În lume

articolul anterior articolul urmator

Ce este Jihadul Islamic, organizaţia care a pierdut un lider într-un raid aerian al Israelului

17
18 May 2021 14:15:30
Autor: Ion Gaidau
Zyad Nakhaleh, liderul Jihadului Islamic, vorbind în faţa simpatizanţilor mişcării şiite libaneze Hezbollah FOTO EPA-EFE
Zyad Nakhaleh, liderul Jihadului Islamic, vorbind în faţa simpatizanţilor mişcării şiite libaneze Hezbollah FOTO EPA-EFE

Israelul l-a ucis luni pe Hossam Abu Harbid, comandantul Diviziei de Nord a Jihadului Islamic. Însă asasinarea lui Harbid ar putea fi urmată de o ripostă violentă din partea acestei organizaţii care consideră statul evreu, la fel ca mişcarea islamistă Hamas, drept principalul său inamic.

Fondată în anii 1980 în Gaza, mişcarea Jihadul Islamic în Palestina militează, la fel ca Hamas, pentru înlocuirea Israelului cu un regim islamic. A doua facţiune islamistă ca importanţă din enclava palestiniană, Jihadul Islamic este catalogată drept o organizaţie teroristă în Israel, UE şi Statele Unite. Ea întreţine în mod voit confuzia asupra organigramei sale, încercând astfel să-i împiedice pe israelieni să întocmească liste cu persoane din rândurile sale care trebuie eliminate.

La fel ca Hamas, Jihadul Islamic este finanţată în mare parte din Iran şi dispune de un birou politic şi un braţ armat autonom (Brigăzile Al-Quds pentru Jihadul islamic). Unii membri ai săi se află în Gaza, iar alţii în străinătate, pentru a se proteja, aşa cum este cazul lui Ziyad al-Nakhaleh, ales şef al organizaţiei în septembrie 2018. Al-Nakhaleh trăieşte în exil, deplasându-se între Beirut (Liban) şi Damasc (Siria).

De la „Marşul reîntoarcerii”, organizat în 2018 cu prilejul celei de-a 70-a aniversări a „Naqba”, exodul paestinian din 1948, Jihadul Islamic a lansat frecvent atacuri cu rachete împotriva Israelului, de multe ori fără a se consulta cu Hamas.

În Israel, organizaţia rămâne asociată mai ales cu atentatele sale sângeroase din timpul celei de-a doua Intifada, între 2000 şi 2006. Ar număra aproape 8.000 de luptători în Gaza, conform ultimelor cifre publicate de organizaţie, care datează din 2011. Însă Departamentul de Stat al SUA estimează că numărul luptătorilor săi este de aproximativ o mie.

Pe teren, prezenţa Jihadului Islamic este mai difuză decât cea a Hamas. Reperul membrilor săi rămâne co-fondatorul Fathi Shaqaqi, ucis de Mossad în 1995, al cărui portret poate fi văzut pe străzi din Gaza.

Este oare Jihadul Islamic braţul drept al Hamas sau o entitate autonomă, al cărei obiectiv este să preia puterea în Gaza? În Israel, ideea că mişcarea încearcă să se elibereze de controlul Hamas este pe larg acceptată.

Potrivit lui Tareq Baconi, cercetător la International Crisis Group, „cooperarea dintre cele două facţiuni este foarte puternică”. Însă, precizează el pentru La Croix, „Hamas rămâne cea mai influentă la nivel de decizii”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Jacan Kostiner
18.05.2021, 14:34:40

exista jihad non-islamic?

-7 (13 voturi)
geminy alecs
18.05.2021, 14:40:19

toti musulmanii cu picioarele inainte.

-5 (15 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
18.05.2021, 14:51:49

Prin puscariile israeliene tot "institutional"se comporta. Gardienii le indica pavilioanele si trebuie sa aleaga: Hamas, Jihadul islamic, ISIS sau Al Fatah...iar bataia si muzica heavy metal pe care o primesc de la anchetator este distribuita in mod egal.

-6 (14 voturi)
tomas frank
18.05.2021, 15:20:58

Doua religii cu aceleasi principii : intoleranta , razbunare , etc Pe deoparte sint perciunatii cu palariii negre care indeamna la lupta si ucidere in numele ,,Domnului '' , pe cealalta parte Hamas , Jihad , Salafisti , etc, etc cu aceleasi indemnuri ... Ce se poate face ?

+2 (6 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
18.05.2021, 15:26:36

Religia otraveste totul.

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările