În lume

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt liderii grupării Statul Islamic: un cioban georgian, un profesor de fizică  şi un maior în armata lui Saddam

22
12 Oct 2015 20:31:44
Autor: Ana Stan
Liderii grupării Statul Islamic - colaj Daily Star
Liderii grupării Statul Islamic - colaj Daily Star

Un cioban, un profesor transformat în terorist şi un fost maior în armata lui Saddam Hussein sunt printre primii cinci lideri ai grupării Statul Islamic, vizaţi de raidurile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

Forţele Aeriene irakiene au lovit duminică un convoi al Statului Islamic care se presupunea că îl transporta pe liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi în provincia irakiană Anbar. Se pare însă că Al-Baghdadi, „califul“ grupării teroriste nu a fost printre cei ucişi. Armata irakiană a anunţat că forţele aeriene au bombardat şi locul unde Baghdadi plănuia să se întâlnească cu comandanţii Statului Islamic. „Locul întâlnirii a fost de asemenea bombardat şi mulţi dintre liderii terorişti au fost ucişi sau răniţi. Soarta criminalului Al-Baghdadi este necunoscută“, potrivit irakienilor.
 
Marea Britanie şi SUA au o listă secretă privind liderii grupării Statul Islamic şi pe care vor să-i elimine cu ajutorul raidurilor aeriene, notează „Daily Star“. Pe capul acestor cinci lideri ai grupării Statul Islamic s-au pus recompense de milioane de dolari.
 
Publicului le sunt cunoscuţi prea puţin lideri, în afară de „califul“ Abu Bakr al-Baghdadi şi călăul britanic John Jihadistul, deconspirat drept britanicul Mohamad Emwazi. Iată cine sunt liderii grupării Statul Islamic care trebuie înlăturaţi, prezentaţi de publicaţia „Daily Star“.
 

Liderii grupării Statul Islamic: Vice-„califul“ - Abu Ala al-Afri

Lista americanilor îl include pe adjunctul lui Abu Bakr al-Baghdadi, Abu Ala al-Afri, fiind catalogat drept terorist global şi pe capul căruia a fost pusă o recompensă de şapte milioane de dolari.
 
liderii grupării statul islamic
 
Fost profesor de fizică în Mosul, Irak, Al-Afri, pe numele lui adevărat Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, a călătorit în Afganistan în 1998 şi s-a antrenat sub comanda lui Osama bin Laden. El s-a întors în Irak pentru a se alătura filialei Al-Qaeda de acolo în 2004. Bin Laden şi-l dorea ca urmaş la conducerea grupării teroriste.
Se pare că anul acesta, în martie, Al-Afri ar fi fost făcut adjunct al grupării Statul Islamic, după ce au ieşit la iveală zvonuri potrivit cărora „califul“ ar fi fost rănit.
 

Liderii grupării Stat Islamic: adjunctul sirian Abu Ali al-Anbari

Abu Ali al-Anbari este al doilea la comanda Statului Islamic din Siria şi raportează direct „califului“ Al-Baghdadi. El este membru al Consiliului Shura, supraveghează activitatea unor consilii mai mici din califat şi acţionează ca trimis special al lui Baghdadi, care se pare că respinge comunicaţiile digitale şi telefoanele. Potrivit unor foşti membri, el este şi şeful Consiliului de Securitate şi liderul tuturor operaţiunilor militare din Siria.
 
liderii grupării statul islamic
 
Al-Anbari este din Mosul, Irak, şi a fost maior în armata lui Saddam Hussein, înainte de cucerirea ţării de către SUA şi Marea Britanie. El s-a alăturat grupării insurgente Ansar al-Islamc, dar a fost dat afară fiind acuzat de corupţie, aşa că s-a alăturat grupării predecesoare Statului Islamic, Al Qaeda din Irak.
 

Liderii grupării Statul Islamic: comandantul nordului Siriei, Abu Omar al-Shishani

Abu Omar al-Shishani este comandantul Statului Islamic pentru nordul Siriei şi membru în Consiliul Shura. Un strateg genial, Al-Shishani se pare că ar fi fost în spatele cuceririlor irakiene ale grupării, făcute anul trecut. SUA l-au adăugat pe lista teroriştilor globali, oferind cinci milioane de dolari recompensă pentru informaţii care să conducă la capturarea lui.
 

liderii gruparii statul islamic
 
Numele lui adevărat este Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili şi este fiul unui creştin şi al unei musulmane din Georgia, de lângă Rusia. În copilărie a fost cioban, iar apoi a fost sergent în unitatea serviciilor armate secrete georgiene. A fost lăsat la vatră din motive medicale.
 
Al-Shishani a fost încarcerat după ce a fost prins cu un stoc de arme ilegale. S-a radicalizat în închisoare. După eliberare, s-a îndreptat spre Siria, unde a condus un grup de luptători străini, înainte de a se alătura Statului Islamic.
 

Liderii Statului Islamic: Şeful propagandei – Abu Mohammad al-Adnani

Abu Mohammad al-Adnani, pe numele său real Taha Subhi Falaha, este liderul grupării Statul Islamic care se ocupă cu publicitatea, fiind unul dintre cei mai influenţi „emiri“. Al-Adnani a fost cel care a proclamat, în mod public, „califatul“ islamic şi care l-a numit pe Al-Baghdadi liderul califatului.
 
Născut în Binnish, Siria, Al-Adnani a fost unul dintre primii luptători străini care s-au dus în Irak pentru a se alătura mişcării insurgente împotriva forţelor britanice şi americane de acolo. A fost capturat şi ţinut închis timp de cinci ani, dar la eliberare s-a alăturat rebelilor.
 
liderii gruparii statul islamic
 
În 2013, Al-Adnani a jucat un rol-cheie în unirea diverselor grupări jihadiste pentru a forma Statul Islamic. Însă este cunoscut în special pentru discursul său în care îndemna susţinătorii Statului Islamic să ucidă non-musulmanii din ţările occidentale, în orice mod cu putinţă. „Striveşte-i capul cu o piatră sau măcelăreşte-l cu un cuţit sau calcă-l cu maşina şi aruncă-l de la înălţime. Sugrumă-l sau otrăveşte-l“, spunea Al-Adnani. Recompensa americană pentru Al-Adnani se ridică la cinci milioane de euro.
 

Liderii grupării Statul Islamic: Şeful Consiliului de Război, Abu Suleiman al-Naser

Abu Suleiman al-Naser este liderul militar şi şeful Consiliului de Război al Statului Islamic. Nu se ştiu multe despre el, în afara de numele real, care este Neaman Salman Mansour al Zaidi, şi că a devenit liderul militar al Statului Islamic în noiembrie 2014.
 

liderii gruparii statul islamic
 
Se crede că are descendenţe marocane, dar poate fi şi cetăţean sirian. De asemenea, ar fi fost închis în închisoarea americană din Irak – Bucca.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

bonfire bonfire
12.10.2015, 20:51:19

L-ati uita pe preasenarul barba cot, pe Borgia daniel, si ele tot sef terorist pentru poporul roman. Un hot si nimic mai mult.

+7 (7 voturi)
Alfa Omega
12.10.2015, 20:55:52

Majoritatea provin din Irak ,dar daca se stie atata despre ei de ce nu sunt "lucrati" cum se cuvine ? Sau se asteapta ca acestia sa ajunga la portile Europei !

+6 (8 voturi)
Mihai Popescu
12.10.2015, 21:31:47

Ma mir ca un cioban, un prof. de fizica, un sergent bolnav, etc. sunt conducatorii ISIS si pot tine piept unor armate profesioniste ca cele ale Americii. Pai ce fel de armata are SUA ?

+5 (7 voturi)
Remus Octavian Mocanu
12.10.2015, 22:01:10

unde ai vazut tu armata americii luptând cu isis?

+2 (10 voturi)
Remus Octavian Mocanu
12.10.2015, 21:59:02

Cu ciobanu treaba e cuser: n-ai ce sa te astepti la el mai mult. Vedem doaur ca si ciobanii nostri au aceleasi apucaturi: se gudura la fiinte imaginare si citesc si cred inca carti cu copy right expirat de mai bine de un mileniu. Cu mercernarul, treaba iar e clara: islamul e religia unui arab bleg pe numele lui "mahomed fiul lui sclavul lui Dumnezeu (abdalah: asta apropos de cât de "inovator" a fost islamul)", de care facea toata lumea misto in sat, care s-a enervat si s-a facut soldat ca sa-si hacuie adeversarii, printre care si o groaza de rude. Mai naspa cu fizicianul: ca un sef isis e educat ca fizician, asta n-are cum sa nu ne aduca aminte ca o gramada din dementii care au facut atacul in 2001 la ny, erau toti ingineri cu doctorate. Chestia asta n-are cum sa nu ne aduca aminte ca in România, un fraier precum Patapievici, si el fizician, e un asiduu scriitor dew carti pline de elucubratii religioase, demne de condeiul unui Puric. O concluzie provizorie ar fi ca indivizii, fie ei ne-educati, fie ei inalt educati in stiinte paralele cu problema omului si societatii lui, sunt prosti ca noaptea când vine vorba sa se fereasca de aderarea la tot felul de idei ridicule promovate de întunericiti. Oleaca de scoala umanista pe post de vaccin face cât 3 doctorate in fizica sau inginerie, se pare. De unde importantza pregatirii de oameni cu o cultura diversa, nu numai injineri. Povestea Japoniei moderne e si ea un caz de considerat in privinta asta.

-4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările