În lume

articolul anterior articolul urmator

Centru de urgenţă ruso-sârb inaugurat la doi paşi de graniţa României

0
25 Apr 2012 20:34:15
Autor: adevarul

Experţii consideră că centrul ar putea fi utilizat pentru operaţiuni de spionare a României.

Serbia şi Rusia au semnat, miercuri, acordul care va permite funcţionarea pe teritoriul sârb a unui centru logistic "umanitar" pentru situaţii de urgenţă despre care experţii cred că ar putea fi utilizat pentru operaţiuni de spionare a României, potrivit postului B92.
Catalogată drept "centru umanitar", baza logistică este situată în apropierea aeroportului din Niş, la 250 de kilometri de Belgrad şi la 100 de kilometri sud de frontiera României.

Vicepremierul sârb Ivica Dacici şi adjunctul ministrului rus pentru Situaţii de Urgenţă, Vladimir Pucikov, au participat la ceremonia de semnare a acordului.
În anul 2009, preşedintele Dmitri Medvedev anunţa că Rusia va construi în Serbia un centru logistic "umanitar", pentru a răspunde unor catastrofe naturale.

Însă experţii militari apreciau că acest centru ar putea pune probleme României şi Bulgariei, putând fi folosit pentru acţiuni de spionaj, mai ales în contextul în care România va găzdui elemente ale sistemului american antirachetă. Ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, dădea asigurări că speculaţiile conform cărora centrul ar avea rolul de spionare a României sunt "pure invenţii".

Oficialul rus explica faptul că centrul logistic va găzdui experţi pentru situaţii umanitare şi echipamentele acestora, având misiunea unor intervenţii în cazuri de incendii forestiere, inundaţii, cutremure şi alte dezastre naturale.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările