În lume

articolul anterior articolul urmator

Ceasul Apocalipsei a fost setat. Ne despart 100 de secunde de sfârşitul lumii

9
23 Jan 2020 23:12:06
Autor: M. Teodorescu
Edmund G Brown, Mary Robinson şi Ban Ki-moon participă la o conferinţă de presă la Washington DC cu ceasul Doomsday, care s-a apropiat mai mult ca oricând de miezul nopţii. FOTO Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) / AP
Edmund G Brown, Mary Robinson şi Ban Ki-moon participă la o conferinţă de presă la Washington DC cu ceasul Doomsday, care s-a apropiat mai mult ca oricând de miezul nopţii. FOTO Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) / AP

Comisia de experţi din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a hotărât ca, pentru acest an, "Ceasul Apocalipsei" (Doomsday Clock) să fie menţinut la 100 de secunde până la miezul nopţii, după ce anul trecut acesta fusese setat la 23:58, informează The Guardian. Acest ceas simbolic măsoară apropierea umanităţii de distrugerea totală în urma propriilor sale acţiuni nocive.

Riscul de colaps din cauza armelor nucleare şi a schimbărilor climatice se află la un nivel record, potrivit oamenilor de ştiinţă şi a foştilor oficiali americani, care consideră că mediul actual este unul „profund instabil”. 
 
Aceştia au blamat „campaniile cibernetice de dezinformare” pentru rolul dublu negativ pe care îl au în societate: propagarea ameninţărilor cu scopul tensionării populaţiei, respectiv împiedicarea maselor de a fi la curent cu impactul adevăratelor progrese.
 
Doomsday Clock este simbolul membrilor BAS. Ceasul nu a mai fost potrivit la o oră atât de apropiată de miezul nopţii de la crearea sa, în 1947, odată cu începerea Războiului Rece.
 
„Lumea trebuie să se trezească. Planeta noastră se confruntă cu două ameninţări existenţiale simultane", a declarat Mary Robinson, preşedintele unui grup independent de lideri mondiali numiţi The Elders, fostă preşedinte al Irlandei şi înalt comisar al ONU pentru drepturile omului.
 
Robinson a spus că ţările care nu urmăresc să elimine emisiile de gaze cu efect de seră ce contribuie la încălzirea globală şi cele care exploatează combustibili fosili emit „o condamnare la moarte a umanităţii”. Ameninţările nucleare şi schimbările climatice creează o lume „profund instabilă”. 
 
Ea a declarat că, dacă în ceea ce priveşte schimbările climatice, există o fărâmă de speranţă datorită presiunilor publice, în legătură cu evitarea ameninţărilor nucleare nu există o astfel presiune asupra marilor lideri politici. Atâta timp cât sunt disponibile arme nucleare, este inevitabil ca acestea să fie folosite într-o zi, „dintr-un accident, o eroare de calcul sau de proiectare”, a spus Robinson.

„Mai sunt 100 de secunde până la miezul nopţii. Am ajuns să indicăm în secunde cât de aproape este Omenirea de catastrofă, nu ore, nici măcar minute. Ne aflăm în faţa unei adevărate urgenţe: o situaţie inacceptabilă a lucrurilor în lume, care elimină orice marjă de eroare sau o nouă amânare", a precizat, într-un comunicat, preşedintele Buletinului, Rachel Bronson.
 
Robert Rosner, preşedintele comisiei de ştiinţă şi securitate a Buletinului, a declarat că societatea a normalizat o lume foarte periculoasă şi că „războiul informaţional” subminează „capacitatea publicului de discerne între ceea ce este adevărat şi ceea ce este fals”.
 
Sharon Squassoni, membră a consiliului de administraţie şi cercetătoare la Universitatea George Washington, a remarcat retragerea SUA din acordul nuclear cu Iran, care a dus la reducerea conformităţii Iranului. Ea a spus că, deşi unii au considerat că abordarea unică a lui Donald Trump ar putea aduce Coreea de Nord la masa de negocieri, această strategie nu s-a concretizat într-un progres real.
 
Avertismentul vine în condiţiile în care controlul armelor nucleare riscă să dispară cu totul.
 
Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) a încetat în august, după ce SUA au acuzat Rusia de înşelăciune şi Donald Trump a declarat că va renunţa în totalitate la tratatul semnat în 1987. SUA au început să testeze rachete cu rază medie de acţiune, similare cu noile arme ruseşti, deşi nu se ştie exact dacă testările s-au făcut în bazele din Europa sau Asia.
 
După încetarea INF, ultima speranţă rămâne tratatul New Start, încheiat în 2010 de preşedintele rus de atunci, Dmitry Medvedev şi Barack Obama, tratat care expiră în februarie 2021. Acesta poate fi prelungit cu cinci ani, Vladimir Putin fiind dispus să accepte o prelungire. Administraţia Trump, în schimb, a insistat să fie inclusă şi China, al cărei arsenal nu este atât de ameninţător precum al celorlalte două superputeri. China a exclus deocamdată posibilitatea să se alăture tratatului New Start.
 
În timp ce războiul nuclear rămâne o ameninţare, criza climatică continuă să se intensifice, întrucât guvernul federal al SUA, sub administraţia Trump, s-a retras din eforturile internaţionale pentru împiedicarea schimbărilor climatice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

aprozar
23.01.2020, 23:58:39

Si cat reprezinta 1 secunda ?

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
24.01.2020, 01:00:59

Planeta asta ....."a lor"...pe care din pacate ne mai inghesuim si noi prapaditii astia 99,9 %.....se apropie de sfarsit numai din cauza rautatii satanice a acestor OLIGARHI lacomi .....care reusesc sa ne manipuleze si dezbine ca sa nu-i strivim ca pe niste paduchi nenorociti ce sunt.....

+1 (3 voturi)
Basarab Peruca
24.01.2020, 09:54:57

Peste 60% din economia mondiala e in mainile a 2300 de oameni conform unei statistici recente. Pai cand atat de putini oameni au atat de multi bani la ce sa te mai astepti ? E ca intr-o firma cand seful se viseaza cum ii controleaza pe toti, face cu ei ce vrea s.a.m.d Banii aduc lucrurile astea, conspiratiile nu mai sunt o poveste de adormit copiii, ele nemainumindu-se nici macar conspiratii, pentru ca oamenii au pur si simplu bani si putere si... nu le mai ajung. Algoritmica, automatizarea sunt toate procese care desi ar trebui puse in slujba oamenilor sunt folosite pentru a-i inrobi. Poate una din cele mai stupide si strigatoare la cer gaselnite e treaba cu buletinele cu cip si amprente pentru (asa zice comisia europeana) prevenirea actelor de terorism. Deci tu pe mine cetatean neuropean ma amprentezi, dar pe refugiati nu. Pentru binele meu ma amprentezi cica! Pai cine face atentatele, europenii sau astia care vin? Iar astia care vin de unde vin au doar o bucata de hartie si ca sa aiba documente de identitate cu cip si amprente trebuie intai sa isi ia cetatenie, hehe. Sa nu uitam ca la fel a inceput si cu evreii. A venit Hitler si le-a zis ca nu mai pot locui in centrele oraselor pentru ca e periculos, si pentru binele lor e mai ok sa mearga mai la periferie. Apoi a mai inchis unul doua magazine, si tot asa. Totul pentru binele lor, totul pentru a "preveni". Si usor usor i-a "stigmatizat", i-a indicat si facut cunoscuti. Nu suntem deloc departe de acele momente, populatia europeana - asa cum e ea - nemaifiind dorita de cei cu bani care au nevoie de catari si spalati pe creier care sa le pompeze bani in conturi.

+2 (2 voturi)
Badea Scârţan !
24.01.2020, 01:06:47

,,Robinson a spus că ţările care nu urmăresc să elimine emisiile de gaze cu efect de seră ce contribuie la încălzirea globală şi cele care exploatează combustibili fosili emit „o condamnare la moarte a umanităţii”. Ameninţările nucleare şi schimbările climatice creează o lume „profund instabilă”. Citeste mai mult: adev.ro/q4kuz9 Atat de tare am obosit sa tot aud profetiile astea, incat am devenit imun. Cred ca e raspunsul efectiv cel mai sanatos. Doomsday ?! Ha ?! Pe baza unor opinii ?! De unde vine modelul stiintific, cate secole de verificare are, cum e calibrat modelul climatologic, in functie de ce parametrii ?! Tot spune gasca ,,thunberga" ca emitem prea mult CO2, ca si cum plantele de pe planeta se hranesc cu HCL, nu cu, exact CO2 ! Se arata cu degetul spre UE, SUA,, Japonia, uitandu-se esentialul. Aceste state sunt de fapt campioanele reducerii asa zisei amprente carbon. China produce 55% din totalul emisiilor CO2 de pe planeta. Adaugati India, Orientul Mijlociu si mai ales Africa. Se tot sustine o teza eugenistica, cum ca ar trebui sa se reduca impactul antropologic asupra mediului prin reducerea populatiei in SUA, Canada, UE si in tot vestul civilizat. Nu se sufla o vorba despre ,,scaparea cailor" in domeniu din Africa, Asia si Orientul Islamizat. Acolo e buba purulenta. India a recunoscut recent prabusirea oricaror masuri de control al nasterilor...China a dat drumul la ,, al doilea copil " pe cand in Africa si tarile Islamizate, al noualea si al zecelea fac parte din traditie. Deci, nu dau doua parale nici pe Grete-Crete, nici pe ceasuri vestind Apocalipsa. Daca va veni, va veni nu cand e asteptata si clamata de ,,thunbergi" !

+4 (4 voturi)
Bibi Loi
24.01.2020, 08:54:14

Inca o profetie scoasa din burta. Asa cum a fost cu epuizarea hidrocarburilor, care trebuia sa fie terminate acum vreo 20 de ani.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările