Câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace sunt, la egalitate, Malala Yousafzay şi Kailash Satyarthi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, în comun, activistului indian pentru drepturile copiilor Kailash Satyarthi şi tinerei pakistaneze care luptă pentru dreptul fetelor la educaţie, Malala Yousafzay. Comisia şi-a motivat alegerea, susţinând că cei doi au primit Nobelul pentru Pace „pentru lupta lor împotriva asupririi copiilor şi tinerilor şi pentru dreptul tuturor copiilor la educaţie“.

Unul dintre cei doi câştigători ai Premiului Nobel pentru Pace 2014, Kailash Satyarthi s-a născut pe 11 ianuarie 1954 şi este un activist indian pentru drepturile copiilor. El luptă împotriva asupririi copiilor prin muncă încă din anii '90. Până acum, organizaţia sa „Bachpan Bachao Andolan“ a eliberat 80.000 de copii din diverse forme de sclavie şi a ajutat la reintegrarea cu succes a lor în societate, la reabilitarea şi la educaţia lor. 

Kailash Satyarthi a apreciat vineri că această distincţie reprezintă o „recunoaştere“ a "„uptei în favoarea drepturilor copiilor“, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Mulţumesc Comitetului Nobel pentru această recunoaştere a disperării milioanelor de copii care suferă“, a adăugat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, în vârstă de 60 de ani, care s-a declarat „încântat“ de acest premiu, potrivit agenţiei Press Trust of India (PTI).

Kailash Satyarthi FOTO promenino.org.br

Kailash Satyarthi FOTO promenino.org.br

Malala Yousafzay, o adolescentă pakistaneză care a fost aproape ucisă atunci când talibanii au împuşcat-o în cap în 2012 este şi ea câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace 2014. Ea a supravieţuit atacului şi a devenit un simbol al succesului împotriva tuturor adevrsităţilor. Faimoasă susţinătoare a educaţiei fetelor, continuă să lupte pentru dreptul de a se duce la şcoală, reprezentând încă o ţintă pentru militanţii islamişti.

Malala

Malala Yousafzay

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai se afla „la şcoală, ca de obicei“, vineri dimineaţă, la Birmingham, în centrul Angliei, când s-a anunţat că a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, relatează AFP, citat de Mediafax.

„Tânăra se află la şcoală, ca de obicei“, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei de relaţii publice Edelman, care se ocupă de imaginea adolescentei pakistaneze. Tânăra pakistaneză în vârstă de 17 ani urmează să susţină o conferinţă de presă în cursul zilei de vineri, potrivit Mediafax.


Comitetul Nobel este cunoscut pentru alegerile sale surpriză. La o adică, preşedintele american Barack Obama a câştigat în primul său an de mandat. Iată cei mai discutaţi concurenţi pentru 2014. Câştigătorul ar putea fi unul dintre cei preconizaţi de CNN, sau poate fi cineva complet trecut cu vederea până acum.

Papa Francisc

Este primul Pontif non-european (este din Argentina) al epocii moderne. Ar putea câştiga datorită compasiunii arătate pentru cei defavorizaţi, fapt care i-a câştigat susţinători în toată lumea. În timp ce predecesorii său s-au făcut remarcaţi prin luxul care vine odată cu funcţia, Francisc, prin opoziţie, a renunţat la multe lucruri, inclusiv la papamobilul blindat, făcându-l o persoană mai abordabilă.

Papa Francisc schimba biretta cu alt credincios în timpul audienţei publice din Piaţa Sf. Petru în Vatican FOTO Guliver/Getty Images

Papa Francisc a zguduit Vaticanul, redefinind cea mai înaltă funcţie a creştinilor romano-catolici şi insuflând un aer nou în Biserică, potrivit CNN.

Ban Ki-moon

Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a folosit de poziţia sa pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climaterice, a pandemiilor, a securităţii alimentelor şi asupra provocărilor globale presante. Născut în Coreea de Sud, el a declarat că a crescut pe timp de război şi că este hotărât să se folosească de funcţia lui pentru a promova pacea.

Denis Mukwege

Un medic congolez, Denis Mukwege este un salvator pentru victimele violenţelor sexuale din ţara sa. El şi-a dedicat viaţa în oferirea de refugiu pentru supravieţuitorii violurilor din Republica Democrată Congo. Mulţi au călătorit sute de kilometri pentru a fi vindecaţi de el. Violul este folosit ca o armă de război în regiune, astfel serviciile medicului congolez fiind considerate cruciale.

Edward Snowden

Fost analist pentru serviciile secrete americane - NSA, unii îl consideră trădător pentru că a expus spionajul american global. Însă alţii îi aplaudă curajul pentru că a expus abuzurile făcute de serviciile secrete SUA.

Jose Mujica

Preşedintele Uruguayului, este descris deseori ca cel mai sărac preşedinte al lumii. El îşi donează 97% din salariu pentru săraci, conduce o broscuţă Volskswagen fabricată în 1987 şi vinde flori cu soţia sa. Fostul luptător de gherilă marxist locuieşte în aceeaşi casă modestă din Montevideo pe care o are dintotdeauna, în defavoarea palatului prezidenţial. El a legalizat marijuana şi căsătoriile între persoanele de acelaşi sex într-o naţiune preponderent romano-catolică.

Novaya Gazeta

Gazeta Novaya este o publicaţie independentă din Rusia. În ciuda uciderii unora dintre jurnaliştii săi, publicaţia continuă să critice fără frică preşedintele Vladimir Putin. Cu implicarea Rusiei în Ucraina, această gazetă poate reprezenta singura voce a raţiunii de la Moscova, spune CNN. Premiul Nobel al putea reprezenta un cerc complet pentru această publicaţie: Mihail Gorbaciov folosind banii premiul său câştigat în anii '90 pentru a porni Novaya Gazeta.

Cetăţeni japonezi care luptă pentru implementarea Articolului 9

Un grup pacifist japonez se luptă pentru păstrarea unei clauze constituţionale care interzice războiul. Lumea fiind acaparată de atât de multe războaie, asemenea oameni pot fi exact câştigătorii Premiului Nobel pentru Pace, conchide CNN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite