Cincinal chinezesc: fericire şi înarmare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Wen Jiabao le-a promis chinezilor că va avea grijă de bunăstarea lor şi a anunţat mărirea bugetelor pentru apărare şi securitate publică. Congresul Naţional al Poporului, care va dura 10 zile, a început ieri cu anunţarea planului cincinal pentru 2011-2015.

China trebuie să asigure stabilitatea socială prin reducerea inflaţiei şi a corupţiei, a declarat ieri premierul Wen Jiabao în Marea Sală a Poporului din Beijing, în faţa celor peste 3.000 de delegaţi ai Partidului Comunist veniţi din întreaga ţară. Menţinerea inflaţiei în jurul a patru procente şi o creştere economică de 8% anual - sunt două dintre obiectivele Guvernului de la Beijing. Wen Jiabao a recunoscut că dezvoltarea economică inechitabilă reprezintă „o problemă serioasă" şi a promis că Guvernul se va ocupa de preţurile în creştere la alimente şi, în unele oraşe, la locuinţe. Creşterea preţurilor la alimente este o chestiune de maxim interes în China, deoarece familiile sărace cheltuiesc până la jumătate din venituri pe mâncare.

„Extinderea cererii interne reprezintă o strategie pe termen lung şi un principiu de bază în dezvoltarea economică a Chinei", a precizat Wen Jiabao, explicând că unele economii îşi revin mai greu, iar cererile pentru export ar putea scădea, fapt ce ar avea efecte negative
asupra creşterii economice a ţării. Guvernul va da o mână de ajutor pentru stimularea consumului intern prin mărirea subvenţiilor pentru ţărani şi pentru locuitorii săraci de la oraşe.

Buget uriaş pentru securitatea internă

Pentru prima dată, bugetul pentru securitate internă va fi mai mare decât cel al apărării. Decizia trădează îngrijorarea autorităţilor de la Beijing, care se tem de revolte după modelul celor din Orientul Mijlociu. Chiar dacă Wen Jiabao nu a rostit niciun cuvânt despre protestele din lumea musulmană. Bugetul propus pentru forţele de securitate, tribunale şi închisori este mai mare cu 13,8%, ajungând la 95 de miliarde de dolari.

Bugetul Armatei de Eliberare a Poporului creşte şi el cu 12,7%, dar va fi de doar 91,5 miliarde de dolari. „Asta arată o creştere a costurilor pentru menţinerea controlului intern. Sistemul este foarte sensibil la orice fel de instabilitate sau dispută", consideră Xie Yue, analist la Universitatea Tongji din Shanghai, citat de Reuters.

Spre o economie verde

Peste 600 de miliarde de dolari vor fi alocate pentru sectoarele cu dezvoltare rapidă: tehnologia informaţiei, energie regenerabilă, protecţia mediului, cercetare ştiinţifică şi inovaţie. Avântul economic al Chinei, care a reuşit să ajungă a doua economie a lumii, nu a fost însoţit şi de o preocupare pentru mediu. Această problemă riscă însă acum să afecteze creşterea economică. Poluarea în oraşe este la un nivel foarte ridicat, iar degradarea mediului a făcut ca o cincime din râuri să nu mai fie bună nici măcar pentru irigarea terenurilor agricole.

Linişte şi ordine

„Trebuie să ne asigurăm că oamenii sunt mulţumiţi de vieţile lor, de locurile de muncă, că societatea este liniştită şi ordonată, iar ţara se bucură de stabilitate şi de pace pe termen lung", a mai spus Jiabao, în cadrul discursului pregătit cu atenţie mai multe luni. Înainte de începerea Congresului, premierul le-a comunicat oficialilor locali că trebuie să-i facă fericiţi pe oameni. „Fericire, fericire şi iar fericire, e singurul cuvânt care contează în acest moment", a declarat pentru „Daily Telegraph" un oficial din nordul Chinei.

Capitala mondială a cazinourilor

Venitul total al celor 33 de cazinouri din Macao, regiune administrativă specială a Chinei, a fost de aproape 2,5 miliarde de dolari în februarie, în creştere cu 47,4 procente faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Macao a devenit în ultimii ani capitala mondială a cazinourilor, depăşind de departe Las Vegas, mai ales că în restul ţării pariurile sunt ilegale. Veniturile cazinourile de aici sunt de cinci ori mai mari decât ale celor din Las Vegas. 70% din aceste venituri sunt asigurate de chinezii bogaţi, pentru care cazinourile au devenit un hobby costisitor, dar la modă. Unii cred că Macao este şi un loc în care sume mari de bani sunt ascunse de ochii prea curioşi ai statului chinez. Plus că de aici banii pot fi scoşi mult mai uşor din ţară pentru a ajunge în paradisuri fiscale.

"Trebuie să ne asigurăm că oamenii sunt mulţumiţi de vieţile lor, de locurile de muncă, că societatea este liniştită şi ordonată."
Wen Jiabao premierul chinez

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite