Cele patru mari poveri economice din spatele tinerilor americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvirea unei generații de studenți la Harvard.
Absolvirea unei generații de studenți la Harvard.

Criza financiară agravează şi prelungeşte greutăţile tinerilor care lasă amfiteatrele universitare pentru piaţa muncii. Câteva strategii de acomodare recomandate de experţi americani (care şi-au început cariera în alte vremuri).

Pur teoretic, tinerii pot depăşi barierele economice dacă adoptă o atitudine proactivă şi intuiesc în ce direcţie se îndreaptă cerinţele de pe piaţa muncii. Economist la Universitatea Columbia, Till von Wachter, citat de The Christian Science Monitor, crede că „pe măsură ce piaţa muncii îşi revine, trebuie să fii extrem de vigilent şi de activ, să cauţi permanent acea slujbă mai bună.”
Iată principalele obstacole şi strategiile pe care experţii le recomandă tinerilor:
1. Cresc datoriile pentru studii
În contextul în care studiile nu mai reprezintă lozul obligatoriu câştigător pentru o slujbă bună, costul studiilor continuă să crească. Potrivit unui studiu local, 46% dintre tinerii americani cred că educaţia a devenit o povară financiară, de care nu vor reuşi să scape din cauza şomajului ridicat. Drept cale de ieşire, Earl Wong, consultant financiar din San Diego, sfătuieşte tinerii să îşi ierarhizeze cheltuielile în funcţie de importanţă: „Treceţi-vă scopul principal pe hârtie şi dezvoltaţi-vă un plan.” Wong recomandă aplicaţii online de gestiune a bugetului, disponibile pe site-ul Mint.com.
2. Salariile scad
Efectele recesiunii ar putea dura ani de zile. John Irons, de la Institutul de Politică Economică din Washington, consideră „greşită ideea că lucrurile vor reveni la normal în doi-trei ani după ce economia începe să îşi revină.” Potrivit unui studiu din Canada, durează un deceniu pentru ca tinerii care îşi termină studiile în timpul unei recesiuni să recupereze diferenţa de salarii faţă de cei care au avut norocul să intre pe piaţa muncii în timpul unui boom economic. Soluţia? Canadienii care au reuşit să câştige mai mult s-au preocupat constant să găsească slujbe mai bune.
3. Tot mai puţini tineri devin proprietari de locuinţe
Potrivit unui studiu al Universităţii Harvard, 1,6 milioane de tineri s-au mutat la părinţi între 2005 şi 2010. Tot mai mulţi ezită să îşi cumpere o locuinţă, din teama că îşi vor pierde slujba. Studiile mai arată că, deşi preţul lor a scăzut, proprietăţile nu mai reprezintă o investiţie atât de atractivă pentru tineri. Vicepreşedintele Serviciilor de Investiţii T. Rowe din Baltimore, Stuart Ritter, îi sfătuieşte pe cei care se hotărăsc totuşi să îşi cumpere propria locuinţă să locuiască în ea timp de cel puţin şapte ani pentru a compensa costurile.
4. Statul nu mai garantează asigurările sociale
În Statele Unite, singura certitudine referitoare la serviciile sociale este că viitorul lor rămâne incert. Profesor de demografie de la Universitatea din California, Ronald Lee apreciază că tinerii de astăzi vor trebui să muncească mai mult timp, întrucât vârsta de pensionare va fi ridicată probabil la 67 sau chiar 70 de ani. Ei vor trebui să economisească mai mult pentru un viitor îndepărtat în care statul nu le va mai garanta un anumit venit. Ritter consideră că soluţia este ca tinerii să profite de perioada activă pentru a investi şi economisi aproximativ 15% din veniturile actuale. Perioada este prielnică pentru investiţii întrucât preţul acţiunilor înregistrează o tendinţă descendentă.

Diana Oprinescu urmează un master de jurnalism tematic la FJSC. În prezent face un stagiu de practică la FP România.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite