Cel mai mare cartel din Mexic, acuzat de terorism după percheziţii în care s-au descoperit drone echipate cu explozibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jalisco Nueva Generacion FOTO canal7slp.tv
Jalisco Nueva Generacion FOTO canal7slp.tv

Procuratura mexicană a anunţat că anchetează pentru terorism Cartelul Noua Generaţie Jalisco (CJNG) după o operaţiune în care au fost descoperite drone echipate cu explozibili plastici.

Rupt de cartelul Sinaloa în 2010, cartelul Noua Generaţie Jalisco (CJNG) cunoaşte una din cele mai rapide ascensiuni pe tot teritoriul Mexicului, în măsura în care ţara pare să piardă teren în privinţa războiului tot mai sângeros între traficanţii de droguri.

În pofida sutelor de arestări şi extrădări efectuate de SUA şi Mexic, cartelurile au continuat să se dezvolte prin regrupări în organizaţii tot mai violente.

Liderul cartelului Sinaloa, Joaquin 'El Chapo' Guzman, a făcut sâmbătă apel la sentinţa de închisoare pe viaţă dată în urmă cu un an de un tribunal american pentru transportul în SUA a sute de tone de droguri. Arestarea sa nu a însemnat sfârşitul  violenţelor între traficanţii de droguri, iar cartelul rival CJNG a devenit unul din cele mai puternice din Mexic. Dronele armate sunt doar ultimele dintr-o serie de inovaţii între care atacuri din avioane, submarine pentru transportul drogurilor, dar şi o tendinţă de afişare publică sfidătoare a puterii.

Într-un clip recent care s-a viralizat, zeci de bărbaţi înarmaţi până în dinţi purtând haine militare apar alături de un convoi de vehicule blindate jurându-i fidelitate liderului. Înregistrarea a fost publicată la trei săptămâni după tentativa eşuată de asasinat asupra şefului poliţiei din capitala Mexicului şi în timpul unei vizite în Jalisco a preşedintelui Andrés Manuel López Obrador.

Întrebat despre clip, acesta a insistat asupra strategiei sale contra crimei organizate „îmbrăţişări, nu gloanţe”. La preluarea mandatului, acesta a desfiinţat poliţia federală şi a creat Garda Naţională. 60.000 de soldaţi au fost desfăşuraţi în Mexic pentru apărarea siguranţei publice. Mulţi dintre ei sunt însă detaşaţi la graniţă după presiuni ale preşedintelui Donald Trump în privinţa imigranţilor ilegali.

Serviciile de informaţii au îngheţat aproape 2.000 de conturi ale grupării, dar anul 2020 se anunţă unul din cele mai sângeroase de până acum.

Expertul în securitate naţională, fostul ofiţer de informaţii Fabián R. Gómez a comentat astfel anunţul despre drone: „Am putea avea în faţă un grup ce ar putea să-şi extindă activităţile legate de traficul de droguri în domeniul narcoterorismului pentru a-şi menţine puterea.

Pe 24 august, Columbia a anunţat o captură de peste o tonă de cocaină recuperată de pe un vas semi-submersibil aflat în drum spre Mexic.

Autorităţile columbiene au anunţat că „semi-submersibilul în valoare de 1,2 de milioane de dolari americani, cu o capacitate de transport de până la trei tone şi un sistem de navigare prin satelit” urma să ajungă în Costa Careyes, statul mexican Jalisco la începutul lui septembrie. Transportul aparţinea grupului columbian  Grupo Armado Organizado Residual (GAOR) care livra cocaina către CJNG

 

Preşedintele mexican susţine că crima organizată e motivată de sărăcie şi a promis să pună capăt corupţiei şi să aducă prosperitate economică Mexicului. Economia s-a contractat însă după un an de mandat şi estimările în contextul pandemiei COVID-19 sunt de o contracţie de 9%  în condiţiile în care Mexicul este una din cele mai lovite ţări de epidemie, cu o rată de mortalitate ridicată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite