Cele mai puternice arme din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
portavionul nimitz

Cotidianul german Bild a făcut o listă a „super-armelor“ contemporane din întreaga lume. Între cele mai temute se numără, în opinia jurnaliştilor germani, portavionul Nimitz, avionul de vânătoare F-22 Raptor şi bombardierul B-3 Spirit, din dotarea armatei americane, „tatăl tuturor bombelor“ şi tancul T-14 aparţinând armatei ruse, racheta chineză DF-21D „Vântul din Est“ , tancul german „Leopard 2“ şi sitemul antiaerian israelian „Domul de fier“.

USS Nimitz (CVN-68), portavion multi-misiune cu propulsie nucleară, este una dintre cele mai mari nave de război din lume. În 2016 a fost echipat  cu Anti-Torpedo-Defense System, un sistem acustic pentru detecţia torpilelor, o staţie de control şi contramăsuri anti-torpilă, o torpilă de mici dimensiuni proiectată să intercepteze alte rachete. 

B-3 Spirit

Bombardier B-3 Spirit este un avion cu rază lungă de acţiune dotat cu arme nucleare sau clasice, greu detectabil de radar, capabil să penetreze zonele protejate de cea mai densă apărare antiaeriană.

F22 Raptor

Supersonicul F22 Raptor este considerat cel mai avansat avion de luptă din lume. Aeronava are caracteristici impresionante: foloseşte tehnologia Stealth, adică este invizibilă pentru orice timp de radar, detectează şi distruge ţinta de la 80 de kilometri, iar viteza este de două ori mai mare decât cea a sunetului.

T-14 armata

Ruşii sunt reprezentaţi cu bomba termobarică de aviaţie de mare putere, cunoscută şi sub numele de „tatăl tuturor bombelor“, de patru ori mai puternică decât decât „mama tuturor bombelor“, pe care o deţine armata americană şi tancul T-14 Armata, mai rapid decât cel american Abrams, deplasându-se cu 80 de kilometri la oră faţă de 64 de kilometri pe oră al americanilor. În plus, T-14 Armata este echipat cu un tun puternic ce poate să tragă  12 obuze pe minute şi este capabil să lanseze rachete radioghidate la o distanţă de 8 kilometri.

Lista include şi racheta chineză DF-21D „Vântul din Est“ , tancul german „Leopard 2“, şi sistemul antiaerian israelian „Domul de fier“.

Leopard 2, produs de compania Krauss-Maffei, este principalul tip de blindat al armatei germane si a cel putin 12 state europene. Blindajul este de tip Chobham şi utilizează material compozit multistrat din generatia a 3-a, care include oţel, tungsten şi material plastic întărit cu componente ceramice. 

Leopard 2

Testele efectuate de armata SUA au demonstrat că blindajul tancului Leopard 2 asigură dublă protecţie la proiectile cinetice KE, faţă de cel al tancului american M1A2 Abrams. Pe turela tancului Leopard 2 au fost montate 4 proiectile fumigene pentru mascare, de tip Wegmann, calibrul 76 mm. 

Tancul poate trage din mers în teren accidentat până la distanţa de 5 km şi este conectat la un telemetru laser, la o platforma de giro-stabilizare laser a tunului şi a mitralierei coaxiale, la o turelă Zeiss cu senzori electrono-optici pentru operarea în condiţii de noapte şi de vizibilitate slabă. Măsoară distanţa faţă de 3 ţinte în 4 secunde, transmiţând informaţiile centrului de coordonare a focului care efectuează calculele balistice. Tunul de 122 mm de pe  Leopard 2 este prevazut să lanseze şi proiectile-rachetă antitanc LAHAT până la o distanţă de 6 km. 

DF-21D racheta balistică supranumită şi „ucigaşa de portavioane“ a Chinei, este unică în lume de acest tip. Poate scufunda un portavion nuclear dintr-o singură lovitură. DF-21D este o rachetă balistică în două trepte, cu o rază estimată între 2700 şi 3000 de km. Focosul este unul de tip termobaric şi  poate dezvolta o forţă a lovituri cuprinsă între 200 şi 500 kilotone. Amestecul de aer-combustibil iniţază o ardere extrem de puternică şi de rapidă care generează o uriaşa undă de şoc. Acest tip de focos este considerat a fi cel mai puternic non-nuclear existent astăzi. 

DF-21 racheta

Montate pe camioane mari, rachetele de tipul DF-21D ( Vântul din est) ale Chinei au o lungime de zece metri şi un diametru de aproximativ un metru. Sunt capabile să dezvolte o viteză de până la 3.500 km/oră, ceea ce le face aproape invulnerabile în faţa sistemelor de apărare antiaeriene clasice. Sunt dotate cu echipamente electronice sofisticate ce le permit odată intrate în atmosferă să se îndrepte spre ţinta lor.

Iron Dome (Domul de Fier), sistemul de apărare anti-rachetă israelian, a interceptat sute de rachete trase de mişcarea palestiniană Hamas din Gaza asupra sudului Israelului. Acest sistem, unic în lume, recurge la mici rachete ghidate de radar care pot spulbera în zbor rachete cu rază scurtă de acţiune – între 4 şi 70 km – şi obuze de artilerie şi mortiere. 

iron dom

Fiecare baterie Iron Dome se compune din radar de detectare, un computer de control al tirului şi trei lansatoare echipate fiecare cu 20 rachete de interceptare. Sistemul reperează traiectoria rachetei de la lansarea ei şi dacă urmează să cadă asupra unei zone locuite trimite o rachetă pentru a o intercepta în zbor. Statisticile armatei israeliene arată că rata de reuşită este între 75 şi 90%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite