În lume

articolul anterior articolul urmator

Comerţul şi economia, surse de fricţiuni majore la summitul G7 de la Biarritz: reproşurile aduse lui Macron

3
25 Aug 2019 10:44:39
Autor: News.ro
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Liderii Grupului celor mai dezvoltate naţiuni ale lumii (G7) vor discuta duminică, la summitul anual care are loc la Biarritz, Franţa, despre conflictele comerciale care au loc la nivel mondial, fiind probabil ca discuţiile să scoată în evidenţă diviziunile mari existente între preşedintele american Donald Trump şi aliaţii săi occidentali, transmite Reuters.

Reuniunea are loc pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de încetinirea economiei mondiale şi coincide cu lipsa de unitate existentă în această perioadă într-o serie de probleme.

Trump s-a alăturat liderilor din Franţa, Marea Britanie, Japonia, Germania, Italia şi Canada în staţiunea franceză Biarritz, pentru trei zile de discuţii care au început sâmbătă, cu o agendă ambiţioasă care include apărarea democraţiei, egalitatea de gen, educaţia şi schimbările climatice.

Divergenţele au apărut imediat după sosirea delegaţiilor, oficiaii americani acuzând gazda, preşedintele Emmanuel Macron, că „vrea să fractureze G7“ prin concentrarea pe „probleme de nişă“, în loc de problemele globale.

Franţa a negat acest lucru, notând că prima sesiune de duminică se referă la economie, comerţ şi securitate, domenii care de obicei atrăgeau cu uşurinţă consensul, dar care acum sunt surse de fricţiuni majore.

Trump a sosit în Franţa la câteva ore după escaladarea războiului comercial cu China, în care ambele ţări au anunţat noi tarife comerciale.

„Sunt foarte îngrijotat de modul în care decurg lucrurile, de creşterea protecţionismului, de tarifele la care asistăm. Cei care susţin tarifele riscă să suporte vina încetinirii creşterii economice, indiferent dacă acest lucru este adevărat sau nu“, a declarat sâmbătă premierul britanic Boris Johnson.

Subliniind dezacordurile, Trump a ameninţat Franţa, în ajunul summitului, că Statele Unite vor taxa vinul franţuzesc „cum nu s-a mai văzut până acum“, dacă Parisul va impune o taxă digitală companiilor de tehnologie.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care participă la summit, a avertizat că UE va răspunde „pe măsură“, dacă Trump îşi va pune în practică ameninţarea.

„Acesta ar putea fi ultimul moment în care vom putea restaura comunitatea politică“, a declarat Tusk reporterilor.

Pentru a extinde discuţiile, Macron a invitat mai mulţi lideri africani pentru a discuta problemele cu care se confruntă continentul, în timp ce lideri din India, Australia, Chile şi Spania vor participa duminică la un dineu la care vor fi discutate problemele legate de mediu, pe lângă alte subiecte.

Trump a plecat brusc de la summitul G7 de anul trecut din Canada, disociindu-se de comunicatul final, cu toate că susţinuse iniţial documentul.

Franţa a evitat această problemă afirmând deja că nu merită nici măcar să se încerce să se ajungă la un limbaj comun.

Cu toate că diviziunile transatlantice sunt cele mai evidente, există şi diviziuni în tabăra europeană, Johnson debutând la G7 într-un moment în care încearcă să convingă capitalele europene să renegocieze acordul pentru Brexit.

Johnson şi Tusk urmează să discute duminică, pe marginea summitului.

„Încă sper că premierul Johnson nu va intra în istorie ca Mr No Deal“, a spus Tusk.

Johnson a răspuns ulterior că Tusk ar fi cel care va purta răspunderea, dacă Marea Britanie nu va încheia un nou acord de retragere.

Macron a amplificat tensiunile interne din UE avertizând vineri că va bloca acordul cu statele sud-americane, cunoscute sub numele de Mercosur, din cauza modului în care Brazilia combate incediile din pădurea Amazonului.

Germania şi Marea Britanie şi-au exprimat îngrijorarea profundă provocată de incendii, dar au fost în dezacord cu franţa în privinţa modului de reacţie, afirmând că denunţarea acordului comercial Mecosur nu va contribui la salvarea Amazonului.

Macron şi Trump, prânz tête-à-tête la Biarritz

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderul de la Casa Albă, Donald Trump, au avut un prânz tête-à-tête, sâmbătă, la Biarritz, întâlnire care nu era prevăzută iniţial în programele celor doi, relatează presa franceză.

FOTO EPA-EFE

Prânzul improvizat a avut loc la Hotel du Palais, pe terasă, la invitaţia preşedintelui Franţei. Cei doi lideri au stat împreună la o masă rotundă, protejaţi de soare, la aproximativ zece metri de însoţitorii lor, între care şi ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, şi consilierul John Bolton.

Macron şi Trump se află la Biarritz pentru summit-ul G7, găzduit de staţiunea franceză până luni.

„Este un G7 care vine într-un moment important de destabilizare cu privire la numeroase subiecte“, a afirmat Macron, menţionând în special conflictul sirian şi acordul nuclear cu Iranul, principalul măr al discordiei între Statele Unite şi Europa. “Vom discuta şi despre subiecte legate de economie. Vrem să găsim soluţii bune şi cu privire la probleme legate de climă şi la egalitatea între sexe”, a adăugat preşedintele francez.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vasile Naftuli
25.08.2019, 12:29:56

Protecționismul, viitoarea politică comercială a lumii (care poate să genereze conflicte), la o planificare a producției de bunuri nu se gândește nimeni.

+1 (1 vot)
Ivan Turbinca
25.08.2019, 15:20:49

Doar de la listarea problemelor care apar în meniul G7 te simti amețit ”, scrie jurnalistul Le Figaro, Gaetan de Capel. Printre ele se numără climatul, impozitele în sfera digitală, lupta împotriva inegalității, atomul iranian, criza cu Rusia și războaiele comerciale. Așa că șefii de stat au „ gât ”, notează autorul articolului. În alte momente, fiecare dintre aceste probleme ar completa ordinea de zi a summitului internațional. Dar la summitul de la Biarritz, totul este confuz și amestecat. Și o astfel de situație arată cât de instabilă și periculoasă a devenit lumea în așteptarea unei crize economice, a unui conflict militar sau a unui dezastru de mediu. În cele din urmă, summitul de la Biarritz „ va naște, în cel mai bun caz, un șoarece ”, consideră jurnalistul. Potrivit acestuia, pe vremea noastră, „ micul club al democrațiilor liberale ” nu mai are dreptul sau puterea de a guverna ordinea mondială. Alte țări mari precum China, Rusia și India, deși nu participă la G7, au aceeași pondere în ceea ce privește problemele lumii ca și vestul tradițional. Mai mult, relațiile dintre statele europene și cele americane se slăbesc. Potrivit autorului articolului, „au rămas cele mai bune zile ale formatului multilateral ”. Și este simbolic în această ordine de idei că invitații din Biarritz pentru prima dată vor inchia summitul fără un comunicat final - „ această comedie tradițională ”. Dar abandonarea G7 ar fi și o greșeală, insistă jurnalistul. Până la urmă, liderii pot comunica personal, pot negocia și încheia acorduri secrete. „ În lumea nouă, o asemenea șoaptă este apreciată peste mase mari ” , conchide cronicarul Le Figaro. Deci,toti membrii acestui club G7,sunt preocupati de problemele propriilor state,decat cele globale,iar acest summit,poate fi punctul de cotitura,in disparitia acestui club elitar.

+2 (2 voturi)
Victor Nagy
25.08.2019, 16:25:59

„ Potrivit acestuia, pe vremea noastră, „ micul club al democrațiilor liberale ” nu mai are dreptul sau puterea de a guverna ordinea mondială. Alte țări mari precum China, Rusia și India, deși nu participă la G7, au aceeași pondere în ceea ce privește problemele lumii ca și vestul tradițional. ” micul club ... nu mai are forta dreptului .... si din ce in ce mai putiin , dreptul fortei

+2 (2 voturi)
Modifică Setările