În lume

articolul anterior articolul urmator

Colonelul Sayad Khodai al organizaţiei Gardienii Revoluţiei din Iran a fost ucis

4
23 May 2022 09:16:59
Autor: Maria Ţaga
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Colonelul Sayad Khodai al organizaţiei Gardienii Revoluţiei din Iran a fost asasinat duminică la Teheran de doi oameni aflaţi pe o motocicletă, relatează BBC. Autorităţile sunt în alertă şi încă îi caută pe făptaşi. Aceasta este cea mai mare anchetă a securităţii iraniene după ce un important om de ştiinţă în domeniul nuclear a fost ucis în 2020.

Sayad Khodai a fost ucis duminică de două persoane înarmate, în timp ce se afla într-o maşină, în faţa propriei case. Făptaşii  au tras cinci focuri de armă în vehicul, potrivit BBC.

Colonelul Khodai a fost un membru important în Forţa Al-Quds, al organizaţiei Gardienilor Revoluţiei (IRGV) care desfăşoară operaţiuni în străinătate. Statele Unite acuză autorităţile iraniene că sprijină organizaţiile teroriste şi că sunt responsabile pentru aceste atacuri din Orientul Mijlociu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat că colonelul a fost asasinat de „duşmanii juraţi” ai Iranului, făcând referire la SUA şi aliaţii săi

„Din păcate terorismul există şi este susţinut”, a declarat acesta.

Anterior, oficialii iranieni au acuzat Israelul că se află în spatele unor astfel de atentate, dar nu a existat niciun comentariu oficial din partea Israelului.

Khodai este al doilea general al forţei Al-Quds care a fost ucis în ultimii ani.

În 2020, cel mai puternic comandant militar al Iranului, generalul Qasem Soleimani, a fost ucis într-un atac aerian american în Irak.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

marinescu nick
23.05.2022, 09:45:44

ori e colonel,ori e general.Va hotarati? Poate ati vrut sa spuneti "al doilea comandant'....dar cum ziaristica nu mai e ce a fost.....

+2 (2 voturi)
indianul joe
23.05.2022, 10:15:59

general -colonel :))

Realist
23.05.2022, 11:37:56

In plus, exprimarea "colonelul organizatiei" este o traducere schioapa efectuata cu Google Translate :)

+1 (1 vot)
Sphinx
23.05.2022, 11:35:13

Metsada (o unitate a Mossad-ului responsabilă cu atacarea inamicului. Metsada conduce „unități mici de combatanți” ale căror misiuni includ „asasinate și sabotaj”)si-a făcut bine treaba.

Modifică Setările