Cine sunt bandiţii care au luat cu asalt un oraş brazilian şi au lăsat bancnote pe străzi. Valurile de jafuri, legate de revolta deţinuţilor din închisori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O bancă din oraşul brazilian Criciúma a fost jefuită de un grup infracţional legat de un cartel al deţinuţilor FOTO EPA-EFE
O bancă din oraşul brazilian Criciúma a fost jefuită de un grup infracţional legat de un cartel al deţinuţilor FOTO EPA-EFE

Criciúma, un oraş liniştit din Brazilia, a fost scena unui jaf în stilul filmelor de la Hollywood, după ce 30 de bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt o bancă din oraş. Ei nu sunt însă bandiţi autentici, ci unii dintre ei sunt parte a unui grup de infractori provenit dintr-o asociere a deţinuţilor, relatează The Telegraph.

În dimineaţa zilei de marţi aceştia au sosit în oraş în mai multe maşini într-o operaţiune meticulos organizată: banda a baricadat principalele drumuri şi a blocat sediul poliţiei. Alţi membri ai grupului au fugit cu banii dintr-o bancă locală. Două persoane au fost rănite, potrivit unui ofiţer de poliţie.

Infractorii au folosit explozibili pentru a arunca în aer bancomatele. Pe străzile din apropiere s-au împrăştiat bancnote pe care localnicii s-au grăbit să le adune după ce şi-au dat seama ce se întâmpla.

„La început am crezut că sunt artificii. Apoi am văzut bărbaţii care strigau către noi: plecaţi de lângă ferestre, nu vrem să omorâm pe nimeni”, a povestit un localnic.

Ziua următoare a avut loc un jaf similar în oraşul Cametá, situat la 3500 de kilometri distanţă. Un ostatic în vârstă de 25 de ani şi-a pierdut viaţa.

Acest tip de jafuri vizând oraşe din provincie  au devenit un fenomen în ultimele decenii. Acestea se desfăşoară după acelaşi tipar: bande înarmate cu arme de tip militar ţintesc oraşe mai mici cu puţină poliţie şi drumuri de acces. Grupul se împarte - unii ocupă sediul poliţiei, în timp ce ceilalţi comit jaful.

Valurile de jafuri sunt în creştere, nefiind influenţate decât în prea mică măsură de politicile guvernamentale sau de climatul economic. Experţii în securitate publică pun vina în seama strategiei brutale de la nivelul politicilor guvernamentale, în condiţiile în care închisorile sunt arhipline şi ele nu fac decât să sporească criminalitatea. În 2019, Brazilia avea 750.000 de deţinuţi, fiind a treia în lume. Revolte izbucnesc adesea între bandele rivale din închisori, uneori încleştările soldându-se cu un număr mare de morţi.

Fenomenul asociat acestor jafuri este numit "new cangaço" - o referinţă la o perioadă de la începutul secolului 20 când se formaseră grupuri de bandiţi în nord-estul Braziliei. Cangaceiros erau bande nomade de infractori care străbăteau Brazilia jefuind bănci, poliţie şi proprietari de pământuri corupţi.

Există un aer de Robin Hood prin faptul că ţinta lor erau bogaţii şi oamenii fără scrupule - în acest fel explicându-se faima lor în cultura braziliană. În ziua de azi bandiţii cei mai remarcabili sunt văzuţi ca eroi naţionali.

Pe de altă parte „noul cangaço” nu se bucură de aceeaşi bună reputaţie, fiind orchestrat de Primul Comandament al Capitalei (PCC), cel mai mare cartel de droguri din America de Sud. Poliţia a arestat nouă suspecţi în legătură cu jaful din Criciúma, iar unii dinte ei au conexiuni directe cu banda de droguri.

PCC îşi are originile în penitenciarele din statul São Paulo, unde prizonierii se asociază pentru a cere să se pună capăt brutalităţii forţelor de ordine. Când PCC a fost preluat de faimosul hoţ de bănci Marcos "Marcola" Camacho grupul şi-a extins operaţiunile la jafuri, trafic de droguri şi trafic de arme pentru a-şi finanţa cauza.

Condiţiile inumane din închisorile braziliene supraaglomerate au determinat o creştere exponenţială a PCC - aceştia au recrutat membri specializaţi în diverse activităţi infracţionale, între care experţi în explozibili şi traficanţi de armament greu. În consecinţă jafurile lor au devenit tor mai elaborate, organizate şi productive.

Oficialii de securitate publică nu au dezvăluit ce sume de bani au fost furate în jafurile din Criciúma şi Cametá.

Ivana David, un judecător federal a comentat: „Gândiţi-vă la costul comiterii unei infracţiuni precum aceasta şi apoi să te duci în capătul celălalt al Braziliei şi să o repeţi acolo. Ai nevoie de bani, maşini, locuinţe sigure, arme, explozibili - toate acestea sunt deosebit de costisitoare. Au plecat cu un camion plin cu bani”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite