În lume

articolul anterior articolul urmator

China respinge planul OMS de a studia originea Covid-19 şi sugerează că sursa poate fi un laborator din altă ţară

8
22 Jul 2021 09:39:14
Autor: News.ro

China a respins joi planul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a întreprinde o a doua fază a anchetei privind originea Covid-19, care cuprinde ipoteza că SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa dintr-un laborator chinezesc, potrivit Reuters.

OMS a propus luna aceasta a doua fază a studiului, inclusiv controale în laboratoare şi pieţe din oraşul Wuhan, cerând autorităţilor transparenţă. 
 
„Nu vom accepta un astfel de plan de urmărire a originilor pentru că, în unele aspecte, ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa”, a declarat reporterilor Zeng Yixin, vice-ministru al Comisiei Naţionale de Sănătate.
 
Zeng a spus că a fost surprins când a citit prima dată planul OMS, deoarece listează ipoteza că o încălcare a protocolului unui laborator a făcut ca virusul să iasă de acolo în timpul unei cercetări.
 
„Sperăm că OMS va revizui serios consideraţiile şi sugestiile făcute de experţii chinezi, că va trata cu adevărat urmărirea originii virusului de la baza Covid-19 ca o chestiune ştiinţifică şi va scăpa e intervenţia politică”, a completat Zeng.
 
China s-a opus politizării studiului, a mai spus el.
 
În rândul experţilor, originea coronavirusului rămâne contestată.
 
Primele cazuri de infectare au fost raportate oficial în oraşul Wuhan, provincia Hubei, din centrul Chinei, în decembrie 2019. A fost considerat în primă fază că virusul a trecut la om de la animale vândute într-o piaţă din oraş.
 
În luna mai 2021, preşedintele Joe Biden a cerut consilierilor săi să găsească răspunsuri privind originea coronavirusului şi a punctat că serviciile secrete americane urmăresc mai multe teorii, între care un posibil accident într-un laborator din China.
 
Zeng şi alţi oficiali şi experţi chinezi, la o conferinţă de presă, au îndemnat OMS să extindă eforturile de reperare a originii dincolo de China, în alte ţări.
 
„Credem că o scăpare din laborator este extrem de improbabilă şi nu este necesară investirea unei mai mari energii în această chestiune”, a spus Liang Wannian, liderul echipei chineze de la OMS. Totuşi, el a afirmat că ipoteza aceasta nu poate fi respinsă în totalitate, dar a sugerat că e posibil ca sursa să fie laboratoare din alte ţări.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

black horse
22.07.2021, 10:12:44

china este un putregai ...

+1 (7 voturi)
_Turbatu_
22.07.2021, 10:55:54

si un parazit... care stoarce planeta de resurse. sa nu uitam ca 23 de orase din China sunt responsabile pt mai mult de jumatate din emisiile de carbon la nivel global. a fost un articol chiar aici pe Adevarul.

-7 (9 voturi)
moftronix4
22.07.2021, 11:06:34

China este principala cauza a cresterii nivelui de trai in Europa de Est si probabil in toata Lumea. Statistici ONU ne spun ca din 1000 de oameni scosi din saracie la nivel planetar, 900 de oameni sunt scosi din saracie de China. Prin munca chinezilor.

-2 (2 voturi)
moftronix4
22.07.2021, 11:10:15

Statistici ONU ne spun ca USA consuma singura 50 la suta din rezervele Planetei la o populatie de numai 5 la suta. Asta inseamna ca daca Globul ar avea 2 state ca USA ele ar consuma TOATE resursele planetei...

-2 (2 voturi)
moftronix4
22.07.2021, 11:19:10

Virusul Covid 19 are originea in America de Nord... La fel ca Virusul care a facut gripa spaniola din 1918 care a avut originea in Kansas, USA, in forturi militare....Doar asa se explica aria de infectare pe care o cunoastem din presa....Daca virusul avea originea in China se infectau tarile vecine Chinei inca din februarie 2020....Dar NU s au infectat.....S au infectat tarile vecine cu USA si cele din aria USA, Europa de Vest.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările