Ce urmează după pandemia de COVID-19, care a cauzat până acum moartea a peste 900.000 oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, a atras atenţia în faţa Consiliului de Securitate al ONU asupra consecinţelor grave ale pandemiei, dincolo de efectele sale sanitare: sărăcie, foamete, mortalitate infantilă. Pandemia cauzată de noul coronavirus a ucis peste 900.000 de persoane în întreaga lume de când au apărut primele cazuri în China, în decembrie.

”Efectele indirecte ale crizei vor fi mai multă sărăcie, speranţă de viaţă mai scăzută, mai multă foamete, mai puţin educaţie şi o mortalitate infantilă mai ridicată”, a atenţionat oficialul ONU.

El a precizat că efectele sunt mai ales de ordin economic, enumerând scăderea preţurilor la materiile prime, reducerea remitenţelor, perturbările comerţului şi măsurile de izolare care, toate, îngreunează supravieţuirea, mai ales în cazul muncitorilor zilieri şi al femeilor.

Mark Lowcock a arătat că ţările sărace au fost puternic lovite de impactul pandemiei asupra serviciilor de educaţie şi de sănătate, populaţiile acestor state fiind foarte vulnerabile la maladii precum rujeolă, malarie şi tuberculoză.

    Şi subsecretarul general pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a prezentat în Consiliul de Securitate al ONU care este impactul pandemiei asupra păcii şi securităţii, indicând că erodarea încrederii în instituţiile publice ar putea genera instabilitate dacă oamenii consideră că autorităţile nu au gestionat bine epidemia sau nu au acţionat transparent.

Ea a adăugat că există o creştere a discriminării, a violenţei pe bază de gen şi limitări ale libertăţii de exprimare tot din cauza pandemiei, aceasta ameninţând şi procesele fragile de pace.

Pandemia cauzată de noul coronavirus a ucis peste 900.000 de persoane în întreaga lume de când au apărut primele cazuri în China, în decembrie, potrivit unui bilanţ realizat de AFP din surse oficiale, miercuri, la 21:30 GMT.

În total, au fost înregistrate 900.052 de decese la nivel mondial din 27.711.866 de cazuri declarate.

America Latină şi Caraibe sunt regiunea cea mai afectată, cu 300.340 de morţi, înaintea Europei (219.616).

Mai mult de jumătate din decesele cauzate la nivel gobal de COVID -19 au fost înregistrate în patru ţări: Statele Unite (190.478 ), Brazilia (127.464), India (73.890) şi Mexic (68.484).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite