În lume

articolul anterior articolul urmator

Ciclul deteriorării relaţiilor Beijing-Washington continuă: China impune sancţiuni asupra mai multor cetăţeni americani ca răspuns la deciziile SUA

9
24 Jul 2021 05:48:01
Autor: Emanuel Neuman
SUA China FOTO Shutterstock
SUA China FOTO Shutterstock

China a anunţat că va impune sancţiuni asupra mai multor cetăţeni americani şi asupra unor organizaţii cu sediul în SUA. Decizia Beijingului vine că răspuns la sancţiunile adoptate recent de Washington pentru mai mulţi oficiali chinezi din Hong Kong.

Sancţiunile americane asupra oficialilor chinezi din Hong Kong au fost adoptat ca urmare a rolului jucat de către aceştia în reprimarea opoziţiei din regiunea autonomă. 

Ministerul de Externe al Chinei a catalogat vineri sancţiunile americane drept unele care caută să „denigreze fără niciun fundament lumea afacerilor din Hong Kong” şi care „încalcă în mod grav legea internaţională şi normele de bază care guvernează relaţiile internaţionale”. Beijingul a anunţat că va impune sancţiuni asupra mai multor cetăţeni şi entităţi din Statele Unite. Cel mai proeminent nume de pe lista indivizilor sancţionaţi de China este fostul secretar american al Comerţului, Wilbur Ross. 

Din poziţia sa în cadrul administraţiei Trump, Wilbur Ross a fost responsabil de extinderea numărului de firme din China care nu pot face comerţ cu firme americane fără o aprobare specială. Printre companiile afectat s-au număr giganţii din domeniul comunicaţiilor Huawei şi ZTE.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a anunţat că SUA nu va fi intimidată de răspunsul Chinei. „Aceste acţiuni sunt doar cele mai recente exemple ale modului în care Beijingul pedepseşte cetăţeni, companii şi organizaţii ale societăţii civile pentru a transmite semnale politice”, a declarat Psaki.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington s-au răcit semnificativ în perioada administraţiei Trump. Acestea rămân în continuare tensionate, probleme precum orginea pandemiei de COVID-19, încălcările drepturilor omului din Hong Kong şi provincia Xinjiang ori securitatea cibernetică figurând pe lista punctelor de dezacord profund dintre cele două puteri.

Răspunsul Chinei vine cu câteva zile înaintea vizitei secretarului adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, la Beijing. 


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Pravalie
24.07.2021, 08:02:40

Incet incet SUA va fi izolata de toata lumea buna . Rusia deja o izoleaza pe Internet si urmeaza s-o izoleze si la bani , dolari .

-5 (13 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
24.07.2021, 09:06:26

Ohhhhhh da, maine poimine SUA va fi izolata si de marea putere economica de la Komrat, dupa care se va prabusi vertiginos.... Adini, ai un umor involuntar ultra meseriash....E de la uleiul de baie sau de la luminarile cu gaz lampant?

-5 (9 voturi)
Pravalie
24.07.2021, 09:20:49

Nu aveti competente economice : Se pune intrebarea care este bogatia reala a SUii de exemplu ? Bogatia corecta este ce din timpul crizei economice cand un oras se vindea pe 1 dolar . Deci se poate calcula aproximativ aproximand un megapolis cu cca 1000 dolari cat face SUA in real . Singura tara cea mai bogata din Lume este Rusia . OK o sa intrebati dar cum se face ca SUA se prezinta cu o valoare foarte mare ? Este foarte simplu : pentru asta se foloseste economia de bursa . Ce inseamna asta ? Inseamna ca SUA isi ia niste sclaveti gen romani sa zicem , care merg la bursa si incep sa strige : Oda SUii si maretului ei conducator ! Si automat creste cota cu 1000 dolari . Apoi striga iar sclavetii : Oda epocii de aur a SUii si savantei de renume mondial primei doamne ! Iar mai creste cota cu 1000 dolari etc

-6 (8 voturi)
Victor Nagy
24.07.2021, 10:47:22

......... Indiguirea Rusiei , Chinei ... etc va putea avea ca efect final indiguirea indiguitorilor . Se para ca jocul de go , este mai complex decat cel de sah

-2 (8 voturi)
IonIon Codreanu
24.07.2021, 11:34:59

Pe americani îi doare-n fund de respectarea drepturilor omului. Există o listă interminabilă de state cu dictaturi feroce bune prietene cu administrațiile americane. Pur și simplu se iau măsuri care să împiedice concurența, acolo unde americanii nu mai pot face față. Desigur, asta nu o pot declara deschis

-5 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările