În lume

articolul anterior articolul urmator

China şi restul lumii

13
26 Aug 2021 08:05:06
Mihail Neamtu

Asistăm astăzi la un război economic, politic (şi poate biologic) între China şi Occident.La trei decenii după masacrul din Piaţa Tienanmen, armatele Partidului Comunist al Republicii Populare Chineze s-au năpustit cu brutalitate asupra miilor de protestatari din Hong Kong (perla comercială a lumii asiatice). Acum ameninţă locuitorii din Taiwan…

În ultimele decenii, America şi Europa au construit un model economic dependent de serviciile ieftine ale muncitorului chinez. 
 
De la papetărie, panouri fotovoltaice şi telecomunicaţii până la industria farmaceutică sau companiile auto, mii de firme occidentale s-au bazat pe manufactura din Shenzhen, Jinan, Wuxi, Wenzhou şi alte oraşe puternic poluate. 
 
Drept consecinţă, milioane de locuri de muncă din Michigan, Ohio sau Pennsylvania, dar şi Hunedoara sau Caraş-Severin, s-au evaporat.
 
Între timp, stăpânii economiei chineze (adică ştabii Partidului Comunist) au făcut averi colosale. 
 
Promovând capitalismul de stat şi furtul de proprietate intelectuală, liderii din Beijing şi-au extins influenţa asupra lumii întregi, cumpărând politicieni străini, acţiuni, portofolii bancare, rute comerciale, resurse minerale, guverne şi chiar ţări la bucată. 
 
China vrea să devină hegemonul planetei şi singurul său adversar de temut e America. 
 
Înaintea victoriei lui Donald Trump, China aloca 9% din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii, în timp ce SUA investea numai 2,4%.  „Niciodată în istoria lumii, anularea unei comenzi de Crăciun în New York n‑a însemnat pierderea unei slujbe în China,” spunea Nassim Taleb. Astăzi lucrurile stau chiar aşa.
 
Exploatarea muncitorilor lipsiţi de asigurări medicale sau protecţie socială, subvenţionarea masivă a energiei, preţurile de dumping şi devalorizarea sistematică a monedei naţionale au transformat China într-o ţară competitivă, dar totalitară. 
 
Puţini lideri apuseni au condamnat reprimarea budiştilor tibetani, a creştinilor catolici, a misionarilor protestanţi sau a adepţilor Falun Gong.
 
Iată de ce o renegociere a acordurilor de liber schimb între China şi lumea liberă trebuie să pună pe primul plan veniturile, locul de muncă şi liniştea muncitorilor noştri. 
 
După Covid-19, ar fi absurd să renunţăm la supremaţia Occidentului în beneficiul expansiunii unui model oriental tiranic, care n-a denunţat niciodată crimele regimului comunist. 
 
E timpul ca să ne apărăm valorile politice greco-romane, sistemul capitalist anglo-saxon şi identitatea iudeo-creştină.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Zev Zevescu (Russkii korabli, idi nahui)
26.08.2021, 08:18:53

Domnu' Neamtu, chinezii profita si de forta de munca ieftina, si de furtul de proprietate intelectuala, cum corect observati, dar si de faptul ca europeanul si americanul si canadianul si australianul au din ce in ce mai putini bani. Penca sunt impozitati cumplit pentru tot felul de marote. De la eco la LGBT la 'racial equality' pana la GDPR. N-ar trebui sa ma plang, am facut un banut cinstit scrind politici si proceduri pt 'personal information - data breach management', cum obliga legea aici si in Oiropa, dar asta nu inseamna ca nu vad ce se intampla 'macro'.

+11 (11 voturi)
Paun Al
26.08.2021, 09:21:37

Pai occidentalii s-au dus singuri in China cu "proprietatea lor intelectuala". Le-au pus-o pe tava. Fara sa mai fie nevoiti chinezii sa faca spionaj, sa plateasca .. Le-au spus, veniti la noi, va oferim toate facilitatile, mana de lucru ieftina, la noi nu sunt norme de mediu, nu avem probleme cu drepturile muncitorilor.. sau alte conditionalitati occidentale.. Veti produce ieftin si veti vinde scump. Vedeti diferenta dintre costul de productie si pretul de vanzare la un iphon de ex. Si occidentalii s-au dus, preocupati doar de castigul de moment , fara sa fie in stare sa calculeze, sa vada se se va intampla in viitor. Traim intr-o lume concurentiala, in care castigatorii iau maxim posibil..

+11 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
26.08.2021, 09:08:53

Comentariu considerat abuziv.

toma necredinciosu'
26.08.2021, 11:48:06

Wow! Ce analiza percutanta. Acum pricep care-i treaba cu China, iar daca o citeste Trump- idolul lui Neamtu- analiza asta , problema chinezeasca e mai mult decit rezolvata. Ha, ha si ha!

-1 (1 vot)
Adin care bea vin
26.08.2021, 12:37:23

Total de acord...daca vedem cine a prosperat pe timpul pandemiei cu covid....in timp ce toti ceilalti au avut de pierdut...ne cam dam seama cine a lansat virusul....Oare cine?...si sa lasam povestile cu lilieci si pangolini...

-6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările