În lume

articolul anterior articolul urmator

Carlos Ghosn se ia de autorităţile franceze şi promite să răspundă tuturor acuzaţiilor prin intermediul unei cărţi. Ce spune despre fuga din Japonia

1
13 Jul 2020 17:42:53
Autor: Ion Gaidau
Carlos Ghosn FOTO EPA-EFE
Carlos Ghosn FOTO EPA-EFE

Într-un interviu, fostul patron al alianţei Renault-Nissan s-a luat de autorităţile franceze, acuzându-le că l-au „abandonat” în faţa problemelor sale judiciare din Japonia. El promite să răspundă tuturor acuzaţiilor prin intermediul unei cărţi.

Acuzat de infracţiuni financiare, Carlos Ghosn, în vârstă de 66 de ani, a fost arestat în Japonia în noiembrie 2018. La sfârşitul lui 2019, el a ajuns în Liban via Turcia la capătul unei operaţiuni de exfiltrare.

„Ei (francezii, n. red.) m-au susţinut în primele două-trei săptămâni, poate că o lună, după care m-au abandonat”, a declarat fostul patron al Alianţei Renault-Nissan într-un interviu difuzat duminică de postul saudit de televiziune saudit Al-Arabiya.

„M-au susţinut aşa cum ar proceda cu un cetăţean francez mediu, poate mai puţin”, a adăugat Ghosn, care deţine trei cetăţenii: franceză, libaneză şi braziliană.

„O personalitate politică franceză mi-a zis: «dacă eram preşedinte, vă scoteam în 24 de ore”. Şi ambasadorul Statelor Unite în Japonia a afirmat alături de ambasadorul Franţei că dacă eram directorul unei companii americane, atunci aş fi fost eliberat în 24 de ore”, a declarat Carlos Ghosn, care locuieşte în prezent la Beirut, capitala Libanului.

În ceea ce priveşte fuga sa spectaculoasă din Japonia, Ghosn spune că a „elaborat” de unul singur planul de evadare datorită unui „sistem” de comunicare pe care l-a stabilit cu lumea exterioară. El nu dă detalii în acest sens.

Fostul magant din industria auto se afla în  libertate pe cauţiune cu interdicţia de a părăsi Japonia atunci când a fost exfiltrat via Turcia.

Vineri, şapte cetăţeni turci au fost aduşi în faţa unui tribunal din Istanbul în legătură cu fuga lui Ghosn.

„Toate acuzaţiile la adresa mea sunt false şi voi demonstra acest lucru într-o carte care va fi publicată până la sfârşitul anului” în curs, a insistat Carlos Ghosn.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

32Hermann
13.07.2020, 22:04:10

"s-a luat de autorităţile franceze" precum COVID-ul?

Modifică Setările