În lume

articolul anterior articolul urmator

Câţi membri numără Statul Islamic şi cine îi înarmează pe jihadişti

3
19 Nov 2015 20:20:39
Autor: Viorica Marin
Câţi membri numără Statul Islamic? Jihadişti din SI FOTO AFP
Câţi membri numără Statul Islamic? Jihadişti din SI FOTO AFP

Câţi membri numără Statul Islamic? Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, spune că gruparea jihadistă este formată din 30.000 de „monştri“, apreciind că acest număr este suficient de mic pentru ca organizaţia să fie învinsă de comunitatea internaţională. Cine înarmează Statul Islamic? Jihadiştii cumpără de pe piaţa neagră arme de producţie chineză, rusă, americană, europeană.

Ministrul francez a precizat că nu crede că "toate ţările din lume nu pot învinge 30.000 de oameni". "Ştim că lupta va fi lungă, dar Guvernul francez este absolut hotarât", a adaugat el.
 
Aproximativ 40.000 de islamişti străini, inclusiv 3.000 de occidentali, s-au deplasat în Siria şi Irak în ultimii ani, pentru a se alătura organizaţiilor teroriste, scrie publicaţia Huffington Post, care prezintă mărturiile mamelor unor terorişti occidentali.
 
Conform estimărilor serviciilor secrete occidentale, circa 20.000 de militanţi islamişti s-au alăturat în ultimii ani organizaţiilor teroriste din Siria şi Irak, în principal reţelei fundamentaliste sunnite Stat Islamic. Dintre aceşti islamişti, 3.000 provin din ţări occidentale, o situaţie care a generat de mult temeri privind revenirea acestora pentru a comite atentate.
 

Câţi membri numără Statul Islamic. Baza de date Europol privind combatanţii străini conţine 10.000 de nume

Baza de date pe care Europol o foloseşt în vederea identificării şi urmăririi presupuşilor combatanţi străini care călătoresc între Europa, Siria şi Irak are un volum de două ori mai mare decât anul trecut şi a ajuns la 10.000 de nume, a anunţat joi şeful Biroului, relatează AP în pagina electronică
 
Potrivit directorului Biroului european de poliţie Rob Wainwright, aproximativ 2.000 dintre aceste persoane au fost confirmate ca luptători străini. 
 
Restul sunt considerate persoane suspecte, asociate sau facilitatori. Însă, a adăugat el, în Europa există un consens cu privire la faptul că numărul luptătorilor străini se apropie de 5.000.
 
Organizatia islamista a revendicat atentatele de vineri seara de la Paris, soldate cu 129 de morti si peste 300 de raniti, determinând Franta sa-si intensifice operatiunile împotriva gruparii teroriste si alte tari sa îsi ofere ajutorul, inclusiv Rusia.
 
"A existat o deschidere din partea Rusiei, credem ca este sincera. Trebuie sa ne unim fortele împotriva SI, care sunt niste monstri, dar sunt numai 30.000", a declarat Fabius la postul de radio France Inter.
 
Ministrul francez a precizat că nu crede că "toate ţările din lume nu pot învinge 30.000 de oameni". "Ştim că lupta va fi lungă, dar Guvernul francez este absolut hotarât", a adaugat el.
 

Câţi membri numără Statul Islamic. Interpol a identificat 5.800 de jihadişti straini

Interpol a identificat 5.800 de jihadişti straini dintr-un total estimat la 25.000 care au aderat la grupari jihadiste în ţari precum Siria sau Irak, a declarat miercuri şeful celei mai mari organizaţii de poliţie internaţională. 
 
 Directorul Interpol, Jurgen Stock a anunţat că „organizaţia a identificat în acest stadiu circa 5.800 de combatanţi străini, jihadişti prezumtivi, din peste 50 de ţari“, a declarat Jurgen Stock. Cu toate acestea, el a adăugat că numărul total al acestor jihadişti este estimat la 25.000.
 

Cine înarmează Statul Islamic. Mitraliere din China

Publicaţia New York Times a descoperit că aremele jihadiştilor din Statul Islamic care par la prima vedere pistoale mitralieră M16 din dotarea armatei americane sunt de fapt doar copii reuşite ale acestora realizate în China sub denumirea de puşca de asalt CQ. Unele dintre armele găsite la jihadiştilor sunt pistoale mitralieră de asalt CQ de contrabandă, cu seria de producţie ştearsă dintr-un lot asemănator celui pe care organizaţiile Conflict Armament Research şi Small Arms Survey l-au depistat în trecut în luptele duse în Sudanul de sud.
 

Cine înarmează Statul Islamic. Cel mai mare cumpărător de pe piaţa neagră de armament

Acest lucru dovedeşte şi legatura între grupurile de luptători jihadişti din Siria şi Africa de Est. Anul trecut, Conflict Armament Resarch au întocmit un catalog de 30.000 de piese de armament găsite în posesia jihadiştilor din Statul Islamic. SI este unul dintre cei mai mari cumpărători de pe piaţa neagră de armament la nivel global, reuşind să obţină arme de contrabandă din toate colţurile lumii. Mişcarea teroristă reuşeste chiar să pună mâna pe transporturile de arme destinate altor grupări rebele, graţie  spionilor pe care şi i-au plantat pe mai toate rutele de trafic cu armament.
 
Statului Islamic are cartuşe de provenienţă sovietică şi americană, armament din dotarea fortelor armate belgiene şi ale celor din fostele state comuniste din Europa sau rachete antitanc produse de MBDA, o firma multinaţională cu reprezentanţe în Europa şi Statele Unite.
O reţea extremistă care furniza arme Statului Islamic, deconspirată
 
Autorităţile kuweitiene au arestat o reţea extremistă care furniza fonduri şi armament, inclusiv rachete, Statului Islamic, a transmis joi agenţia oficială KUNA, citând un comunicat al Ministerului kuweitian de Interne.
 
Din grup făceau parte un libanez, un egiptean, cinci sirieni, doi australieni şi un kuweitian, precizează KUNA, preluată de Reuters.
 
Unul dintre membri coordona transferul transferul militanţilor în străinătate şi trimitea bani în conturi din Turcia şi Austria, iar un altul era traficant de arme.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Badea Scârţan
19.11.2015, 21:22:07

Alo, Mândreanu Paul, ia auzi...muniție americana, belgiana, chestii- trestii...Copii ale M16, CQ made în China, de unde bani ?Din petrol sau din donații ?Dolari,lire turcești ori riali? Aha, deci nu sunt jihadisti din Cecenia trimiși de Putin ci, sunt veniți din ,,all over the world" ! Cică sunt doar 30.000 de jihadisti.Nu, oameni buni, sunt 30.000 de sinucigași. Iar,asta e îngrijorător.

+1 (3 voturi)
Mandrean Paul
20.11.2015, 07:05:30

Badea Scartan , Vad ca acum 9 ore ai postat ceva ce s-ar fi dorit un dialog cu mine.Se pare ca vorbesti singur.Desi au trecut 9 ore de cand ti-au aparut aceste simptome,o sa-ti fac hatarul si o sa-ti raspund. Coana autoarea "articolului",pre numele ei Viorica Marin,nu binevoieste sa faca efortul de a corecta ceea ce traduce cu Google iar tu nu vezi din cauza ochilor ceea ce este evident:"cartuşe de provenienţă sovietică şi americană".Asadar sovietica,asadar ruseasca.Panimaiesi?

Dorel Caleanu
20.11.2015, 09:02:01

Saudi Arabia si Kuwait inarmeaza animalele, nu rusii bai idiotilor !!

Modifică Setările