În lume

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cinci morţi în Noua Zeelandă după erupţia unui vulcan. Mai mulţi turişti sunt daţi dispăruţi

1
9 Dec 2019 06:34:14
Autor: Cristina Ene
Vulcanul Whakaari FOTO Twitter vis The Guardian
Vulcanul Whakaari FOTO Twitter vis The Guardian

Cel mai activ vulcan din Noua Zeelandă, White Island, situat la 48 km de coasta de est a Insulei de Nord a Noii Zeelande, în Golful Plenty, a erupt luni. Cinci persoane au murit şi zeci de turişti sunt dispăruţi, relatează The Guardian şi CNN.

UPDATE. Poliţia a confirmat că cinci persoane au murit. Soarele apune în Noua Zeelandă, ceea ce reduce speranţele celor încă nerecuperaţi de pe insulă. Turiştii dispăruţi, de mai multe naţionalităţi, se aflau într-o croazieră a operatorului Royal Caribbean, una dintre cele mai mari companii de profil, cu sediul în SUA.
 
Un grup de turişti a fost surprins în apropierea craterului cu câteva minute înainte de erupţie de către o cameră a Institutului pentru Ştiinţe Geologice şi Nucleare (GNS).
 
UPDATE. Echipele de salvare nu pot interveni în zonă fiind mult prea periculos. Pe insulă se aflau în jur de 50 de persoane, 23 au fost transportate la ţărm, dintre care una a murit, iar 7 sunt grav rănite. Peste 20 de persoane, turişti aflaţi într-o croazieră, dar şi neozeelandezi, sunt date dispărute. 
 
Specialiştii spun că erupţia nu este una de proporţii, dar poate fi mortală pentru cei aflaţi pe insulă.
 
Erupţia vulcanică a avut loc la ora locală 2 după-amiaza.
 
Premierul Jacinda Ardern a spus că în jur de 100 de persoane se aflau pe insulă sau în apropierea ei la momentul erupţiei. Există mai mulţi răniţi şi dispăruţi, dar situaţia este una în desfăşurare şi nu se ştie despre câte persoane este vorba.
 
A fost anunţată o stare de alertă de gradul 4 în legătură cu eupţia vulcanului care este cunoscut şi sub numele polinezian Whakaari, ceea ce indică „o erupţie vulcanică moderată”.
 
Serviciile de ambulanţă au comunicat că în jur de 20 de oameni au fost răniţi. Şapte elicoptere cu paramedici au fost trimise în zonă. 
 
Poliţia a declarat că la acest moment persoane rănite sunt aduse pe ţărm şi că nu pare să existe un număr semnificativ de răniţi.
 
   
 
 
 
 
Vulcanologii avertizaseră că o erupţie ar putea avea loc, activitatea vulcanică crescând în ultimele săptămâni.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

spaima vitelor
9.12.2019, 10:20:31

Este vreo sansa ca cei de la ambasada din Noua Zeelanda sa se intoarca din eternele vacante, ca sa ne informeze despre posibile victime de productie romaneasca??? :))))))))))))))))))))

Modifică Setările