În lume

articolul anterior articolul urmator

CNN: Următorul sezon gripal ar putea fi cel mai sever văzut vreodată. Care ar fi motivele

6
24 Jun 2021 16:04:17
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Următorul sezon de gripă ar putea fi destul de sever. În timp ce coronavirusul devasta populaţii de pe tot globul, provocând moartea a peste 3,7 milioane de persoane, doctorii şi oficialii din sistemele de sănătate observau că altceva lipsea: aproape că nu exista gripă, relatează CNN.

Un singur copil a murit de gripă în acest an în Statele Unite. Ori, în sezonul gripal 2019-20, au fost înregistrate 199 de decese din cauza gripei la copii în Statele Unite şi 144 în sezonul anterior. Cazurile de gripă, numărate de obicei cu zecile de milioane, au fost doar câteva mii în sezonul 2020-2021 în Statele Unite.

„Gripa n-a fost nicăieri, cu excepţia unei activităţi rezonabile în vestul Africii”, spune Richard Webby, doctor la St. Jude Childrenʼs Research Hospital din Memphis.

„Nimeni n-a văzut-o, nici în ţările cu restricţii totale, nici în ţările fără restricţii, nici în ţările care au făcut o treabă bună cu controlul pandemiei, nici în ţările care n-au făcut”, relevă el.

Nu este clar de ce, comentează CNN. Mulţi experţi consideră că măsurile luate pentru controlul coronavirusului au avut totodată efect asupra prevenirii răspândirii gripei. Sau, cred unii, coronavirusul a surclasat cumva virusul gripal.

În orice caz, Webby şi alţi experţi sunt convinşi că pauza din activitatea gripei este doar temporară. Ei se tem că ea va reveni la toamnă cu răzbunare.

„Cel mai rău sezon de gripă pe care l-am văzut vreodată”, declară Webby.

„Când se va întoarce, va fi un sezon ieşit din comun”, afirmă Aubree Gordon, epidemioloagă la Şocala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii din Michigan.

Un motiv va fi comportamentul oamenilor. Sătui de izolare, de purtat mască, de stat departe de alţii, oamenii vor sărbători libertatea oferită de vaccinuri şi s-ar putea să întreacă măsura.

Călătoriile se vor înmulţi, restaurantele se vor umple, iar şcolile se vor redeschide la toamnă cu elevi în clase.

Dar, în vreme ce oamenii dau buzna în vacanţe, baruri şi reuniuni de familie care sunt mult mai ferite de coronavirus, ei nu au niciun fel de protecţie împotriva gripei şi altor virusuri respiratorii care se răspândesc la fel precum coronavirusul: prin aer, în stropi şi suprafeţe, subliniază CNN.

„Sunt sigură că eliminarea măsurilor de combatere a coronavirusului, revenirea copiilor în şcoli şi reluarea călătoriilor, mai ales internaţionale, vor oferi tuturor virusurilor respiratorii noi oportunităţi de răspândire”, spune pentru CNN Lynette Brammer, directoarea US Centers for Disease Control and Preventionʼs Domestic Influenza Surveillance Team.

Mai există o teorie, nu foarte documentată, precum că răspunsul sistemului nostru imunitar este stimulat de expunerea repetată, anuală, la virusuri gripale. Aceste expuneri nu sunt suficiente pentru a ne îmbolnăvi, dar amintesc sistemului imunitar să rămână vigilent, relevă CNN.

Allison Aiello, care studiază răspândirea bolilor infecţioase la Universitatea din Carolina de Nord, estimează că mulţi copii vor face faţă într-un singur sezon unei expuneri ca pentru doi ani la o gamă de virusuri. „Când o persoană n-a fost bolnavă o vreme, poate avea simptome mai severe”, spune ea.

Un singur lucru este sigur, şi anume că activitatea gripei este impredictibilă. „Nu ştiu la ce să mă aştept. Aşteptăm şi vom vedea” spune Lynette Brammer.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

glory14 glory88
24.06.2021, 16:11:35

cnn este o somitate in domeniul sanatatii :)))

-5 (5 voturi)
Domnul Doctor
24.06.2021, 16:52:54

Orice se intampla in beneficiul naturii este salutar, mai ales cand se reduce numarul celor care produc planeta. Virus gripal? Sa vina!

Domnul Doctor
24.06.2021, 16:53:57

*polueaza planeta

ovidiu preda
24.06.2021, 16:43:24

Termenul e de preemptive programming....adica va spune ce "s-ar putea" intimpla tocmai ca surpiza sa nu fie prea mare cind se va intimpla

-5 (5 voturi)
ovidiu preda
24.06.2021, 16:46:30

I-au dat gripei alt nume

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările