În lume

articolul anterior articolul urmator

China şi Rusia denunţă, într-o rară poziţie comună, summitul democraţiei al lui Biden: „Mentalitate de Război Rece”

21
27 Nov 2021 19:16:58
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ambasadorii chinez şi rus la Washington denunţă - într-un rar editorial comun - excluderea Chinei şi Rusiei de la summitul virtual al democraţiei pe care urmează să-l organizeze în decembrie preşedintele american Joe Biden, care a plasat în centrul politicii sale externe, de când s-a instalat la Casa Albă, lupta între democraţi şi ”autocraţii”, relatează AFP.

Faptul că Statele Unite îşi permit să stabilească „cine este o ţară democratică şi cine nu este eligibil la acest statut” relevă o „mentalitate de Război Rece”, scriu împreună Anatoli Antonov şi Qin Gang în revista conservatoare National Interest.

„Acest lucru va reaprinde confruntarea ideologică şi fracturile mondiale şi va crea noi linii de împărţire”, avertizează ei, un ecou al unor critici ale Moscovei şi Beijingului, după ce Washingtonul a anunţat marţi că a invitat la summit 101 ţări şi teritorii.

Cei doi diplomaţi resping ideea unui model unic al democraţiei şi îşi laudă regimurile care au la bază „realităţi” chinezeşti sau „tradiţii” ruseşti.

„Este inutil să ne îngrjorăm cu privire la democraţie în Rusia şi China”, apreciază ei.

„Anumite guverne străine ar face mai bine să se uite la ceea ce se întâmplă acasă la ele. Se poate vorbi despre libertate atunci când manifestanţi sunt disperaţi cu gloanţe de cauciuc şi gaz lacrimogen?”, scriu ei.

Ambasadorii rus şi chinez îndeamnă totodată Occidentul „să nu se amestece în afacerile interne” ale altor ţări, „sub pretextul promovării valorilor democratice” şi îndeamnă la un „multilateralism adevărat” care funcţionează la ONU.

Democratul Joe Biden a plasat lupta între democraţii şi „autocraţii” - încarnate în ochii săi de China şi Rusia - în centurl politicii sale externe, de când s-a instalat la Casa Albă.

„Summitul democraţiei” pe care l-a promis în campanie, a cărui primă versiune va avea loc online în perioada 9-10 decembrie, iar apoi în persoană, un an mai târziu, este una dintre piesele centrale ale acesteu priorităţi.

Între invitaţi se află India, Pakistanul şi Brazilia - în pofida unor bilanţuri negative în domeniul drepturilor omului -, însă nu şi Turcia sau Ungaria.

Statele Unite au invitat, de asemenea, Taiwanul, o invitaţie criticată aprig de către Beijing.

În editorialul lor, ambasadorii nu citează însă Taiwanul.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, în pofida faptului că nu deţine controlul asupra acestei insule cu 23 de milioane de locuitori.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Codruta Presedinte!
27.11.2021, 19:45:14

„Este inutil să ne îngrjorăm cu privire la democraţie în Rusia şi China”, apreciază ei. In privinta asta trebuie sa le dam dreptate, e inutil sa ne ingrijoram pentru democratiile lor deoarece lipsesc cu desavarsire. Au societati sclavagiste, la ei societatea se imparte in nomenclatura si sclavii nomenclaturii, sclavi care daca indraznesc sa deschida gura isi primesc rapid portia de bastoane, cenzura, otrava, glont, reeducare etc. Bineinteles ca junta KGB-ista ruseasca si nomenclatura chineza vor face orice pentru a perpetua oranduirea de care profita, dar lumea libera nu are dreptul sa cedeze, sclavia nu mai poate fi tolerata in secolul XXI.

+10 (24 voturi)
Bat
27.11.2021, 20:24:45

Cred ca ati inteles gresit . Ideea e ca nu niste nazisti stabiliti ce e democratie si ce nu

-9 (19 voturi)
Alex Donciu
27.11.2021, 20:29:43

Codruta presedinte....Sclavie adevarata a fost si este in alte forme in USA, in mai toata lumea, cu exceptia Chinei. Democratia tip Westminster din Vest este formala, NU are atributul egalitatii, deci NU este democratie reala.... Categorii sociale foarte largi din Vest NU cred in democratia Westminster.

-1 (9 voturi)
Codruta Presedinte!
27.11.2021, 21:16:22

@Alex Donciu Sigur, in Danemarca de exemplu e sclavia nu democratia, -in Danemarca se arunca muncitorii pe ferestrele fabricilor -in Danemarca sunt lagare de "reeducare" -in Danemarca esti cenzurat si dispari daca indraznesti sa zici ceva de rau de un nomenclaturist -in Danemarca e piata Tiananmem in care au trecut tancurile peste protestatari -in Danemarca e si Hong-Kong-ul in care sunt arestati cu sutele opozanti politici, jurnalisti, activisti -in Danemarca face spume regimul ca a mai ramas o insula de democratie in Taiwan si incearca sa o rada si pe aia, cu sau fara bombe -in Danemarca cei mai puternici, mai influenti, mai bogati oameni sunt toti intr-un partid, ca asa e in democratiile adevarate, te duci la vot ca sa alegi intre PCC si ... PCC!

+10 (18 voturi)
Stengaru Cosmin
27.11.2021, 20:08:24

............ "Între invitaţi se află India, Pakistanul şi Brazilia - în pofida unor bilanţuri negative în domeniul drepturilor omului -, însă nu şi Turcia sau Ungaria." SUA incearca sa atraga India , Pakistanul si Brazilia in tabara lor . Turcia si Ungaria sunt / par a fi ... Cai Troieni in tabara cealalta .

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările