În lume

articolul anterior articolul urmator

Cine este miliardarul care poluează cel mai mult. Nu este Bill Gates şi nici Jeff Bezos

31
23 Feb 2021 09:55:28
Autor: George-Andrei Cristescu
Iahtul Elipse al miliardarului rus Roman Abramovici FOTO EPA-EFE
Iahtul Elipse al miliardarului rus Roman Abramovici FOTO EPA-EFE

Cercetătorii Richard Wilk şi Beatriz Barros de la Universitatea Indiana au publicat pe site-ul The Conversation clasamentul amprentelor de carbon ale miliardarilor lumii, care însă nu i-a cuprins pe majoritatea miliardarilor din Asia şi Orientul Mijlociu.

Lista miliardarilor a fost luată din clasamentul Forbes pe 2020, alcătuit din 2.095 de miliardari, potrivit The Conversation. 
 
Aceştia şi-au bazat calcului pe emisiile de carbon degajate de mijloace de transport şi proprietăţi pentru a demonstra faptul că „superbogaţii au de ales şi pot să îşi diminueze impactul asupra mediului dacă doresc asta”, relatează Hotnews.
 
Miliardarii deţin iahturi, avioane private şi numeroase proprietăţi, toate acestea contribuind la eliberarea de gaze cu efect de seră în atmosferă.
 
Pe primul loc nu sunt cei ai bogaţi oameni ai planetei sau Bill Gates, ci miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul echipei de fotbal Chelsea.
 
Iar asta din pricina iahtului său Elipse al doilea cel mai mare iaht din lume cu o lungime de 162 de metri, pe care l-a cumpărat pentru aproape 400 de milioane de dolari în 2010. Deşi miliardarul are un avion privat şi două elicoptere, grosul emisiilor sale de carbon vine de la iahtul său. El deţine mai multe proprietăţi, inclusiv un castel în Franţa, iar în 2020 s-a stabilit în Israel, unde a cumpărat o casă de 64,5 milioane de dolari.
 
Un super-iaht cu un echipaj permanent, eliport, submarine şi piscine emite în jur de 7.020 de tone de dioxid de carbon anual.
 
Clasamentul amprentelor de carbon ale miliardarilor lumii FOTO captură The Conversation
 
Bill Gates, în prezent al patrulea cel mai bogat om din lume este un poluator „moderat” care nu deţine vreun iaht. Chiar dacă, spre deosebire de Musk, fondatorul Microsoft nu este interesat de Marte, el deţine patru avioane private, un hidroavion şi o „colecţie” de elicoptere.
 
Amprenta sa de carbon anuală se ridică la 7.493 tone de carbon, majoritatea acestora provenind din zborurile sale în jurul lumii.
 
Elon Musk pe de altă parte are o amprentă de carbon surprinzător de mică. Fondatorul Tesla şi SpaceX nu deţine niciun super-iaht şi spune că nici măcar nu merge în concediu. Totuşi autorii nu au calculat amprenta de carbon a companiilor lor.
 
În 2018 acesta deţinea opt case şi un avion privat. În 2020 amprenta sa de carbon ar fi şi mai redusă după ce şi-a vândut toate casele şi a promis să renunţe la restul posesiunilor sale lumeşti.
 
Autorii studiului notează că „deşi amprenta sa de carbon este de câteva sute de ori mai mare decât cea a unei persoane obişnuite, el demonstrează că superbogaţii au de ales şi pot să îşi diminueze impactul asupra mediului dacă doresc asta”.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
23.02.2021, 11:07:00

Putin are cea mai mare amprenta... cat rusia...

+4 (10 voturi)
UnuldinVancouverCanada
23.02.2021, 11:08:34

Becali si trump pe ce loc sunt?

+3 (7 voturi)
Sorin Farmache
23.02.2021, 11:13:19

"Autorii studiului notează că „deşi amprenta sa de carbon este de câteva sute de ori mai mare decât cea a unei persoane obişnuite, el demonstrează că superbogaţii au de ales şi pot să îşi diminueze impactul asupra mediului dacă doresc asta”. Bill Gates deja aplica agenda de mediu. Omul este puternic implicat. Ia uite ce zice omul ca va face: "Am băut apă făcută din fecale umane. Iată o actualizare a mașinii care a produs acea apă" "Bill Gates Drinks & Smells Poop - De ce este miliardarul obsedat de consumul de fecale umane? Bill Gates este plin de rahat. În timp ce întreaga lume îl urmărește pe Bill Gates devenind cel mai mare proprietar de terenuri agricole din Statele Unite, toți își pun aceleași întrebări: ce va face cu el? Ei bine, pentru un singur lucru, el ar putea construi o fermă uriașă de caca pentru a hrăni toată omenirea după ce societatea se prăbușește de la trecerea la energie 100% verde. Bill Gates vrea să bei caca. În viitor, veți bea apă care a ieșit din spatele vecinilor, deoarece este bună pentru mediu. După ce vă terminați burgerul de bug-uri și un pahar frumos de apă de caca, vă veți scufunda în parfum de caca înainte de a vă întoarce la podul lucrătorilor de la etajul 27 al clădirii de caca de pe bulevardul Bill Gates. Oamenii întreabă întotdeauna: „De ce Bill Gates miroase a caca?” Imaginați-vă mirosul în timp ce Bill Gates stă în fața națiunii explicându-vă de ce cel de-al zecelea regim de vaccinări vă va proteja de un virus care se mută vreodată, de care toți avem deja și de care ne-am recuperat. Bill Gates spune „Am adulmecat parfumul de caca”. Și apoi spune „Ai încredere în mine” Bill susține, de asemenea, că 4 din 10 persoane nu au o modalitate sigură de a face caca. Este 2021 și dacă nu aveți o modalitate sigură de a face caca până acum, nu știu ce să vă spun. Veți bea și mirosi caca în viitor, veți fi vaccinați și veți fi fericiți. https://theredelephants.com/bill-gates-drinks-smells-poop-why-is-the-billionaire-obsessed-with-consuming-human-feces/

-5 (5 voturi)
UnuldinVancouverCanada
23.02.2021, 11:19:00

theredelephants.com tare site ... ca russiatoday... pun pariu ca tot ce scrie acolo e absolut 100% adevarat... Farmache oare nu e proiectul tau de absolvire al facultatii de webdesign din buzau?

+2 (8 voturi)
Sorin Farmache
23.02.2021, 11:20:15

Deci vedeti ca se poate? Omul a sesizat ca pe Pamant e penurie de apa (sic!) si atunci de ce sa se piarda prin fecale o sursa importanta de apa face el o fabrica ca sa rezolve problema.

-8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările