii trebuie să înţeleagă că trebuie să se adapteze la realităţile din Canada şi Quebec, la obiceiurile, tradiţiile sale, la felul său de viaţă, dacă au ales să emigreze în această ţară. Ei trebuie să înţeleagă că ei trebuie să schimbe stilul lor de viaţă, nu canadienii care i-au primit cu generozitate. " Nu sunt de acord sa faci misto despre religia cuiva dar asta nu are legatura cu atentatele, si inainte de caricaturi au fost atentate, au fost trenuri si metrou aruncate in aer, au fost oameni omorati de musulmani prin atentate. In fond greseala partine celor care i-au primit la ei in casa si le-au permis prea multe. Vrei sa stai la mine in casa, te primesc dar trebuie sa respecti ragulile de la mine. Nu-mi impui mie sa scot icoanele de pe perte sau sa nu mai manac caren de porc pentru ca tu te simti jignit.

+8 (16 voturi)
stop propaganda
31.10.2020, 13:43:03

Pai asta este tara in care politia iti bate la usa si te mai si culege daca scrii ce nu trebuie pe internet. Propaganda face minuni. Auzi, democratii, libertate de exprimare. Vrajeli de proportii epice.

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările