Cum a devenit cărbunele o alternativă de energie mai ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărbunele a fost, în 2011,  forma de energie cu cea mai mare creştere din lume FOTO Shutterstock
Cărbunele a fost, în 2011,  forma de energie cu cea mai mare creştere din lume FOTO Shutterstock

În ciuda restricţiilor europene privind emisiile de carbon, destinate să încetinească încălzirea globală, cererea pentru această sursă veche de energie este mai mare ca niciodată. Cărbunele, cel mai murdar şi mai poluant combustibil fosil, renaşte.

Anul trecut, cărbunele a fost forma de energie cu cea mai mare creştere din lume, după cea regenerabilă, potrivit BBC.

Parametrii care au favorizat ieftinirea cărbunelui

În ultimii ani, consumul de cărbune în Europa, unde guvernele se luptă să diminueze emisiile dioxidului de carbon, a tot crescut, iar asta pentru că se ieftineşte tot mai mult.

Din cauza crizei economice s-a prăbuşit şi cererea industrială pentru energie, spune Paul McConnell, analist la grupul de cercetare energetică Wood Mackenzie. Acest lucru a dus la un surplus de cărbune, motiv pentru care preţul a scăzut.

A existat, de asemenea, şi o cantitate mare de cărbune din Statele Unite, acolo unde descoperirea gazelor de şist a oferit o alternativă energetică şi mai ieftină. Şi cum cărbunele trebuia să ajungă undeva, el a fost exportat în Europa.

În cele din urmă, şi preţul ridicat al gazelor naturale contribuie la transformarea cărbunelui într-o alternativă atractivă. „Toţi parametrii favorizează acest combustibil“, a remarcat şi Laszlo Varro, director în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

În plus, decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară în favoarea centralelor pe cărbuni nu poate decât să mărească producţia de cărbune.

Cât de mult va dura această revenire a cărbunelui în topul preferinţelor depinde, într-o oarecare măsură, de redresarea economiei globale şi de capacitatea guvernelor de a pune în aplicare un sistem care să ofere cărbunelui un preţ semnificativ.

Între timp, însă, legislaţia actuală, adoptată în urmă cu mai bine de un deceniu, va limita producţia de cărbune în următorii ani, estimează Varro.

Impactul directivei europene pentru Instalaţiile mari de Ardere, ce are ca scop reducerea poluanţilor locali, dar nu şi a dioxidului de carbon, este pe cale de a fi resimţit. Drept urmare, zeci de centrale ce funcţionează pe bază de cărbune vor fi scoase din uz.

În acest ritm, peste cinci ani producţia de cărbune va fi „considerabil mai mică decât în prezent“, susţine Varro. Directiva nu va restricţiona, însă, importurile ieftine de cărbune din SUA.

Explozie de cereri

Rezervele de combustili fosili Combustibili Rezerve Ani rămaşi Petrol 1.652 miliarde de barili 54 Gaze 208.400 miliarde metri cubi 63 Cărbune 860.938 milioane tone 112

Dar indiferent de ceea ce se întâmplă cu producţia şi cu consumul de cărbune în Europa, cererea de energie tot mai mare din Asia, şi în special din China, va asigura creşterea producţiei de cărbune în următoarele decenii. Cererea de energie în China se va tripla până în 2030, ca urmare a populaţiei în creştere şi a exploziei clasei mijlocii, precizează Wood Mackenzie.

China alocă sume mari de bani pentru crearea de surse de energii regenerabile cum lumea nu a mai văzut: planul este de a construi capacitatea eoliană a Germaniei, de exemplu, la o putere de 10 ori mai mare.

Chiar şi aşa, statul chinez nu va fi capabil să ţină pasul cu cererea, ceea ce înseamnă că sursa principală va fi reprezentată de combustibilii fosili. Dintre aceştia, cărbunele este cel mai avantajos, asta deoarece este mai uşor şi mai ieftin de extras şi de transportat, comparativ cu petrolul sau gazul. Şi preţul său este stabil, tocmai pentru că „minele de cărbune se află în ţări relativ stabile din punct de vedere geopolitic“, după cum declară specialiştii citaţi de BBC.

Din acest motiv, experţii estimează că producţia cărbunelui în Indonezia, al patrulea cel mai mare producător de cărbune din lume, va creşte cu 60% până în 2020, în timp ce China va importa mai mult de un miliard de tone până în 2030, de aproximativ cinci ori mai mult decât în prezent.

Emisiile de carbon

Energia ieftină este un element vital pentru creşterea economică continuă în ţările aflate în curs de dezvoltare, dar implicaţiile pe care le aduce producţia de cărbune asupra emisiilor de dioxid de carbon şi asupra încălzirii globale sunt profunde.

Emisiile rezultate de pe urma combustibililor fosili au atins un nivel record anul trecut, în timp ce totalul emisiilor legate de energie va creşte cu mai bine de 20% până în 2035, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite