În lume

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii au descoperit „veriga-lipsă” asociată cu apariţia erelor glaciare. Unde ne aflăm în prezent

18
18 Jan 2021 16:04:24
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto Arhivă
Foto Arhivă

O echipă de cercetători susţine că a descoperit o „verigă lipsă” care ar putea explica seria de reacţii în lanţ asociate unor perioade prelungite de temperaturi reci, deşi mecanismele exacte prin care sunt declanşate epocile glaciare nu sunt încă pe deplin înţelese, relatează The Independent.

Cercetătorii Programului Internaţional de Descoperiri Oceanice au arătat că topirea gheţarilor din Antarctica ar putea avea un rol mult mai mare decât s-a crezut în procesul de apariţie a epocilor glaciare.
 
Este cunoscut deja faptul că ciclurile glaciare sunt influenţate de modificări periodice ale orbitei solare a Pământului de-a lungul a mii de ani, într-un proces ce presupune schimbări ale cantităţii de energie solară ce ajunge pe Pământ. Totuşi era un mister cum aceste variaţii ale energiei solare sunt capabile să antreneze astfel de schimbări climatice dramatice.
 
Echipa internaţională de cercetători sugerează că atunci când orbita Pământului în jurul Soarelui ajunge într-un anumit punct, gheţarii din Antarctica încep să se topească şi să se îndepărteze de pol. În acest proces, volume mari de apă dulce sunt transportate din Oceanul de sud în Oceanul Atlantic, iar pe măsură ce acest schimb devine mai intens, tiparele de circulaţie oceanică la scară mare suferă modificări dramatice, extrăgând dioxidul de carbon din atmosferă şi reducând aşa-numitul efect de seră.
 
Asta creează condiţii pentru instalarea epocilor glaciare.
 
Echipa de cercetători a realizat reconstrucţii ale condiţiilor climatice analizând sedimente de rocă depuse în ocean în urma topirii gheţarilor. Acestea arhivează deplasări ale gheţarilor de-a lungul unei istorii întinse pe 1.6 milioane de ani.

Echipa a descoperit că aceste depozite rezultate din topirea gheţarilor sunt asociate cu schimbări în profunzime ale circulaţiei oceanice.
 
Autorul principal al studiului a explicat că au folosit simulări ale unor noi modele climatice pentru testarea ipotezei rolului topirii gheţarilor : „Am fost uluiţi să descoperim că această mişcare a fost prezentă de fiecare dată înainte de o epocă glaciară în ultimii 1.6 milioane de ani. Un atare rol proeminent al schimburilor dintre Oceanul Sudic şi Antarctica în climatul global a fost speculat de-a lungul anilor, dar am fost entuziasmaţi să-l vedem cu atâta claritate în dovezile geologice”.
 
Profesorul Ian Hall, coautor al studiului şi unul dintre coordonatorii expediţiei IODP, a explicat: „rezultatele noastre furnizează veriga-lipsă a modurilor de reacţie ale Antarcticii şi Oceanului Sudic la ritmurile naturale ale sistemului climatic asociat cu orbita noastră în jurul Soarelui”.

În ultimii trei milioane de ani, Pământul a trecut regulat prin epoci glaciare, dar în prezent suntem într-o perioadă interglaciară, când temperaturile sunt mai calde. Cu toate acestea, din cauza încălzirii climei provocate de emisiile de carbon, cercetătorii sugerează că ritmul natural al ciclurilor epocii glaciare poate fi perturbat.

Pe măsură ce temperaturile cresc, Oceanul Sudic va deveni probabil prea încălzit pentru ca gheţarii din Antarctica să călătorească suficient de departe şi să declanşeze schimbările din circulaţia oceanică necesare pentru instalarea unei noi epoci glaciare.

Hall a spus că studiul poate contribui la înţelegerea modului în care deplasările gheţarilor ar putea avea impact asupra viitoarelor tipare climatice.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Gigi_ Kent_
18.01.2021, 16:37:02

Care "oamenii de stiinta" mah fraierule ? Toti? Ia numeste cativa sa vad daca stii. Habar nu ai despre subiect dar te trezesti mazgalind hartia.

-4 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
18.01.2021, 16:37:43

Comentariu considerat abuziv.

Cuviosul Pramatie
18.01.2021, 16:39:47

Incalzirea globala loveste din nou - ne strica viitoarea glaciatiune ! Pina la urma Greta Thunberg stia ea ceva dar cum nu prea a dat pe la scoala nu prea le-a nimerit.

-1 (5 voturi)
Deumos
18.01.2021, 16:57:25

Pana la urma, daca revine vreo glaciatiune din asta, vor dori nordicii lumii azil in tarile libere de frig, sau le vor lua cu forta?

-6 (6 voturi)
Comati Dac
18.01.2021, 17:37:31

De când e Terra a trecut prin n ere glaciare. Este o ciclicitate iar dezvoltarea noastră ca și specie a luat amploare între două astfel de era glaciare când clima este blândă și prielnică dezvoltării. Așa e ciclicitatea climei. Erele glaciare și perioadele cu clima caldă dintre ele. De la asta și până a lua banii oamenilor din cauza "încălzirii globale" nu a fost decât un pas al băieților deștepți prin mituirea și aducerea la tăcere a specialiștilor în clomatologie. Mie personal, profesorul universitar de climatologie (profesor de renume international, invitat la toate conferințele mondiale despre climă) mi-a zis de mult că încălzirea globală e o vrăjeală și de fapt prin anii '70 climatologii concluzionasera că e o răcire globală, apoi cineva i-a sucit. Între timp lumea s-a mai desptat, informat și au redenumit încălzirea globală în: "modificări climatice" O alata vrajeala gogonată pentru neștiutori de carte. Practic ei ne spun că se modifică zonele climatice și în zona temperat continentală cu caracter execisv cum ar fi in Moldova, devine zona musonică ori arctică? Trump nu avea informațiile despre climă dar și-a chemat specialiștii în climatologie și i-a întrebat sec: -E sau nu e?. "-Sefu, să știi cu nu prea e...." Pa la revedere acordul de la Paris care nu face decât să estorcheze sume colosale in buznuarele șmecherilor. Ce se face cu acele sume pentru a stopa "modificările climatice"? Absolut nimic. Decât legi să plătim in plus și pt aerul pe care îl respirăm...

-2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările