În lume

articolul anterior articolul urmator

Cătălin Ştefănescu: Farmecul discret al terorismului

5
8 Mar 2015 10:35:20
Dilema Veche
De la stânga la dreapta: Kadiza Sultana, Shamima Begum, Amira Abase FOTO AP/Metropolitan Police UK
De la stânga la dreapta: Kadiza Sultana, Shamima Begum, Amira Abase FOTO AP/Metropolitan Police UK

Shamima Begum (15 ani), Amira Abase (15 ani) şi Kadiza Sultana (16 ani), trei londoneze, colege de clasă, au zburat, pe 17 februarie, de la Londra la Istanbul. Nimeni din familiile lor nu ştia ceva despre planurile fetelor. După anunţarea la poliţie a dispariţiei, marile televiziuni au început să tragă clopotele breaking-news-urilor.

Cel mai probabil, elevele au intrat în contact cu recrutori ai ISIS, şi au fugit să se alăture cauzei Statului Islamic. La puţină vreme, au fost surprinse în imaginile unor camere de supraveghere, într-o staţie de autobuz din Turcia, nu departe de graniţa cu Siria. De-atunci, nici o veste.

Cele trei eleve sînt doar o mică parte din contingentele de anonimi – europeni, americani, asiatici, australieni (aceştia din urmă, surprinzător, cei mai numeroşi) – care iau calea Siriei şi a Irakului, în căutarea falansterului paramilitar-islamic. 

Un entuziasm nemaiîntîlnit de multă vreme bîntuie cartierele marilor oraşe ale lumii, de unde băieţi şi fete pleacă la război, cu conştiinţa faptului că li se oferă un temei adevărat, pe care se poate aşeza… viaţa. Sau, poate, un alt temei, unul atît de solid, încît viaţa să-l poată părăsi, fără cea mai mică umbră de regret. Ba chiar cu un anumit entuziasm. 
 
Kadiza Sultana, Amira Abase şi Shamima Begum  FOTO BBC / Met Police
 
Absenţa misterului real, umplerea cu globalism a oricăror goluri ale cunoaşterii, plictisul cataleptic al erei pe care o traversăm, absenţa conştiinţei diferenţei între realitate şi ficţiune – şi încă multe altele, nu puţine – toate generează inversul exodului pacifist al generaţiei hippie, de acum patruzeci de ani. O lume tînără, care visează să ucidă pentru a face „dreptate“. O lume care nu mai e dispusă să audă nici un discurs oficial, o lume însetată de o poveste convingătoare, care dă un temei existenţei, dincolo de condiţia zilnică, de calitatea de subiect şi victimă a consumului şi a inegalităţii. 
 
Propaganda ISIS e foarte inteligentă, pare un pic low-tech, dar nu este, şi loveşte exact acolo unde ţinteşte. Vrei o lume în care există ordine şi disciplină? Dacă eşti bărbat, vrei să ai femeie supusă şi dedicată etern? Sau, mă rog, mai multe femei… cu aceleaşi calităţi? Dacă eşti femeie, vrei să ai un bărbat… bărbat!, căruia să i te supui? Să fii femeia unui războinic? A unui om care aduce dreptatea pe planeta asta? Nu vrei să pedepseşti lumea întreagă pentru toată inegalitatea şi suferinţa pe care le vezi în jurul tău? Dacă da, atunci iei calea Siriei sau a Irakului. Atunci cînd toate astea mai capătă – ca o şaormă simplă, dar bine făcută – sosurile unei credinţe aflate de ani buni pe un val al modei, destinaţia e simplă. Acolo unde ai senzaţia că e „adevăr“. Acolo unde crezi că se plămădeşte o lume nouă, la care poţi să iei parte şi tu. Nu contează ce înţelegi. E suficient să intuieşti tu ceva, şi să vrei acţiune „de-adevăratelea“. Mai departe, e treaba unora să te convingă complet şi să te instruiască. Religia rămîne, finalmente, deşi nu pare, mult în urma acestei poveşti în viteză. 
 
La Mosul, într-un muzeu şi în preajma vestigiilor de la Ninive, războinicii au dat cu baroasele în exponate. Se vedea limpede care dintre ele erau replici de ghips, armate cu metal. În frenezia de a-şi demonstra cu orice chip barbaria – care trebuie să sperie şi să dezangajeze – războinicii ISIS îşi jucau, fiecare cum putea, rolurile. În acelaşi timp, adevăratele exponate de valoare fuseseră de mult selectate şi puse în vînzare pe piaţa neagră de pe Internet. E complicată propaganda ISIS, şi inspirată din tot ce poate emoţiona – dacă se mai poate face aşa ceva – la ora asta. Nu e atît de inventivă ea, în sine, cît de generos e Occidentul în erori şi gesturi neinspirate. Iar crimele şi execuţiile odioase – dacă vor fi fiind, toate, autentice – sînt şi rămîn o marcă îngrozitoare a celei mai noi identităţi de brand, care ia prim-planul contemporaneităţii. 
 
Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro
 

 
Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

6548155445666
8.03.2015, 12:56:43

nicio tragedie... londra are cu trei lepre mai putin in asistenta sociala

+2 (4 voturi)
Iulian Arion
8.03.2015, 21:24:46

Secularismul promoveaza faradelegea. Criminalul care a ucis eleva din Iasi, in loc sa fie condamnat, urmeaza sa beneficieze de consiliere psihologica timp de 2-5 ani. Secularistii promoveaza o atitudine procrima: -dezincrimeaza unele fapte penale; -reducere pedepsele actelor criminale asupra integritatii fizice a persoanei; -generalizeaza suspendarea pedepselor aplicate demnitarilor care au produs mari prejudicii financiare statului (cazul Funeriu). Secularistii se cred dumnezei atunci cand legifereaza. Dumnezeu iarta? Pai si noi putem ierta fapte penale! Secularistii sunt socialisti-liberali anarhici care-si zic "de dreapta". Ideologia de dreapta promoveaza supramatia legii, principiile statului de drept. In Constitutia Romaniei socialist-liberalii au introdus prevederea ministrilor de a fi si parlamentari. Ei chiar vin in Parlament si voteaza impotriva motiunilor (din postura de parlamentari) care li se adreseaza ca membrii ai guvernului, in care sunt ministrii. Asta e! In Romania, ideologia de dreapta nu este reprezentata in Parlament.

Cristian Saileanu
9.03.2015, 00:17:53

acolo se duc, acolo vor suferi, acolo vor muri intr'un bombardament venit de la "fratii lor" la varsta lor, cu tipul de educatie din familie, nu ma surprinde... Si nici mari pareri de rau nu ma cuprind - parintii s'au jucat cu focul... Acum ce'au semanat culeg...

barbu brailoiu
9.03.2015, 09:41:12

"O lume tînără, care visează să ucidă pentru a face „dreptate“.Corectă observaţie! Omenirea este pândită de imensul pericol al acestui terorism născut din frustrare, mânie, neputinţă. Cauza? După prăbuşirea comunismului, capitalismul a hotărât că e momentul să strângă, la loc, şurubul - aşa cum era până în 1914, la începutul marelui război. Perioada 1918-1990 ţinuse cont de "concurenţa" bolşevică, de "rob cu rob să ne unim". Spaima i-a făcut pe mai-marii lumii să lase o viaţă decentă celor de care se temeau. Dar, după 1990, lăcomia, tupeul, sfidarea fără limite au dus la escaladarea dispreţului faţă de "p...lime". De aici - exasperarea acestor tineri care (înapoi, la dogmele comuniste) nu mai au de pierdut decât lanţurile. Dacă nu se înţelege acest lucru şi nu se iau măsuri normale, judicioase, va fi prăpăd.

+1 (1 vot)
Iulian Arion
9.03.2015, 20:27:28

Barbu Baroloiu, E vorba de crima organizata. Crima organizata doreste punerea sub protectia legii a doua afaceri profitabile: comercializarea drogurilor si scalvia prostitutiei. In Romania, corifeii sunt Sebastian Lazaroiu, Prigoana Silviu, Mandruta Lucian, Pipidii Mungiu Alina etc. Ceea ce ii impiedica este credinta religioasa si patriotismul. Se lucreaza si la acestea...

Modifică Setările