În lume

articolul anterior articolul urmator

Cât de mult a scăzut poluarea în marile oraşe în timpul pandemiei de coronavirus

6
29 Mar 2020 04:50:49
Autor: Sergiu Nicolae
Sursa esa.int
Sursa esa.int

Pandemia de coronavirus a afectat populaţia întregii planete. Oamenii stau în casă, iar în tot acest timp nivelul concentraţiilor de dioxid de azot, a scăzut semnificativ. Imaginile au fost surprinse cu ajutorul satelitului Copernicus Sentinel, ce aparţine Agenţiei Spaţiale Europene (ASE).

Cele mai noi date furnizate de satelitul celor de la ASE arată scăderi foarte mari ale poluării din cele mai mari oraşe europene şi nu numai, relatează Digi24.

Acest lucru se datorează în cea mai mare parte reducerii numărului de autovehicule de pe şosele, ce au fost restricţionate prin măsurile de carantină impuse de autorităţile din întreaga lume.
 
„Noile imagini arată în mod clar reducerea drastică a concentraţiilor de dioxid de azot deasupra principalelor oraşe europene, în special Milano, Paris sau Madrid. Datele prezintă aceste concentraţii, înregistrate în perioada 14-25 martie 2020, comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată în documentul publicat de Agenţia Spaţială Europeană.
 
Sursa esa.int
 
 Odată cu impunerea carantinei din cele mai mari oraşe europene, au scăzut dramatic transporturile aeriene şi traficul rutier. 
 
În Barcelona, nivelul dioxidului de carbon din aer a scăzut cu 40% în decurs de o săptămână şi cu 55% comparativ cu anul trecut. În capitala Spaniei, nivelul dioxidului de carbon a scăzut cu până la 56% de la o săptămână la alta. 
 
La Milano, concetraţia poluanţiilor atmosferici a scăzut cu 24%, comparativ cu datele furnizate în ultimele două luni. Comparativ cu această perioadă a anului trecut, datele arată o scădere a concentraţiei de dioxid de carbon cu 21%.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tomescu Tom
29.03.2020, 08:48:50

Copernicus ..ăsta, nu trece și pe deasupra României ?

+1 (1 vot)
inuendo
29.03.2020, 13:14:15

Ba da! Numai că România e în ceață de vreo treizeci de ani.

Realist
29.03.2020, 13:46:09

Articolul e slab (comenteaza unul aparut la digi24 ?), pe net gasiti hartile complete (ocazie cu care veti vedea si cat de slaba e activitatea in estul Europei fata de vest). O alta concluzie interesanta care se extrage privind hartile in ansamblu: se observa ca sunt tari care nu prea au oprit activitatea- ex: Marea Britanie, Olanda O alta chestie interesanta: nordul Italiei este cea mai poluata zona din Europa !! (cel putin cu NO2, cel pe care il urmaresc hartile). Chiar si dupa masurile de restrictie, zona Milano ramane o zona intens poluata (deci probabil inca intens circulata, respectiv industrializata).

db
29.03.2020, 12:33:16

Mama noastră Terra și-a dat un moment de respiro, benefic tuturor. Vom înțelege ceva din asta? Dacă nu, vor urma și alte momente, mai dure ...

0 (2 voturi)
Realist
29.03.2020, 13:48:41

Viermele care roade un mar nu este ingrijorat ca marul se va termina sau se va strica iremediabil :) Cam asa si cu oamenii -desi sunt dotati cu ratiune si constinta.

Vezi toate comentariile (6)