În lume

articolul anterior articolul urmator

China a interzis tranzacţiile şi minarea de criptomonede, provocând scăderea bitcoin

2
25 Sep 2021 07:33:12
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO digi24.ro
FOTO digi24.ro

Cele mai puternice agenţii de reglementare din China au interzis vineri toate tranzacţiile şi minarea de croptomonede, determinând scăderea bitcoin şi a altor monede majore, precum şi a acţiunilor care au legătură cu cripto şi tehnologia blockchain, transmite Reuters.

Zece agenţii, între care banca centrală şi autorităţile de reglementare a sectorului financiar, a pieţei de capital şi a pieţei valutare s-au angajat să colaboreze pentru a scoate la iveală activităţile ilegale cu criptomonede, fiind pentru prima dacă când autorităţile de supraveghere di nbeijing şi-au unit forţele pentru a interzice în mod explicit toate activităţile legate de criptomonede.
 
În luna mai, China a interzis instituţiilor financiare şi companiilor de plăţi să ofere servicii legate de tranzacţiile cu criptomonede. Decizii similare au mai fost luate în 2013 şi 2017.
 
Reluarea acestor interdicţii scoate în evidenţă dificultăţile de a bloca lacunele legislative şi de a ide ntifica tranzacţiile cu bitcoin, deşi bpncile şi firmele de plăţi afirmă că susşin aceste eforturi.
 
Declaraţia de vineri este cea mai detaliată şi extinsă publicată până acum de principalele autorităţi de reglementare din ţară, subliniind angajamentul Beijingului de a sufoca piaţa criptografică chineză.
 
"În istoria reglementării pieţei criptografice din China, acesta este cel mai direct şi mai cuprinzător cadru de reglementare care implică cel mai mare număr de ministere", a spus Winston Ma, profesor adjunct al Facultăţii de Drept din NYU.
 
Mişcarea are loc pe fondul măsurilor restrictive luate la nivel global împotriva criptomonedelorpe fondul îngrijorării guvernelor din Asia şi Statele Unite că monedele digitale private, extrem de volatile, le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare şi monetare, ar putea creşte riscul sistemic, promova criminalitatea financiară şi afecta investitorii.
 
De asemenea, autorităţileîşi fac griji că ”minarea”, procesul de calcul care consumă multă energie prin care sunt create bitcoin şi alte monede, dăunează obiectivelor globale de mediu.
 
Agenţiile guvernamentale chineze şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că speculaţiile cu criptomonede ar putea perturba ordinea economică şi financiară a ţării, una dintre priorităţile de top ale Beijingului.
 
Analiştii spun că China vede, de asemenea, criptomonedele ca pe o ameninţare la adresa yuanului digital, care se află într-un stadiu pilot avansat.
 
Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a scăzut cu peste 9%, iar ulterior a recuperat din pierderi, fiind tranzacţionat în declin cu 6,6% la 41,937 dolari pe unitate. Alte monede mai mici au scăzut la rândul lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Groza Carmen
25.09.2021, 20:47:44

Pentru prima dată China face ceva real folositor pentru omenire - nu contribuie la umflarea exagerată a noii bule de săpun, criptomonedele și tot ce este legat de acestea! Criptomonedele nu reprezintă nimic, zero, decât niște însemne care nu pot fi monitorizate și urmărite de către factorii de control. Gata, Viza, MasterCard, SWIFT - ajunge! Nu ne mai trebuie sisteme adiționale de desenare și contabilizare a unităților și zerourilor convenționale... Apropo, Dogecoin, este moneda pentru câini?! Baf, baf, baf... Să o utilizeze doar Musk și Bezos și alți câini ca ei, cărora nu le pasă de omenire și ard combustibilul necalculat la rachete spațiale în plină pandemie (greu prentru mulțime) și criză ecologică (catastrofal pentru Planetă)!!

-7 (7 voturi)
Groza Carmen
27.09.2021, 20:29:13

Rachete spațiale pentru turismul cosmic al milionarilor și miliardarilor, progres no shit??!! Pentru Planetă sunteți doar niște mâncăi lacomi, nu "progresiști". Progresiștii veritabili de stânga se gândesc la ziua de mâine a naturii și la ceilalți, ca specie, clasă și rasă... Dar așa, doar duceți gunoiul și în spațiu, consumați nerațional și poluați excesiv tot ce este de poluat.

-12 (12 voturi)
Modifică Setările