În lume

articolul anterior articolul urmator

Casele plutitoare de pe Nil ale egiptenilor vor fi demolate: „Jur pe Dumnezeu, nu ştiu unde să mă duc“

1
29 Jun 2022 13:23:11
Autor: Ana-Maria Gherghiță
Foto: Twitter/ @da5el_7afy
Foto: Twitter/ @da5el_7afy

Pentru mulţi localnici şi turişti străini, casele plutitoare, situate de-a lungul fluviului Nil, sunt o parte iconică a patrimoniului cultural şi arhitectural bogat din Cairo. Însă casele vor fi demolate de autorităţile egiptene, începând din această săptămână, pentru a înfrumuseţa fluviul, relatează BBC.

Unele dintre casele plutitoare sunt locuite de oameni săraci, iar altele au fost restaurate şi transformate în restaurante, birouri şi săli de sport. 
 
„Este un stil de viaţă diferit, eşti complet cufundat în natură. Fluviul este la doar un metru sub tine", declară celebrul romancier egiptean Ahdaf Soueif, a cărui casă a familiei a fost programată pentru demolare, potrivit BBC.
 
„Ideea de casă plutitoare a fost întotdeauna legată de ceva puţin ieşit din comun”, a mai continuat Soueif. 
 
De pe terasa casei, remorcherele şi macaralele pot fi văzute încercuind proprietăţile din centrul capitalei. Trei case au fost remorcate, marţi. De asemenea, la începutul săptămânii, altele au fost remorcate, iar una dintre acestea a fost distrusă în acest proces. 
 
Pe reţelele de socializare, egiptenii au criticat acţiunea împotriva caselor, cunoscute sub denumirea de „awamat” (în arabă, „plutitor”). 
 
„Nu numai că aceste case plutitoare sunt case pentru oameni care au locuit acolo de zeci de ani, dar unele dintre ele sunt monumente istorice. Ele fac parte din moştenirea noastră care nu poate fi ştearsă”, a scris Nora Zeid pe Twitter.  
„Cine a spus că nu face parte din frumoasa istorie a capitalei?” a scris pe Twitter, Dakhel Hafy . „Când stăm pe Nil şi ne uităm la awamat, ar trebui să spunem poveşti, romane şi legende despre ele”. 
 
De altă părere este Mostafa el-Gafy, care a scris pe Twitter că aceste case sunt „urâte”. 
 
Guvernul egiptean şi-a justificat hotărârea de a emite ordine de demolare, spunând că aceste case plutitoare au fost construite în urmă cu zeci de ani fără acordul său şi că proprietarii lor nu au reuşit să obţină permisele şi licenţele corecte. 
 
Ministerul Irigaţiilor afirmă că va continua campania de demolare a caselor ancorate de-a lungul fluviului „cu încălcarea clară a legii”. Ministrul Mohammed Abdel Ati, a afirmat că este „un mesaj clar pentru cei care tranzitează Nilul”. 
 
„Jur pe Dumnezeu, nu ştiu unde să mă duc", declară Ekhlas Helmy, în vârstă de 87 de ani, în timp ce îşi împachetează lucrurile. 
 
„Sora mea are unele din lucrurile mele, şi fratele meu, deşi amândoi sunt nemulţumiţi de situaţie. Mi-au spus să-mi arunc lucrurile”, a mai continuat femeia. 
 
Madame Helmy, cum este cunoscută, s-a născut pe o barcă şi afirmă că a fost crescută cu peşte. Mai târziu, după ce soţul ei a murit, ea şi-a construit propria casă pe apă, trăind timp de 30 de ani împreună cu câinii, pisicile şi gâştele ei. 
 
Cele mai vechi case plutitoare au fost construite pe vremea faraonilor şi au fost concepute pentru călătoriile lungi. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ionescu ion
29.06.2022, 15:18:55

Pai asa e cand traiesti sub dictatori, zero drepturi.

Modifică Setările