Cine este generalul Sisi, cel care l-a arestat pe preşedintele egiptean?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Armatei egiptene, generalul Abdel Fattah al-Sisi, a devenit figura cheie a noilor revolte din Egipt după arestarea preşedintelui Morsi. În acest moment, generalul Sisi a preluat conducerea ţării.

Armata insistase că ultimatumul de 48 de ore nu este o lovitură de stat, însă este din ce în ce mai clar că generalul al-Sisi – numit în funcţie chiar de Morsi- va avea un rol central în perioada următoare. O lume întreagă a aşteptat expirarea notificării date de Armată, care a avut un rol esenţial şi în revoluţia din ianuarie 2011 şi răsturnarea regimului Mubarak.

Cu toate acestea, preşedintele Morsi a atras atenţia asupra legitimităţii funcţiei pe care o ocupă, prin alegerea sa democratică. Morsi se află în acest moment în arest la domiciliu conform ultimelor ştiri de la Cairo.

Generalul Sisi l-a înlocuit pe mareşalul Mohamed Hussein Tantawi, ca şef de Stat Major, comandantul general al Armatei şi ministru al Apărării, după ce Morsi l-a demis personal pe Tantawi. La acea vreme, existau speculaţii ale unei posibile alianţe între Armată şi noii lideri islamişti, deşi era cunoscută ostilitatea comandanţilor faţă de o asociere cu Fraţii Musulmani.

Cunoscut ca fiind religios, Sisi a fost acuzat că ar fi prea apropiat de grupul islamist aflat la conducerea ţării, din care Morsi face parte încă de pe vremea regimului Mubarak. Dar ca mulţi dintre ofiţerii egipteni, Sisi este şi el un admirator fervent al preşedintelui legendar al Egiptului, Gamel Abdel Nasser.

Generalul al-Sisi s-a născut în Cairo, în noiembrie 1954, şi a absolvit Academia Militară egipteană în 1977, cu o licenţă în ştiinţe militare. A absolvit de asemenea UK Joint Services Command and Staff College în 1992,  având şi o diplomă de masterat la US Army War College în Pennsylvania. Generalului îi lipseşte experienţa de pe câmpul de luptă, iar în timpul lui Mubarak el a avut funcţia de ataşat militar în Arabia Saudită. După ce consiliul militar a preluat puterea în februarie 2011, generalul a fost numit şef al serviciilor secrete ale Egiptului.

Lui Sisi i se atribuie odioasele „teste de virginitate“ la care au fost supuse protestatarele de gen feminin în timpul Primăverii Arabe egiptene, pe care el le-a justificat ca fiind o măsură pentru „protejarea fetelor de violuri, dar şi protejarea Armatei de eventuale acuzaţii de viol“. Ulterior, el a promis să interzică practica testelor de virginitate.

Sisi are o relaţie foarte apropiată cu departamentul de Apărare al SUA, care asigură o bună parte din echipamentul militar al Armatei egiptene. Washingtonul asigură anual fonduri de 1,3 miliarde de dolari pentru Armata din Egipt, încă de la tratatul de pace israeliano-egiptean din 1979.


Citiţi mai multe despre protestele din Egipt

LIVE FOTO VIDEO Lovitură de stat în Egipt: Preşedintele Morsi a fost demis. Armata a suspendat Constituţia şi va organiza alegeri anticipate

Forţele Armatei conduse de generalul al-Sisi l-au arestat pe preşedintele Mohamed Morsi, anunţă ABC News. Trupele militare din Egipt au ocupat studiourile televiziunii de stat din Cairo, înconjurând sediul cu tancuri.

De ce sunt egiptenii atât de nemulţumiţi de Morsi. Cum s-a achitat preşedintele de îndatoririle sale, în primul an de mandat

În timp ce armata egipteană şi grupurile de opoziţie se pregătesc să îl îndepărteze de la putere pe Mohamed Morsi, întreaga lume se întreabă de ce sunt, de fapt, nemulţumiţi egiptenii de preşedintele pe care l-au ales, în mod democratic, în urmă cu un an.

Bashar al-Assad: Criza din Egipt, sfârşitul „islamismului politic“

Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că revolta poporului egiptean, îndreptată asupra lui Mohamed Morsi, marchează sfârşitul „islamismului politic“.

Morsi şi întreaga echipă prezidenţială sunt reţinuţi într-o clădire a armatei

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi era deţinut în noaptea de miercuri spre joi, împreună cu echipa sa, într-o clădire a armatei.

Comunitatea internaţională, îngrijorată pentru situaţia din Egipt

Statele Unite ale Americii şi numeroase alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea miercuri seară, după destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi şi au pledat pentru o revenire rapidă la procesul democratic în Egipt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite