În lume

articolul anterior articolul urmator

Ce se afla în baza aeriană din Siria atacată de armata americană

24
7 Apr 2017 13:09:30
Autor: Ion Gaidau
Baza Shayrat FOTO EPA
Baza Shayrat FOTO EPA

Primul atac al armatei americane împotriva regimului Bashar al-Assad a vizat baza aeriană Shayrat, iar motivul este unul cât se poate de serios.

Ridicată la aproximativ 40 de kilometri sud-est de Homs, baza aeriană Shayrat era una dintre cele mai mari din Siria şi una dintre cele mai importante pentru regimul Assad. Pentru a fi operaţională din nou, Bashar al-Assad şi aliaţii săi vor trebui să investească multe resurse. Cincizeci şi nouă de rachete Tomahawk au distrus-o aproape în totalitate. „Avioanele, spaţiul de staţionare, depozitul de combustibil şi clădirea au fost pulverizate“, a anunţat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane. Motivul: baza Shayrat găzduia avionul cu care a fost efectuat atacul chimic de la Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat cu 86 de morţi, între care mulţi copii.

Activităţi îngrijorătoare

Baza Shayrat se afla de mai mult timp în atenţia serviciilor secrete americane, care au identificat aici o serie de activităţi suspecte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, regimul Assad a folosit această bază pentru a stoca arme chimice, apoi pentru a le distruge sub supravegherea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

În pofida acordului privind distrugerea armelor chimice, această bază aeriană găzduia un centru de fabricare a butoaielor cu explozibili şi un sit de echipare a rachetelor cu substanţe chimice. Informaţia a fost oferită agenţiei France-Presse de către opozantul sirian Ahmad Ramadan.

Forţele loiale regimului de la Damasc au folosit în repetate rânduri butoaie cu explozibili împotriva unor fiefuri ale rebelilor, atacuri soldate cu mii de morţi în rândul civililor.

Pe lângă aceste arme, OSDO semnalează că baza Shayrat mai găzduia avioane de tip Suhoi-22, Suhoi-24 şi Mig-23.


O misterioasă prezenţă rusească

Însă regimul de la Damasc nu acţiona de unul singur la Shayrat. Baza mai era folosiă şi de armata rusească, care şi-a depozitat acolo numeroase echipamente. Înainte de atac, Statele Unite au avertizat Rusia, iar militarii ruşi s-au retras la timp. „Am luat toate precauţiile pentru a executa atacul cu minimum de riscuri“ pentru personalul prezent în bază, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Nu se ştie ce anume făceau ruşii în baza Shayrat, dar americanii aveau informaţii concrete despre locul în care se aflau. „Niciun rus nu a fost rănit“ în urma atacului americana asupra Shayrat, potrivit unui deputat rus citat de Interfax.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

gyll
7.04.2017, 13:33:05

Hăm, oare au informat sau nu ruși pe sirieni? Cine știe oare?

0 (2 voturi)
freeson freeson4
7.04.2017, 13:37:07

:) Nu i-au informat. Au fugit ca șobolanii.

+1 (3 voturi)
TITI DURU
7.04.2017, 13:35:24

Ha ha o inceput articolele de propaganda sa justifice atacul criminal American.

-2 (6 voturi)
b. e.
7.04.2017, 14:02:17

Ce spui tu tovarase care faci propaganda mincinoasa pentru Rusia sau "bla, bla, bla" sunt aceleasi lucruri.

+1 (5 voturi)
b. e.
7.04.2017, 14:03:52

TITI C.U.R.U.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările