Căutătorii de aur devastează pădurea amazoniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Padurea amazoniană din zona Perului este una din cele mai afectate suprafeţe. FOTO: greenfudge.org
Padurea amazoniană din zona Perului este una din cele mai afectate suprafeţe. FOTO: greenfudge.org

Zona afectată de mineritul ilegal pentru aur din regiunea sud-est a Amazonului din Peru a crescut cu 400% în perioada 1999-2012, potrivit cercetătorilor care au cartografiat zona, informează cotidianul „The Guardian”.

Prin realizarea unor cartografii aeriene şi monitorizare prin satelit, cercetătorii de la „Carnegie Institution for Science” au arătat, de asemenea că procentul pierderilor de păduri din Madre de Dios s-a triplat din 2008, de la începutul crizei economice globale, în momentul în care preţul aurului a început să crească.

Până la realizarea acestui studiu, mii de mine mici clandestine au apărut de la începutul crizei fără a fi monitorizate, potrivit echipei de cercetare care a fost condusă de profesorul Greg Asner de la Carnegie în colaborare cu Ministrul Mediului din Peru.

„Minerii lucrează în mii de grupuri mici, aşadar este nevoie de o rezoluţie foarte bună pentru a cartografia activităţile lor”, a declarat Asner, care a dezvoltat Carnegie Airborne Observatory (CAO), tehnologie care foloseşte algoritmi pentru a detecta modificări ale pădurilor în zone de aproximativ zece metri pătraţi.

Echipa a comparat rezultatele oferite de satelit cu cele de pe teren, precum şi cele oferite de CAO. CAO foloseşte un sistem de detectare a luminii, tehnologie care permite o cartografiere a vegetaţiei pentru a o transpune în imagine 3D. Aceasta permite localizarea tuturor copacilor care au mărimea mai mare de 1,1 metri. Până în prezent datele de pe teren şi ale CAO au confirmat aproape 94 din minele descoperite.

Ernesto Raez Luna, consilier al Ministerului Mediului din Peru şi co-autor al raportului a declarat: „Obţinerea informaţiilor privind mineritul ilegal al resurselor de aur a fost destul de dificil până acum pentru a putea ghida deciziile pe care le vom aloca. În sfârşit, avem date detaliate şi exacte pe care le putem transforma în acţiuni guvernamentale”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite