Cât de vulnerabil este Erdogan?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crima produsă la Ankara împotriva ambasadorului rus ridică numeroase semne de întrebare privind securitatea internă a Turciei, într-un context în care atât numărul atentatelor teroriste cât şi victimele produse de acestea sunt în creştere.

Turcia cunoaşte practic una dintre cele mai tensionate perioade din ultimul deceniu, repercusiunile loviturii de stat eşuate din această vară, făcându-se în continuare simţite.

Pe acest fond, săptămâna trecută preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, făcea apel către cetăţenii ţării sale să convertească valuta străină în aur sau moneda naţională, pentru a răspunde războiului economic orchestrat de către rivalii săi politici.

De data aceasta, vizată nu era numai Mişcarea Gulen, ci şi alte grupuri de interese pe care, cel puţin deocamdată, nu le-a menţionat în mod direct. Este cert însă că lupta internă, pentru consolidarea puterii, este departe de a fi încheiată, Erdogan rămânând vulnerabil până în momentul în care va putea schimba Constituţia.

Asasinarea Ambasadorului Andrey Karlov reprezintă în primul rând un eşec al structurilor de intelligence, care nu au putut preveni un incident atât de grav, fiind încă o bilă neagră în dreptul acestora.

Cel mai sumbru scenariu pentru Erdogan ar fi ca acesta să fie sabotat de către o parte a acestor instituţii de forţă.

Vorbim însă de un efect al politicilor actualului preşedinte care a decis, imediat după tentativa de puci, să schimbe un număr impresionant al celor care lucrau în structurile militare. Chiar serviciul naţional de intelligence (MIT), care a fost privit ca un artizan al menţinerii actualului regim, a suferit schimbări masive într-un timp foarte scurt, ceea ce poate explica unele dintre eşecurile recente.

Dar cel mai sumbru scenariu pentru Erdogan ar fi ca acesta să fie sabotat de către o parte a acestor instituţii de forţă, pe care nu a reuşit să le transforme în totalitate conform intereselor sale. Să nu uităm că incidentul a avut loc cu doar o zi înainte ca liderii turci, iranieni şi cei ruşi să se întâlnească pentru a găsi o soluţie în privinţa gestionării situaţiei din Alep, iar relaţia Ankara-Moscova se află într-un moment cel puţin delicat, chiar dacă vorbim de un act de terorism.

Sabotat sau doar înconjurat de un sistem aflat în reconstrucţie, încrederea internă şi externă în Erdogan se poate eroda pe termen scurt şi mediu, iar intrarea în recesiune economică a Turciei ar putea conduce către tensiuni sociale, motiv pentru care următoarele şase luni vor fi determinante pentru viitorul actualului preşedinte turc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite