În lume

articolul anterior articolul urmator

Citate superbe, complet false, intrate în memoria culturală a omenirii

21
9 Feb 2020 11:40:13
Cristian Unteanu

Le-aţi auzit de mii de ori. Chiar le-aţi crezut şi le-aţi transmis mai departe, continuând ciclul unei uriaşe minciuni culturale, unul dintre cele mai interesante fenomene de amăgire colectivă.

Iată câteva dintre ele, frumoase cum sunt, motivaţionale, pline de nobile îndemnuri sau lecţii de înţelepciune şi moralitate care nu au decât micul defect de a fi totalmente false, în sensul că nu au fost niciodată rostite de personajul căruia i-au fost atribuite.

Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc se spune că ar fi zis scriitorul şi politicianul Andre Malraux. Într-un interviu din 1975 pentru Le Point, Malraux infirmă că ar fi spus vreodată aşa ceva: “Sigur că n-am spus niciodată aşa ceva, evident, deoarece nu ştiu ce se va întâmpla. Ceea ce spun eu este mai plin de incertitudine. Nu exclud posibilitatea ca un eveniment spiritual să se producă la scară planetară”. În principiu, asta ar fi trebuit să fie sfârşitul poveştii. Dimpotrivă, realitatea a confirmat că reflexul memoriei colective care “adoptase” formula respectivă a fost mai puternic decât realitatea, astfel încât profeţia atribuită lui Malraux figurează ca final edificator al cărţii Intraţi în speranţă semnată de papa Ioan Paul al II-lea.

Teama noastră cea mai profundă nu este că nu vom fi la înălţime. Teama noastră cea mai profundă este că avem mult prea multă putere, dincolo de orice limită, zicere atribuită lui Nelson Mandela. Dar, aşa cum notează cei de la Slate.com, citatul (în versiune originală “Our deep fear in not that we are inadequate, our deep fear is that we are powerful beyon measure”) nu a fost niciodată pronunţat de Mandela, ci provine din cartea “A Return to Love” semnată de scriitoare americană Marianne Williamson şi apărută în 1992 unde spunea: “Teama noastră cea mai profundă nu este că nu vom fi la înălţime, teama noastră cea mai profundă este să fim puternici dincolo de orice limită. Ce ne sperie cel mai tare este partea noastră de lumină, nu cea de umbră. Ne întrebăm cine suntem pentru a fi străluciutor, magnific, talentat, fabulos? Dar, de fapt, cine sunt pentru a nu fi toate astea?”

Nu sunt de acord cu ce spuneţi, dar voi lupta până la moarte pentru drepul dumneavoastră să puteţi spune acele lucruri. Citatul, atunci când a fost preluat prin citarea autorului (şi nu întotdeauna s-a întâmplat asta), a  fost atribuit lui Voltaire. În realitate, aparţine scriitoarei britanice Evelyn Beatrice Hall, autoarea volumului The Friends of Voltaire apărut în 1906. Evelyn Beatrice Hall a admis realitatea: “Expresia Nu sunt de acord cu ce spuneţi... îmi aparţine şi nu ar fi trebuit pusă între ghilimele”. Sigur că dorise să dea imaginea unui Voltaire apărător al libertăţii de expresie, ceea ce este o mică exagerare din moment ce scriitorul a trecut de multe ori cu vederea faptul că, în epoca sa, multe dintre textele confraţilor săi fuseseră riguros cenzurate.

Moartea unei persoane reprezintă o tragedie, dar moartea unui milion de oameni nu este decât o problemă statistică. La nivelul opiniei publice, există absoluta certitudine că Stalin ar fi pronunţat aceste cuvinte. Dar nimeni nu poate să le autentifice cu referinţă la un moment istoric precis sau prin preluare din mărturiile unui contemporan. Până la proba contrară, avem aici exemplul unui citat aparent fals deoarece neconfirmat prin relaţionare directă cu o mărturie istorică, dar perfect real la nivel simbolic, rezumând modul de gândire propriu unuia dintre cei mai mari criminali ai istoriei. Cel care, de la reşedinţa sa de la Soci, scria pe 14 iunie 1932 în atenţia lui Kaganovici şi Molotov: “Lipsa de forţă de muncă, posibilele plecări în masă la muncile agricole pot să pună în pericol grav funcţionarea şantierului de la Magnitogorsk. Trebuie deci să dispersăm condamnaţii în satele şi diversele zone ale enormului şantier şi aşa nu vor bate la ochi. Asta va permite, cel puţin în parte, să uşurăm situaţia de la Magnitogorsk. Cer să fie autorizată folosirea pe şantier a unui număr de 15.000-20.000 de deţinuţi”.

Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va fi mai puternică decât interacţiunea umană. Lumea va avea parte de o generaţie de idioţi . Este doar una dintre numeroasele afirmaţii pe care Einstein nu le-a făcut niciodată, dar care sunt mereu redifuzate pe reţelele sociale. Ceea ce a spus Einstein este cu mult mai profund şi, în orice caz, foarte departe de a alimenta un scenariu conspiraţionist. Într-adevăr preocupat de efectele unei supremaţii tehnologice absolute, el a spus că “este evident că nivelul nostru tehnologic l-a depăşit pe cel al umanităţii”.

Dacă albinele vor dispărea, atunci omenirea nu va mai avea decât patru ani de trăit. Afirmaţie apocaliptică greu de imaginat ca venind din partea unui om de ştiinţă care, aşa cum confirmă istoricii, nu a fost niciodată preocupat nici de apicultură şi nici de futurologie cu aplicaţie la lumea albinelor. Aveţi aici foarte argumentata explicaţie a celor de la Snopes care demonstrează cum, în 1994, un grup de apicultori francezi au inventat afirmaţia asta pentru a-şi argumenta protestul împotriva importului de miere care, din punctul lor de vedere, punea în primejdie întreaga producţie europeană. Cu toate că falsitatea citatului fusese demonstrată imediat, timp de decenii a circulat intens pe reţele sociale drept argument ştiinţific de marcă.

Nu mai am răbdare pentru anumite lucruri, nu din aroganţă ci, pur şi simplu, pentru că am ajuns la un punct în viaţă în care nu-mi mai pierd timpul cu ceea ce-mi displace sau mă răneşte. Nu mai am rădare pentru cinism, lucruri excentrice şi critică...Mi-am pierdut puterea de a face pe plac celor care nu mă plac, celor care nu mă iubesc şi să zâmbesc celor care nu vor să-mi zămbească. Textul este splendid, profund emoţionant şi a fost atribuit genialei actriţe Meryl Streep. Atribuire falsă, căci textul respectiv aparţine portughezului Jose Teixeira.  Nu face nimic, legenda continuă, deloc influenţată de micile amănunte ale realităţii.

În vin se află adevărul, în bere este libertatea, în apă nu sunt decât bacterii. Foarte des repetată această înţelepciune de viaţă, citată ca aparţinând lui Benjamin Franklin, unul dintre Părinţii Fondatori ai Americii. Numai că omul n-a spus niciodată aşa ceva. Sigur că bacteriile au fost descoperite în 1676 de Antoni van Leeuwenhoek, numai că le-a denumit “animalculae”. Cuvântul “bacteria” a devenit cunoscut şi circulat odată cu apariţia lucrării lui Louis Pasteur în 1870, la 80 de ani după moartea lui Franklin.

Dar, în definitiv, cine să se împiedice în asemenea amănunte? Nu avea oare dreptate ilustrul Giordano Bruno când spunea Se non è vero, è molto ben trovato?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

The Truth Franmasoneria
9.02.2020, 11:50:26

Practic oamenii nici nu mai pot ieși în stradă. Când se iease se disipa mulțimea prin infrastructura radio-psi și boxe purtate în mulți=me. Vezi arhiva Secret Service publicată pe https://www.seruah.com - Audio - Ștergerea meamoriei. Majoritatea deja au fost microcipați, în special la o vizită la dentist în clinici private sau spitale prvivate conduse de francmasonerie și evreime. Majoritatea liderilor politici sunt masoni de gradul 33 și partidelor principale politice din România sunt loji francmasonice pro ruse, pro evreiești sau pro progresisto/europene. Franmasoneria și România distruge vieți și România! Mulți nu-și dau seama cum viața le eeste stabilită, cum sunt asasinați modern, împinși să facă crime de către francmasonrie și evreime. România: țara în care în spitale, la camera de gardă, ești tratat ca un animal, fiind umplut de sânge și ești refuzat, refuzând să-ți facă o perfuzie sau pună un bandaj și dacă ridici tonul te bagă și la nebuni, culmea, tot pe tine. România: țara în care Prof. Universitari Dr. și-au luat multe mașini de lux pe spatele oamenilor de rând pe care îi denigrează continuu ca ei să pară corecți, în realitate participând la diverse asasinate moderne. România, țara în care neurologi le exploatează creierele sau "căpățânile" oamenilor de rând conectați la aparate, în diverse scopuri ilegale sau experimente inumane pe cobai umani, apoi, dacă și când cobai mor, nu a fost vina lor. România, țara în care în spitale ești refuzat, TU ai dreptul să te duci chiar și dacă te doare un braț, îndiferent de motiv, pentru că trebuie să înțelegi că, spitalele sunt construite pe banii oamenilor de rând în interesul lor nu a persoanelor bogate și influente. România, țara unde toți medicii și polițiștii sunt corupți și te reduc la tăcere mai rău ca la revoluția din '89, dacă deschizi gura. România: când vedeți SMURD, Poliție, medici, ambulanțe, să vă gândiți la ei ca niște gunoaie criminale organizate și teroriste. Așa că întreb, care este diferența între comunism și acestă democrație mascată? România, țara în care cadavrele sunt aruncate și ascunse ca pe gunoaie, ca în timpul revoluției din 1989 din România, persoane asasinate cu bună știință în spitale sau secții de Poliție. Personal, fiul unei persoane ucise de Polițiști în București, chiar în interiorul sediului de Poliție, mi-a relatat cum tatăl lui a murit acolo, umplut de sânge. România: privarea mea de oportunități, bani, mâncare, acces la informații, apă, etc. Să refuzați să ezitați să ieșiți în stradă în număr cât mai mare, atunci când observați un abuz, pentru că, dacă nu luați atitudine, abuzurile continuă și devin ceva acceptat. Așa fie să se bucure la lux cât au, sfârșind în chin etern la bătrânețe și fiindu-le confiscat tot, celor corupți ce participă la crime. https://www.seruah.com/index.html/

-18 (22 voturi)
grongobar
9.02.2020, 12:52:41

Daca vorbesti din proprie experienta si ai ajuns sa fii "bagat la nebuni",ma tem ca nu s-a intamplat pentru ca ai fi ridicat tonul...

+5 (9 voturi)
Lucifer
9.02.2020, 11:55:41

Ciudat. Dl Unteanu intră în era clasică a comentariului de maxime( adevărate sau nu....). Dar nişte maxime "progresiste" sau măcar ecologiste nu comentează? Ceva mai actual, mai apropiat de gândirea Turnului Babel de la Bruxelles....

-10 (16 voturi)
Codruta=Tepes
9.02.2020, 12:14:31

@Lucifer Ha ha ha, poate sa scrie domnul Unteanu si retete culinare, tu tot la propaganda anti UE ajungi. Rele tratamente aplicate papagalilor, nu sunteti scosi din colivii nici macar duminica...

+8 (14 voturi)
Nirolf
9.02.2020, 12:34:46

Citate . Ultimul citat ilustrativ din agreabilul text al domnului @Cristian Unteanu : "In vin se afla adevarul , in bere libertatea , in apa nu sunt decat bacterii" am fost convins ca apartine sugubatului nostru coleg de forum @Radu Mircea . Daca citatul este al lui Mircea sau nu , dupa cum remarca ilustrul Giordano Bruno , inainte de a fi facut friptura , important ramane inteleptciunea citatului . Ar trebui ca citatul sa fie scris pe orice carcium ce se respecta .

+10 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările