Cercetătorul-şef al OMS, despre tulpina Omicron: Nu trebuie să intrăm în panică. Sperăm să fie o variantă blândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Soumya Swaminathan, cercetătorul-şef al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat vineri pentru Reuters că, deşi noua variantă a coronavirusului Omicron pare a fi foarte transmisibilă, răspunsul corect este să fim pregătiţi şi precauţi, nu să intrăm în panică.

OMS a îndemnat ţările să îşi vaccineze populaţia pentru a combate o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 determinată de varianta Omicron, precizând că restricţiile de călătorie ar putea câştiga timp, dar nu reprezintă singure un răspuns.

„Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu să intrăm în panică, pentru că ne aflăm într-o situaţie diferită faţă de cea de acum un an", a declarat Swaminathan.

„Să sperăm că este mai blândă”

„Trebuie să aşteptăm, să sperăm că este mai blândă... dar este prea devreme pentru a trage concluzii despre varianta în ansamblu", a declarat Swaminathan despre ceea ce se ştie despre Omicron, scrie Hotnews.

Ea a spus că varianta Delta reprezintă 99% din infecţiile din întreaga lume. „Această variantă ar trebui să fie mai transmisibilă pentru a-şi depăşi concurenţa şi a deveni dominantă la nivel mondial. Este posibil, dar nu este posibil de prezis".

Cel mai important om de ştiinţă al OMS a afirmat că varianta Omicron pare să provoace de trei ori mai multe infecţii decât cele experimentate anterior în Africa de Sud, ceea ce înseamnă că „pare să fie capabilă să depăşească o parte din imunitatea naturală rezultată în urma infecţiilor anterioare".

Vaccinurile par să aibă efect

„Faptul că nu se îmbolnăvesc .... înseamnă că vaccinurile încă oferă protecţie şi sperăm că vor continua să ofere protecţie", a declarat Swaminathan.

Cercetătorul-şef OMS a fost întrebat dacă vor fi necesare rapeluri de vaccinare.

„OMS se pregăteşte pentru toate scenariile", a fost răspunsul ei.

„Infecţia naturală acţionează ca un rapel", a spus cercetătorul OMS, adăugând că, deşi noua variantă „ar fi putut proveni dintr-o ţară în care nu există o secvenţiere foarte mare a genomului", originile sale nu sunt cunoscute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite