Cererea pentru cămile clonate, în creştere în Golf: Lucrăm zi şi noapte pentru a produce animale „perfecte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Pentru a-şi creşte şansele de a câştiga curse de cămile şi alte concursuri foarte populare în Golf, unii nu ezită să cumpere animale cu caracteristici perfecte: „regine ale frumuseţii” clonate de o echipă de oameni de ştiinţă din Dubai, relatează AFP.

În schimbul unor sume mari de bani, clienţii bogaţi din Golf îşi pot permite acum cămile cu gâtul lung şi elegant pe care să le expună mândri la concursurile de frumuseţe.

Unele dintre aceste animale provin din laboratoarele Centrului de reproducere biotehnologică din Dubai, instalat sub unul dintre zgârie-norii acestui oraş din Emiratele Arabe Unite.

„Avem atât de multe cereri încât nu suntem în măsură să ţinem pasul”, a declarat pentru AFP Nisar Wani, directorul ştiinţific al centrului.

Echipa sa lucrează zi şi noapte pentru a produce „cămile perfecte”.

Supranumite „navele deşertului”, fiind folosite pe vremuri mai ales pentru transportul de mărfuri, cămilele ocupă un loc important în cultura tradiţională a Golfului.

„Aspectul contează”

„Avem 28 de cămile clonate (până acum, n. red.) anul acesta, după ce am avut 20 anul trecut”, spune doctorul Wani.

Sub ochiul său vigilent, prima cămilă clonată, Injaz, s-a născut în 2009.

La 12 ani distanţă, majoritatea clienţilor lui Wani sunt dispuşi să cheltuie între 200.000 şi 400.000 de dirhami (46.000 până la 92.000 de euro) pentru a se lăuda că deţin cea mai frumoasă cămilă la concursurile de frumuseţe, unde animalele defilează pe hipodromuri prăfuite în faţa juriului.

Suma câştigată în urma unui astfel de concurs este imensă. Prin urmare, scandalurile sunt dese, unii denunţând injecţiile cu botox sau alte „înşelăciuni”.

Aici, mai presus de toate, aspectul contează, explică pentru AFP Saud Al-Otaibi, directorul unei case de licitaţii de cămile din Kuweit. „Preţul unei cămile este stabilit în funcţie de frumuseţea şi de sănătatea sa, precum şi de notorietatea rasei”, adaugă el.

Unii recurg la clonare pentru a avea cămile foarte competitive la curse sau capabile să producă lapte în cantităţi mari.

O cămilă clonată poate produce 35 de litri de lapte pe zi, adică de şapte ori mai mult decât o cămilă obişnuită, spune Wani.

Laptele de cămilă este popular în Golf, fiind folosit la prepararea unor mâncăruri servite în restaurante de lux.

Ovulaţie multiplă

Tehnica clonării constă în recuperarea ADN-ului din celulele animalului care urmează să fie clonat şi inserarea acestui ADN în ovulele cămilelor purtătoare. Această practică, folosită în multe ţări, este denunţată de organizaţiile pentru protecţia animalelor.

Pe măsură ce comenzile pentru cămile „campioane” se înmulţesc în Emiratele Arabe Unite, singura ţară din Golf ce deţine clinici dedicate clonării, oamenii de ştiinţă dezvoltă noi tehnologii pentru a ţine pasul, precum „ovulaţia multiplă”.

„În acest proces, «super-stimulăm» femelele campioane (cu caracteristicile dorite, n. red.) şi le împerechem cu masculi campioni”, explică Nisar Wani.

„Colectăm embrioni de la aceste femele după şapte sau opt zile, apoi le introducem în mame surogat - cămile obişnuite. În loc să producem câte un pui la un moment dat într-un an, putem produce mai mulţi”, adaugă el.

O cămilă obişnuită poate purta în mod normal de la unul până la doi pui la fiecare doi ani.

Unii clienţi apelează la clonare nu doar pentru estetică, ci şi pentru a „resuscita” un animal pe care îl preţuiesc, o dorinţă pe care doctorul Wani o înţelege.

Pentru că naşterea lui Injaz a fost cel mai important moment al carierei sale, moartea cămilei a fost lovitură grea pentru el.

„A murit anul acesta. Am făcut tot ce am putut pentru a o salva. A fost cel mai trist moment (din cariera mea, n. red.)”, a spus el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite