Coaliţia anti-SI anunţă că a ucis 22.000 de jihadişti. Un oficial european avertizează că SI, slăbită în Irak şi Siria, se va reorienta către Libia şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai Statului Islamic la Rakka FOTO AP
Membri ai Statului Islamic la Rakka FOTO AP

Atacurile coaliţiei conduse de către Statele Unite slăbesc în mod clar gruparea Statul Islamic (SI) atât în Irak, cât şi în Siria, unde aproximativ 22.000 de jihadişti au fost ucişi în ultimul an şi jumătate, anunţă Parisul şi Washingtonul, potrivit AFP online. Pe de altă parte, NATO confirmă că discută asupra unei eventuale intervenţii împotriva SI, la cererea SUA.

„Provocăm, în prezent, multe pagube Daesh (acronimul arab al SI). Ei (jihadiştii) au pierdut (...) 40% din teritoriul pe care-l controlează în Irak, (reprezentând) 20-30% din întregul“ teritoriu asupra căruia deţin controlul, a apreciat secretarul de Stat american, John Kerry, în marja Forumului Economic de la Davos, relateaă agenţia AFP, citată de Mediafax.

Potrivit lui Kerry, Statul Islamic urmează să fie „foarte grav afectat“ în Irak şi în Siria până la sfârşitul anului.

Deja „există un bilanţ prezentat de coaliţie (...). Acesta este de 22.000 de morţi de la începutul operaţiunilor“, a declarat ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian, pentru postul France24.

Lansate în vara lui 2014, atacurile aeriene ale coaliţiei s-au intensificat după atacurile comise la Paris în noiembrie, soldate cu 130 de morţi, în special asupra unor instalaţii de producţie petrolieră. Traficul cu petrol este una dintre principalele surse de vent pentru SI.

De când au fost lansate atacurile, SI pare că se află într-o „situaţie extrem de fragilă“, în opinia lui Jean-Yves Le Drian. „Nu a mai existat nicio ofensivă importantă a Daesh de ceva timp“, „mijloacele financiare (ale jihadiştilor) încep, de asemenea, să se termine“, a notat el.

„Intensificarea atacurilor contra Daesh dau roade“, a apreciat, de asemnea, comandantul portavionului francez Charles de Gaulle, contraamiralul René-Jean Crignola, într-o escală la Abu Dhabi.

Însă, a adăugat Jean-Yves Le Drian, „este necesar să rămânem prudenţi“. Jihadiştii „au fost zdruncinaţi, diminuaţi de intervenţiile noastre, inclusiv în ceea ce priveşte mijloacele grele de care dispun, dar sunt de asemenea obişnuiţi cu noua situaţie“, a spus ministrul. „Ei se amestecă în mijlocul populaţiilor civile şi se protejează în acest fel. Ei efectuează operaţiuni punctuale de rezistenţă ici-colo“, a adăugat Le Drian.

Francois Hollande: Ritmul intervenţiilor va fi accelerat

Campania aeriană a antrenat primele eşecuri ale SI la Kobane (Siria), Sinjar şi Ramadi (Irak). Însă organizaţia continuă să recruteze combatanţi.

Statul Islamic dispune, astfel, de 35.000 de jihadişti - dintre care cel puţin 12.000 sunt străini -, potrivit lui Le Drian.

Iar organizaţia extremistă a lansat sâmbătă o ofensivă asupra oraşului Dei ez-Zor (est), aflat în continuare sub controlul Damascului.

Pentru a fi înfrântă, „ritmul intervenţiilor va fi accelerat“, a declarat preşedintele francez François Hollande, după o reuniune la Paris a miniştrilor Apărării din principalele şapte ţări contributoare la coaliţia anti-SI.

Strategia, reafirmată cu ocazia acestei reuniuni, „implică eliberarea oraşelor Rakka, în Siria, şi Mosul, în Irak, deoarece acolo se află centrele de comandă ale Statului islamic“, a subliniat şeful statului francez.

François Hollande a notat că, în cursul acestei reuniuni a fost „reafirmată“ de asemenea „voinţa (...) de a ne oferi susţinerea forţelor arabe şi kurde care luptă împotriva Daesh la sol“.

Forţe speciale americane sunt, de asemenea, prezente în ambele ţări. Ele „oferă capacităţi unice care multiplică“ eficienţa militară a coaliţiei, şi-a exprimat satisfacţia secretarul american al Apărării Ashton Carter, într-un discurs susţinut la Paris.

Carter a îndemnat Turcia, cu această ocazie, „să facă mai mult“ în cadrul coaliţiei, în special printr-un control mai bun la frontiera sa cu Siria, transmite Mediafax.

SUA solicită NATO să ofere asistenţă în operaţiunile împotriva jihadiştilor

Pe de altă parte, NATO a confirmat că SUA i-au solicitat asistenţa cu avioane de supraveghere în campania de atacuri aeriene împotriva Statului Islamic, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Cererea prin care Statele Unite solicită Alianţei să contribuie la campanie cu avioanele sale de supraveghere AWACS (Airborne Early Warning and Control System) a fost înaintată în decembrie şi este discutată în prezent de statele membre, a declarat joi o purtătoare de cuvânt pentru agenţia de ştiri germană.

NATO a refuzat până acum implicarea în conflictul din Siria, unde o coaliţie internaţională condusă de SUA vizează ţinte ale jihadiştilor. Refuzul a fost motivat în parte de îngrijorarea unor state membre, precum Germania, că participarea Alianţei ar putea complica negocierile de pace.

AWACS - care pot localiza şi identifica avioane la peste 400 km distanţă - ar putea funcţiona ca posturi de comandă zburătoare, comunicând cu alte aparate şi ajutând la coordonarea loviturilor aeriene împotriva Statului Islamic.

La coaliţia condusă de SUA iau parte în jur de 60 de state, printre care toţi membrii NATO şi actori regionali precum Arabia Saudită şi Egipt.

Cele 16 aparate AWACS din dotarea NATO sunt staţionate la Geilenkirchen, lângă Aachen, în vestul Germaniei.

Avioanele - de tipul Boeing 707 special adaptate - zboară cu echipaje formate din 16 experţi internaţionali, inclusiv specialişti în computere şi radare, proveniţi din 15 state aliate. Germania furnizează o treime dintre membrii echipajelor AWACS. Aceste avioane nu sunt dotate cu armament.

NATO a decis în urmă cu câteva săptămâni să mute o parte dintre avioanele sale AWACS în Turcia, în urma unei cereri a Ankarei, care a invocat ameninţarea constituită de conflictul din regiune, notează Agerpres.

Oficial european: Jihadiştii s-ar putea reorienta către Libia şi Europa

Potrivit coordonatorului UE în lupta împotriva terorismului Gilles de Kerchove, eşecurile înregistrate de SI în faţa coaliţiei ar putea de altfel să-i determine pe unii dintre liderii organizaţiei să se instaleze în Libia, o ţară în care „nu au loc atacuri aeriene şi (nu există) nici un Guvern deplin funcţional“.

„Noi ştim că principalii responsabili (ai SI) în Siria urmăresc ceea ce se petrece în Libia. Şi pentru că ei simt că presiunea este prea puternică, ar putea fi tentaţi“ să se instaleze în această ţară unde, „pentru moment, domneşte haosul perfect, aşa cum le place lor“,  a subliniat Gilles de Kerchove

Pe de altă parte, „cu cât există mai multă presiune asupra Daesh, cu atât organizaţia va decide să comită atacuri în Occident, pentru a arăta că obţine succese“, a mai spus el. „Ar trebui mai multe trupe la sol pentru a ne debarasa de ei la Rakka şi Mosul (în Irak), dar cred că coaliţia condusă de SUA a înregistrat deja succese“, a apreciat el, citat de Agerpres.

Potrivit informaţiilor de care dispune Gilles de Kervchove, avioanele ruseşti şi-au intensificat şi ele atacurile împotriva SI, după ce Rusia a fost acuzată de SUA că vizează cu precădere grupările siriene prooccidentale care i se opun preşedintelui Bashar al-Assad, aliat al Moscovei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite